Noutati :

Taxele si impozitele locale pe 2016, aprobate la Timisoara. Care sunt modificarile si cat se plateste pentru cladirile neingrijite, la supraimpozitare?

17 octombrie, 2015 - 11:32 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. E oficial! Consiliul local a aprobat taxele si impozitele pentru anul 2016! Unii proprietari vor plati mult mai mult impozitul pe locuinta, iar cei care nu isi ingrijesc terenurile si casele beneficiaza de supraimpozitare, conform noului Cod Fiscal.

Potrivit sefului Directiei Fiscale a Primariei Timisoara, Adrian Bodo, una dintre cele mai importante modificari se refera la faptul ca orice modificare in impozite si taxe produce efect incepand de anul urmator, nu cu luna urmatoare de cand se produce schimbarea.

Consilierii locali au stabilit ca proprietarii care locuiesc in locuintele pe care le detin sau le inchiriaza platesc un impozit asemanator cu cel pana acum, acesta fiind calculat prin aplicarea cotei de 0,1% asupra valorii impozabile a cladirii. Au fost crescute insa impozitele pentru proprietarii care folosesc locuintele in alt scop decat cel de locuinta, adica fie ca sediu de firma, fie il inchiriaza unei societati comerciale. In acest caz este vorba de cladiri nerezidentiale, impozitul fiind calculat prin aplicarea cotei de 0,6% asupra valorii impozabile a locuintei sau a cladirii.

„Impozitul se calculeaza in functie de folosinta bunului. Daca folosesc cladirea pentru locuit, am un impozit mai mic, daca o folosesc in alt scop, altul decat de locuit, sau nu il folosesc deloc, atunci am o cota mai mare. Pentru locuit cota este de 0,1%, asa cum a fost si pana acum pentru persoanele fizice si pentru locuire si 0,6% pentru nerezidential, atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice. Pentru o persoana care foloseste cladirea in scop nerezidential ii creste impozitul. In Codul Fiscal, la persoana fizica pentru nelocuire, pe nerezidential, cota poate fi intre 0,2% si 1,3%. Noi am stabilit la 0,6%. Guvernul a analizat fenomenul. Sunt oameni de afaceri care construiesc o hala de productie si o trec pe persoana fizica, ei platesc un impozit ca si cum ar fi locuinta, nu platesc ca si colegii lor care au facut o cladire si au inregistrat-o pe patrimoniul firmei. Creste in functie de folosinta, dar pentru pensionarul care are o locuinta si locuieste in ea nu creste impozitul. Pentru cel care are o locuinta si o inchiriaza pentru business creste impozitul”, a explicat Adrian Bodo.

Propunerea initiala era ca, in cazul cladirilor nerezidentiale, cota sa fie de 1%, insa consilierii locali au stabilit-o la 0,6%, urmand ca gradual sa fie aplicate alte majorari, pentru anul 2017.

Si proprietarii de terenuri vor plati impozitul majorat. Nu cu mult insa, ne asigura autoritatile locale.

„La terenuri creste ca urmare a valorilor din tabel, sunt putin mai mari, dar nu foarte mult. Cei care au si gradini si le folosesc cu destinatia de agricultura, 400 de metri din gradina se incadreaza ca si constructie, iar ce depaseste 400 de metri intra la categoria agricultura”, a mai explicat Bodo.

Se acorda in continuare reduceri de 10% pentru plata cu anticipatie a impozitelor, pentru cei care isi achita darile catre bugetul local pentru intregul an, pana in 31 martie.

Impozit chiar si de 5 ori mai mare pentru cladirile si blocurile aflate in paragina

Cladirile monument istoric din Timisoara nu vor mai fi scutite de plata impozitului, au decis vineri consilierii locali. Alesii nu au putut face o diferentiere intre proprietarii care, vreme de 21 de ani cat au beneficiat de scutire, si-au renovat cladirile si intre cei care nu au investit niciun leu pentru ingrijirea lor.

CITESTE SI: Locuiesti intr-o cladire monument istoric, la Timisoara? Consiliul Local a decis: nu mai esti scutit de impozit!

