Noutati :

TESZT 2016: O saptamana intensa de teatru la Timisoara

30 mai, 2016 - 07:05 PM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Aproximativ 2800 de spectatori au vizionat evenimentele celui de-al noualea Festival Euroregional de Teatru TESZT, editie incheiata duminica seara, cu spectacolul ”I cure”, al artistului bulgar Ivo Dimchev.

In fapt, finalul TESZT-ului a vazut zorii diminetii de luni, caci participantii, artisti si spectatori deopotriva, s-au despartit cu greu de atmosfera festivalului si au ramas in teatru sau in jurul sau, pentru a-si impartasi impresiile si senzatiile unei saptamani incandescente. intre 22-29 mai 2016, TESZT-ul a propus publicului spectacole din Serbia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Croatia, Italia, Portugalia, Bosnia si Hertegovina, Belgia, Macedonia si Romania, jucate in trei sali, arhipline la fiecare reprezentatie: Sala Mare si Sala Studio ale Teatrului Maghiar Csiky Gergely si sala Cercului Militar Timisoara.

tarr

Selectia realizata de Gálovits Zoltán a cuprins teatru contemporan, spectacole cu o fina arhitectura ce se revendica din stilul clasic si limbaje ce inoveaza arta scenei, spectacole despre lumea de astazi, despre cele mai sensibile teme ale ei, despre nevrozele ei, despre exacerbari, deviatii si pericole, spectacole despre copilarie si lumea vazuta prin ocheanul ei, teatru politic, militant si spectacole reflexive, confesive, experimente teatrale si teatru interactiv, regizori, trupe si actori celebri, artisti tineri, critici si public inteligent, eterogen, implicat. Spectacole care au emotionat, fanatizat, indignat si amuzat, toate urmate de discutii incitante, moderate de dramaturgul Upor László, si continuate apoi, in foaierul sau in fata teatrului, liber, viu, patimas uneori, in multe dintre limbile Europei, caci pe scena si in public s-au aflat oameni din 21 de tari. Toate reprezentatiile au avut traducere in romana, maghiara si engleza.

”A fost, cred, cea mai intensa, curajoasa, sincera reflexie teatrala a prezentului”, a spus, despre editia 2016 a Festivalului TESZT, actorul Bálazs Attila, directorul Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely”.

Relatari si opinii despre evenimentele Festivalului Euroregional de Teatru TESZT se pot lectura pe www.teszt.ro .

Foto: Bíró MártonInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...