Noutati :

Terasele din mai multe zone din Timisoara vor putea ramane deschise pana dupa miezul noptii si vor fi conectate la curent electric in continuare. Noul regulament de functionare, votat in Consiliul Local

14 iunie, 2022 - 08:16 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
5

TIMISOARA. La mai bine de o luna de cand a fost prezentat, si cu o serie de modificari adoptate, noul Regulament de functionare a teraselor de pe domeniul public din Timisoara a fost aprobat prin vot de Consiliul Local.

Initial, reprezentantii HoReCa au fost cei care au cerut schimbarea reglementarilor propuse de administratia Fritz, intrucat erau extrem de restrictive si, spuneau ei, i-ar fi dus la faliment sigur. Apoi, au participat la o dezbatere publica in care si-au prezentat nemultumirile si au facut propuneri, iar o parte dintre ele au fost introduse in noul regulament de catre reprezentantii municipalitatii.

Chiar si asa insa, o parte dintre modificari au fost la randul lor… modificate. Mai exact, zona in care terasele vor putea fi deschise pana la ora 1.00 noaptea a fost extinsa, iar, in urma unor amendamente, au fost incluse in areal zona stadionului Dan Paltinisanu, dar si Iulius Mall. Pe de alta parte, pentru terasele din restul orasului programul de functionare a fost prelungit de la ora 23.00 pana la ora 23.30.

In plus, au fost schimbate conditiile de retragere a acordului de comert stradal pentru terase astfel incat, dupa primele 3 abateri, in decursul a 12 luni calendaristice, acordul sa fie retras pentru o perioada de o luna, in loc de trei luni cum era prevazut initial.

Noile reguli vor intra in vigoare dupa o perioada de tranzitie. Mai exact, cei care au acorduri de functionare in vigoare vor avea timp pana in 15 septembrie sa se alinieze la noul regulament, in timp ce proprietarii de terase care acum fac demersuri pentru avizare vor trebui sa isi faca documentatia in acord cu noul document.

O alta modificare adusa printr-un amendament a fost legata de amplasarea jardinierelor pentru delimitarea teraselor. Acestea vor putea fi asezate nu doar la colturile teraselor, ci si de-a lungul lor, insa doar cu conditia ca „intre doua jardiniere sa fie o distanta astfel incat nu se creeze delimitari continue”, dar si cu respectarea limitelor de inaltime si aspect.

Iata mai jos alte cateva dintre cele mai importante prevederi ale noului regulament de functionare al teraselor de pe domeniul public din Timisoara!

– Posibilitatea amplasarii terasei nu doar in fata punctului de lucru, ci si pe fatada invecinata sau vizavi, conditionat de existenta acordului proprietarilor direct afectati.
– Amplasamentele pentru amenajarea teraselor vor putea fi racordate la reteaua de alimentare cu energie electrică a punctului de lucru, cu conditia ca solutia de racordare sa fie aprobata de catre Municipiul Timisoara in baza unui proiect realizat de catre persoane autorizate, iar lucrarile de racordare sa nu se afecteze pavajul, si sa fie asigurate cerintele de siguranta in exploatare conform Legii 10/1995 a calitatii in constructii.
– Terasele amplasate in zona Cetate, Elisabetin, Iosefin, Fabric, Piata Victoriei si malurile Begai, respectiv Complexul Studentesc, zona stadionului Dan Paltinisanu si zona Iulius Town vor avea program pana la ora 1. In restul orasului, pana la ora 23.30.
– In zona istorica, vom permite ca umbrelele sau copertinele amplasate pe terase sa aiba inscriptii monocrome , pe interiorul partilor laterale pe o suprafata maxim 10 cm x 40 cm pe latura.
– Se permite iluminat ambiental, asigurat prin siruri electrice de becuri led, de intensitate mica, cu lumina calda, monocroma.
– Vom permite si mobilier din materiale precum polipropilena, cu conditia sa fie adaptat zonei istorice
– Pe strazile pietonale, terasele se vor putea amplasa la distanta de 3.5 m fata de cladire, cu conditia de a pastra un spatiu de 2m de la axul strazii pentru a permite accesul ISU. Initial, am propus 3 m.
– In Piata Unirii, terasele se vor putea amplasa la o distanta de maximum 13.5 m fata de cladire si pastrand un spatiu de trecere pe langa cladire, pentru pietoni de 3 m lățime (initial distanta fata de cladire a fost de 10 m)
– Insa, pentru asigurarea vizibilitatii si accesibilitatii pietei la nivelul pietonului dinspre accesele principale in piata (cele 4 colturi ale acesteia) se instituie o zona cu interdictie de amplasare mobilier cuprinsa intre cele doua drepte care fac un unghi de 45 de grade cu fatadele pietei si pornesc din coltul cladirilor corespondente colturilor pietei.
– Avand in vedere observatiile din dezbatere, am modificat conditiile de retragere a acordului de comert stradal pentru terase, astfel incat dupa primele trei abateri in decursul a 12 luni calendaristice, acordul va fi retras pentru 30 zile. Ulterior, daca vor mai exista alte trei abateri, acordul va fi retras definitiv„.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. La cat costa o bere in Unirii, mai bine bag un six pack acasa. Imi raman bani de mancarea de dupa si am si unde sa ma pis. Si nu mananc mancare expirata de anul trecut. De vazut tzatze + craci ma descurc si fara sa calc la HORECA.

  2. PNL= PSD = hoție , la cat au crescut preturile sa aibe de unde sa fure,cine naiba mai are bani de Unirii.

  3. Frumos, au adaptat și majoritatea cererilor celor care avem terase – au mărit suprafața ca să nu fim nevoiți sa reducem drastic numărul de mese, ne permit sa păstrăm iluminatul electric, permit inclusiv pana la ora 1 pentru locurile unde se mai poate cânta și dansa. E altceva când exista dialog și înțelegere.

  4. ati bagat milioane in renovarea fatadelor cladirilor istorice ca sa admiram umbrele horecai!

  5. Erau prea multi pilosi afectati.
    Asa ca acum nu mai are importanta ca s-au intins peste tot. Important este sa nu-i supere cineva…