Functionarii din Primaria Timisoara se pregatesc sa evalueze toate cladirile din oras pentru supraimpozitare. Mai exact, se face referire la asa-zisa „Taxa de paragina”, asa cum a numit-o Nicolae Robu, care va fi aplicata ca supraimpozitare, din 2016, atat pentru cladiri, cat si pentru terenuri. Nu se poate aplica insa pana cand municipalitatea nu face o evaluare a cladirilor aflate in stare de degradare. A fost stabilit chiar si un sistem de calcul, pe baza de punctaje, in care sa fie incluse cladirile si terenurile lasate in paragina. Proprietarii care nu-si intretin asadar fie casele, fie terenurile, risca sa plateasca chiar si de 5 ori mai mult impozit. Dar asta abia din anul 2017, cel mai probabil, in cazul in care imobilul sau terenul pe care il detin intra la supraimpozitare.

Daca un teren agricol ramane nelucrat timp de 2 ani consecutiv, impozitul pe teren se majoreaza cu 500% incepand cu al treilea an.

La cladiri exista o diferentiere de impozitare in functie de o grila de evaluare a starii cladirilor. O comisie special instituita va evalua fiecare cladire si ii va acorda un punctaj. Se calculeaza degradarile la invelitoare, cornise, stresini, atic, jgheaburi, burlane si elemente de tinichigerie, la fatade – tencuiala, zugraveala, tamplarie, elemente decorative, la sarpanta, pereti, precum si la imprejmuire. Inspectorii primariei vor face referire la degradari minore, degradari medii si degradari majore. In cele din urma se vorbeste despre supraimpozitare cu 300% pentru punctajul procentual intre 30% si 59,99%, cu 400% pentru punctajul procentual intre 60% si 79,99% si cu 500% pentru punctajul procentual intre 80% si 100%.

In vizor sunt luati mai intai cei care locuiesc in cladirile istorice, dar nici cei care stau la bloc nu scapa de supraimpozitare la Timisoara.

„Evident ca nu putem face peste noapte o evaluare, ne vom concentra in mod normal pe cladirile monument istoric, dar ne intereseaza intregul oras. Sa nu stea pe ureche cei care locuiesc in zone marginale, lasandu-si cladirile in paragina. Se va face o inspectare a intregului oras si unde sare in ochi ca ceva e in paragina, e neingrijit peste o anumita limita dincolo de aceasta grila, se intra in evaluare de detaliu. Deci, se va intocmi o lista cu cladirile din oras care vor face obiectul evaluarii. Nu vom lua la rand in mod sistematic toate cladirile din oras, ci vom face o inspectare si vom intocmi o lista de cladiri ce vor intra in evaluare. Si blocurile sunt incluse. Exista o grila si pentru blocuri. Deci, punctajul maxim nu e unic, va fi specific pentru diverse categorii de cladiri. La blocuri se face pe asociatia de proprietari”, a explicat Nicolae Robu Robu.

Potrivit sefului Directiei Fiscale a Primariei Timisoara, va fi emisa cate o hotarare de consiliu local individuala pentru fiecare cladire care va intra la supraimpozitare.

„Legiuitorul spune ca se emite o hotarare de consiliu local individuala, pentru fiecare proprietar, atat la cladiri, cat si la terenuri, la care se constata ca sunt neingrijite. Se aplica din anul urmator constatarii. In intravilan, daca am constatat anul acesta, impozitul este majorat pentru anul viitor. La terenuri este aplicabil abia in 2018, dupa ce 2 ani consecutivi este lasat neingrijit terenul respectiv”, ne-a declarat Adrian Bodo.

Pentru inceput, Executivul Primariei Timisoara a impartit orasul in 44 de zone, de care se vor ocupa 22 de functionari din institutia de pe C.D. Loga. Fiecare va avea cate doua zone. Lor li se vor adauga insa si alte persoane, care vor inspecta efectiv orasul.

Potrivit lui Adrian Bodo, in evidentele acestuia, in Timisoara exista 170.000 de proprietati.

Proiectul pentru stabilirea taxelor si impozitelor in 2016 a fost aprobat in unanimitate de alesii locali.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. parerea mea este despe primarie si respectul fata de cetateni este zero.Azi la ora 10 nu am platit darile catre stat….pt ca nu functiona sait ul primariei RUSINE.Daca la tv ,mas media sa zis ca pe data de 11 se pot plati

  2. de ce mi-a crescut impozitul de 5 ori?