Testele de saliva se vor putea face si acasa de catre parinti, luni si joi. Scoala va decide daca vrea sa testeze elevii

O serie de precizari in legatura cu procedura de testare si de raportare a testelor pozitive au fost facute de catre ministrul Educatiei.

Astfel, daca testul de saliva este pozitiv, se face si testul PCR, iar elevul va prezenta la scoala rezultatul acestuia: daca este negativ, va continua sa vina la scoala.

Daca nu se face testul PCR, in cazul in care testul de saliva este pozitiv, sau daca testul PCR este si el pozitiv, atunci elevul ramane la domiciliu 14 zile.

Scoala este cea care va decide daca testarea elevilor se va face in institutia de invatamant sau va fi facuta de catre parinti, acasa. Rezultatul va fi trimis in scris sau pe email dirigintelui sau invatatorului sau persoanei desemnate in scoala pentru aceasta.

Atunci cand exista dorinta colegilor cadre didactice pentru a fi administrate in scoala, este nevoie si de acordul parintilor. Acesta va fi exprimat printr-un formular, care va fi elaborat de Ministerul Sanatatii”, a anuntat ministrul Sorin Cimpeanu.

Testele vor fi distribuite elevilor si raman la ei

E posibil ca in ziua de vineri, fiecarui elev sa i se puna la dispozitie doua teste pentru saptamana urmatoare. Daca parintii decid sa le faca acasa, nu e nevoie de acordul lor. Daca profesorii considera ca poate fi facuta testarea in şcoala, copilul merge cu testele pentru a fi administrate in şcoala. Testele vor fi la copii”, a precizat Sorin Cimpeanu.

Toti elevii, prescolarii, profesorii, invatatorii si angajatii din scoli, inclusiv personalul nedidactic, vor face teste de saliva de doua ori pe saptamana, gratuit, probabil incepand cu 21 noiembrie, anunta la inceputul lunii, la Digi24, ministrul demis al Educatiei, Sorin Cimpeanu. El spunea ca in prima faza vor fi distribuite 9 milioane de teste, necesare pentru o saptamana, dar acordurile cadru au fost incheiate pentru 70 de milioane de teste, calculul fiind facut pentru saptamanile de şcoala ramase pana la finalul anului.

Fiind convins ca in aceasta seara vom adopta hotararea CNSU prin care vom decupla rata de vaccinare de modul de functionare in şcolile şi gradinitele din localitatile unde avem sub 3 la mie rata de infectare, avem şi o serie de prevederi care vor completa Ordinul comun. Completarile vizeaza modalitatea de testare, este vorba de precizari cu privire la protocolul care se aplica in cazul elevilor care vor fi depistati pozitiv in urma testarii”, a declarat Sorin Cimpeanu, joi seara.

Formularul pentru acordul parintilor va fi elaborat de Ministerul Sanatatii.

Deci, procedura de administrare a testelor este o procedura in sarcina Ministerului Sanatatii, conform Hotararii CNSU nr.102, articolul 2, iar Ordinul comun va fi completat cu ceea ce avem in comun intre Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii. O prevedere foarte importanta este urmatoarea: la decizia şcolii, testele vor putea fi administrate la domiciliu de catre parinti sau sub supravegherea parintilor sau a reprezentantilor legali sau in şcoala. Atunci cand exista dorinta colegilor cadre didactice pentru a fi administrate in şcoala, este nevoie şi de acordul parintilor. Acordul parintilor va fi exprimat intr-un formular pentru care am agreat ca va fi elaborat de catre Ministerul Sanatatii. Deci in acest fel se vor derula lucrurile. Şcoala va decide daca doreşte şi daca are conditii şi disponibilitate, cadre didactice, pentru testare in şcoala, daca nu, testele vor fi administrate la domiciliu sub supravegherea parintilor sau a reprezentantilor legali, oricum sub supravegherea unor adulti”, a declarat Cimpeanu.

Elevii vor face testele lunea si joia

Daca parintii decid sa le faca acasa, sa le administreze acasa, evident ca nu e nevoie de acordul parintilor, pentru ca iei inşişi le administreaza, daca profesorii din şcoala – prin decizia Consiliului de Administratie – considera ca poate fi organizata administrarea acestor teste in şcoala, copilul va merge cu cele doua teste sau cu testul in ziua de luni şi testul in ziua de joi pentru a fi administrat in scoala, sub supravegherea cadrelor didactice. Oricum, testele vor fi la copii, chiar in cazul in care şcoala are disponibilitate de administrare in unitatea de invatamant şi parintele nu işi exprima acordul necesar pentru administrarea in şcoala, ele sunt la copil acasa şi işi pot face aceste testari acasa”, a explicat Sorin Cimpeanu.

Ministrul a le-a cerut parintilor sa fie responsabili si sa comunice la timp si corect rezultatele acestor teste, in beneficiul sanatatii propriilor copii si al sanatatii intregii colectivitati de elevi in care intra acesti copii.

