Tenisul timisorean renaste! Dupa turneul de 10.000 de dolari destinat fetelor la Timisoara, urmeaza unul de 25.000 de dolari!

De-a lungul timpului, Timisoara a fost o adevarata pepiniera pentru sportul alb din Romania. Datorita bazelor, a antrenorilor si a culturii pentru tenis, de la Timisoara au plecat tenismeni care au avut un cuvant de spus in acest sport, la nivel mondial.

Vorbim despre Adrian Cruciat (148 ATP), Edina Galovitts (54 WTA), Ioana Gaspar, Delia Sescioreanu (jucatoare in primele 20 in clasamentul mondial al juniorilor ) sau Dragos Martea (locul 20 mondial la juniori). De aproape mai bine de trei ani, din Timisoara nu a mai plecat niciun nume spre tenisul mondial, fie ca vorbim de junior sau seniori.

Asta poate si pentru ca de sase ani la Timisoara nu s-a mai tinut vreun turneu important de tenis, dar si pentru ca terenurile din oras au disparut, in locul lor fiind construite sali de nunti, botezuri sau pur si simplu fiind lasate in paragina.

Nume importante din clasamentul mondial, prezente la Giroc

Anul acesta insa, sportul alb pare sa-si fi revenit. Langa Timisoara a avut loc un prim turneu atractiv. Vorbim despre un turneu Futures de 10.000 de dolari organizat la Giroc, unde au venit nu mai putin de 64 de sportive din toate colturile lumii. Desi premiile nu au fost extrem de mari, la competitie s-a inscris numarul 284 mondial, Cristina Mitu, o jucatoare ce promite.

“Turneul a fost unul destul de bun. Nu am de ce sa ma plang. Am avut parte de tot ce mi-am dorit, de la conditii de cazare, pana la tot. Daca ne gandim ca au fost multe jucatoare tinere care promit foarte mult, ne dam seama ca si valoric a fost bun. De exemplu, Irina Bara, cea pe care am eliminat-o eu, am inteles ca merge acum pe tabloul principal la Roland Garros la juniori”, a explicat castigatoarea turneului, Cristina Mitu.

La randul sau, organizatorul competitiei, Ovidiu Sola, a tinut sa precizeze ca a fost un turneu foarte bun, din punct de vedere valoric.

“Acesta a fost doar inceputul. Eu am experienta turneelor organizate la toate nivelurile, de la copii si juniori pana la turnee mari de 250.000 – 300.000 de dolari, si sper ca in viitor sa aduc alte competitii cu premii mult mai mari, un 15.000 de dolari, chiar si un 25.000 de dolari. Am tinut aici campionatele europene pentru varsta de 12 ani, campionatele Mondiale pentru 14 ani, si am zis ca din 2012 sa obtin licenta pentru turneele de fete. Am obtinut si licenta pentru anul viitor si eu sper, si-mi doresc, ca acest turneu sa devina unul traditional si sa maresc premiile incepand cu 2014. Sa ne uitam un pic si la turneul de la Arad, care are aceleasi premii, dar care are favorita principala o jucatoare numarul 400 si ceva WTA. Asa ca, eu zic ca si valoric noi am avut favorita in primii 300 WTA, a fost foarte bun”, a declarat sola la incheierea turneului.

Mai trebuie spus ca, Cristina Mitu, prima campioana de la ITF Women Timisoara, a cedat doar 17 ghemuri in cinci meciuri, fara set pierdut si cu patru seturi adjudecate la zero. Tanara speranta a sportului alb a plecat de la Timisoara cu un cec de 1.973 de dolari si 12 puncte in clasamentul WTA.
in iulie va avea loc un nou turneu la Timisoara.

Dupa succesul pe care l-a avut ITF Timisoara 2012 pe fanii sportului cu rachete ii asteapta un turneu Challenge, de 25.000 de euro, care va fi organizat la baza sportiva Electrica. Turneul de la Electrica vine dupa ce ultimul mare turneu de tenis din Timisoara a avut loc in 2008 la Hotel 2000.

„In perioada urmatoare in Romania se vor organiza mai multe astfel de turnee cu premii de 25.000 de dolari. Se va juca la Brasov, Sibiu, Arad si Timisoara. Deocamdata la noi nu se stie inca pe ce baza. Se pare ca va fi pe Electrica, dar inca nu este totul pus la punct. Din datele pe care le am eu se va disputa undeva in luna iulie“, a mai declarat Ovidiu Sola, cel care ocupa si functia de vicepresedinte al Federatiei Romane de Tenis.

Ultimul turneu de seniori disputat in Timisoara, din calendarul ATP, a fost Timisoara Challanger (2008), castigat in acel sezon de Daniel Brands, un jucator din Germania care a ajuns mai apoi pe locul 66 ATP. La ultima mare competitie organizata la Timisoara a participat si Horia Tecau.
Turneele Challenge sau futures, o adevarata rampa de lansare pentru viitoarele staruri.

Daca va imaginati ca turneele de 10.000 sau de 25.000 de dolari sunt slabute, Ion Coman, supervizorul editiei din acest an al IF Women Timisoara 2012, spune ca a avut ocazia sa-l vada pe Stefan Edberg, castigator la US Open si Roland Garros, intr-o astfel de competitie.

„La un astfel de turneu am avut ocazia sa-l arbitrez pe Stefan Edberg. Sunt turnee pentru a-ti construi o cariera, turnee de unde poti pleca spre viitor. Sa nu uitam de Boris Becker sau Goran Ivanisevici care au trecut si ei prin astfel de turnee de 10.000 de dolari“, a explicat Coman.

Cine este Ovidiu Sola?

Ovidiu sola are o experienta foarte bogata in organizarea de turnee de tenis. Timp de sapte ani, intre 1995-2002, timisoreanul, care o perioada a fost si arbitru international, a fost directorul turneelor ATP si WTA de la Taskent (Uzbekistan), dotate cu premii de 350.000 de dolari, respectiv 140.000 de dolari.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.