Noutati :

Taxe mai mari pentru romani. La ce ar putea creste TVA si ce scutiri fiscale ar putea disparea

15 mai, 2022 - 03:47 PM
Autor: Redactie      
Categorie: ECONOMIC
4

Mai multe taxe ar putea creste in perioada urmatoare, pentru a creste veniturile la bugetul de stat.

CITESTE SI: Continua sa scada numarul cazurilor de COVID. Doar 10 noi infectari in ultimele ore in Timis, printre care si un copil 

Consiliul Fiscal, organism al statului care ofera sfaturi guvernantilor in privinta politicii economice, sugereaza Executivului sa creasca taxele pentru ca este nevoie de o marire la bugetul de stat.

Un grup de lucru din cadrul Consiliului a facut o analiza in ultimele luni si vine cu un rezultat pe care economistii l-au anticipat deja.

Concluzia este aceea ca Guvernul nu mai are incotro si trebuie sa creasca taxele pentru ca e imposibil sa mai reduca cheltuielile in perioada urmatoare.

In plus, Consiliul Fiscal face si o recomandare de taxe care ar putea fi crescute in perioada urmatoare si care ar putea sa aduca aproximativ 1,5% la bugetul de stat din PIB, scrie antena3.ro.

De exemplu, ar putea fi introdusa o noua taxa, sa fie impozitat câstigul obtinut din vânzarea bunurilor imobile sau sa fie stabilita o baza de impozitare pentru contributiile la sistemul social de asigurari de sanatate, la nivelul tuturor veniturilor.

Cei de la Consiliul Fiscal mai vin cu o idee: sa fie diminuat plafonul pentru care activitatea poate fi impozitata pe norme pe venit de la 100.000 de euro la 20.000 de euro.

Tot ei mai spun ca ar trebui eliminate toate scutirile fiscale pentru persoanele fizice, pentru IT-isti de exemplu, cei care nu platesc un impozit pe venit ca restul angajatilor.

Cresterea veniturilor din TVA la buget poate fi asigurata, in principal, prin doua tipuri de masuri:

Limitarea aplicarii cotelor reduse.

Revizuirea listei de bunuri si servicii pentru care se aplica o cota redusa de 9%, in special pentru acele produse pentru care stimularea consumului nu se justifica din punct de vedere al interesului public (zahar, grasimi etc).

De asemenea, este greu de justificat aplicarea unor cote diferite de TVA pentru alimente, in functie de locul de unde sunt achizitionate (9% din magazine, 5% din restaurante)”.

Produse pentru care se percepe TVA redus de 9% si 5%
Romania are o cota standard de TVA de 19% (redusa de la 20%, din 2017), dar si urmatoarele cote reduse:

– 9% pentru alimente, inclusiv bauturi nealcoolice, destinate consumului uman si animal, medicamente de uz uman si veterinar, proteze si produse ortopedice;

– 5% pentru – printre altele, manuale, carti, accesul la muzee, parcuri de distractie, cinematografe, sali de sport, livrarea de locuinte (in anumite conditii, destul de restrictive și cu impact limitat), dar si la cazare in hoteluri si serviciile de restaurant si catering, alimente eco, lemn de foc sau energie termica, in sezonul rece.

Din aceasta lista, Guvernul ar putea sa aleaga produse la care sa majoreze TVA, mai spune Consiliul Fiscal.

Citeste mai multe: AICI

Foto: stirileprotv.roInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Dar astia chiar ne cred fraieri …incompetenta lor sa o platim noi .Se anunta proteste in sezonul de toamna

    • de ce nu de maine?

  2. de vina e PUTIN , gata am rezolvat problema . Pensiile speciale nu patesc nimic dar las ca taxam pe fraieri .

  3. Vaccinare este gratuita…. dar cineva trebuie sa plateasca….