Intrebat cand vor ajunge testele in şcoli, el a spus ca informatiile preliminare au fost ca la finalul acestei saptamani vor ajunge in şcoli, dar ulterior Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, care incheie contractele subsecvente, a informat Ministerul Educatiei ca aceste teste vor ajunge in şcoli in prima parte a saptamanii viitoare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Demiterea guvernului Pfizer ( PNLsi UDMR) spune:

  Demiterea avocatului ratat Cseke Attila devenit ministrul sanatati pus în funcție de big pharma pentru a implementa certificatul verde cu forța împotriva voinței poporului Roman.
  Acest guvern de trădători au distrus economia și au re introdus discriminări ca pe vremea Nazismului.
  Cseke Attila fără experienta medicala și fără studi medicale impune restricti cine merge si cine nu merge la scoala , conform căror studi impune aceste restricti ???
  De unde primește ordine de la Pfizer???

 2. Marcel spune:

  Legea certificatul verde este legea cu dedicație pentru Pfizer/BioNTech.
  Aceasta lege nu ajuta pe cetățean ajuta doar bunăstarea companiei Pfizer/BioNTech care cu această lege are certitudinea că în fiecare an va folosi 3 doze pe fiecare cetățean.
  Adică profit sigur fără efort mare , doar șpagă colosală dat guvernului României și celor din USR .
  Se vede clar cine au fost mituit cu sume fabuloase sunt cei care se luptă cu inversunare pentru adoptarea aceste legi al certificatului verde.

 3. Alina spune:

  Indiferenta ne vă costa libertatea. Acuma și copii au ajuns în targetul firmelor de vaccinuri.
  Dar efectele secundare vor fi suportate de copii si de parinti toată viața lor .# Ghinion #
  In curând și copiii vor fi discriminați cu certificatul verde nu ai nu mai ieși din casă .
  Pas cu pas șurubul se strânge în defavoarea cetățenilor in schimb profitul va creste în favoarea firmelor producătoare de vaccinuri.

 4. anonim spune:

  Drepturile cedate cu usurinta se vor redobandi doar cu mari sacrificii. Se reinstaureaza fascismul si nimeni nu vrea sa observe, vor observa cand e prea tarziu. Sistemul cu turnatoria, drepturi si libertati controlate sub pretextul „binelui cetateanului” sau „binelui comun” sunt definitiile fascismului.
  Daca trebuie sa ti se dea voie, daca ti se pun conditii ca sa lucrezi, sa mananci unde vrei, sa mergi unde vrei, esti sclav.
  Principiile democratiei in care majoritatea decide nu se mai aplica de mult. Daca majoritatea nu vrea ceva, nu conteaza, se instaureaza obligativitatea pentru ca asa decide o mana de oameni.

 5. O revoluti in care sa facem o groapa comuna cu toți din PNL UDMR și USR si familiile lor spune:

  În proporție de 90% din parlament nu apara interesele cetățenilor apara interesele străine și a producătorilor de vaccinuri care profita la maxim .
  Soluția este anticipate sau o revoluție în care sa scăpăm definitiv de trădători din PNL UDMR și USR care sunt cei mai infecți și jeguri umane.

 6. Rosca spune:

  Vad ca și PSD se înjoseste si se lasă batjocorit de PNL și UDMR .
  Ce a fost și ce a ajuns PSD !!!!
  PSD o sluga un mop al PNL .
  Mare conducător este și Cilocul .

 7. Daniel spune:

  Nu mai conteaza daca fac testele sau nu, important e ca au impartit deja banii dati pe ele.

 8. Ionela spune:

  Sa nu mai tot dam exemplu Austri , Germani , Italia foste state cu influente naziste sunt obisnuiti cu discriminari .
  Cand romani vor avea salarul minim pe economie ca in Austri , Germani sau Italia atunci putem sa introducem si

 9. Intreb si eu spune:

  Intreb si eu ceva.Daca scuip pe cineva – persoana scuipata poate sa imi faca testul de saliva gratuit?

 10. stercalau cop spune:

  ca sa nu se mai cheltuiasca bani pe degeaba in sanatate sa propunem desfintarea sistemului de sanatate al statului.cine vrea sa se trateze cum vrea el sa scoata bani din buzunar la clinicile private.sa se vaccineze daca vrea pe bani ca pe degeaba nu va convine.

 11. stercalau cop spune:

  si acum despre testarea copiilor.de ce le este teama profesorilor,educatorilor si invatatorilor sa se faca la scoala.vedti copii ai caror parinti pleaca la munca,copii de la sate,copiidin ghetouri ca au posibilitatea sa faca acasa testul.mai bine la scoala sub conducerea unui cadru didactic .

 12. Cineva din Serbia spune:

  Măi , fraților ! Ăștia ne cer să le dăm saliva ! Haideți toți noi să le dăm benevol saliva și să o aruncăm ( să nu spun,scuipăm ) către ei !