Noutati :

Taranul producator, mai aproape de consumator! Timisul va avea primul centru de colectare legume-fructe

19 iulie, 2017 - 01:05 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. In judetul Timis se va infiinta primul centru de colectare legume si fructe, iar Consiliul Judetean a facut un prim pas in acest sens. Alesii judeteni au votat oportunitatea infiintarii acestui centru care ii va ajuta in special pe micii producatori autohtoni.

CITESTE SI: O mare companie aeriana low-cost schimba regimul la bagaje. Cu ce te vei putea urca in avion fara sa platesti? 

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara a realizat un studiu privind infiintarea unor astfel de centre.

Am realizat un studiu la Universitate. Pe baza situatiei la nivelul judetului Timis am structurat cateva directii analiand trei bazine viticole si cateva pomicole si am scos in evidenta bazinele legumicole. Ne gandim sa luam in calcul o prima investitie in acest centru axa Nord – Vest de la Timisoara la Cenad, prin Sannicolau Mare. Sunt 15 comune, va trebui sa se faca analiza privind locatia. Acest bazin legumicol este pe primul loc la nivel de judet, tocmai de aceea exista posibilitatea ca acest centru sa fie construit in aceasta zona. Am pus in evidenta si 3 posibilitati de organizare din punct de vedere al managementului. Din punct de vedere tehnic, acest centru va avea sectie de primire, de depozitare, de sortare etc. Acest centru se adreseaza HORECA. De asemenea exista si un interes deosebit care vine din partea zonei de retail„, a declarat Cosmin Popescu, rectorul USAMVB, in sedinta de plen a CJ Timis.

CITESTE SI: Maria Grapini a scris un roman de dragoste cu pasaje copiate de pe Wikipedia 

Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului a facut si un studiu privind costul ridicarii unui astfel de centru de colectare de legume si fructe.

Am facut studiu de piata in ce priveste costul unui astfel de centru. Pretul se ridica la 700.000-900.000 de euro. Urmeaza analiza locatiei , apoi cred ca va fi demarat studiul de fezabilitate, proiectul tehnic si executia„, a mai declarat rectorul Cosmin Popescu.

CITESTE SI: E mare nevoie de sange la Timisoara! Oamenii, chemati sa doneze. Vii si tu? 

Centrul de colectare legume si fructe va fi un loc unde producatorii agricoli pot veni cu legumele pentru a fi pastrate, sortate si depozitate.

Depozitul va fi dotat cu camere frigo, cu spatii destinate fructelor si legumelor, pentru a fi  tinute in conditii optime, in recipiente speciale.

Un astfel de Centru vine in sprijinul micilor producatori care isi vand produsele la preturi fosrte mici, deoarece nu au unde sa le depoziteze in conditii optime.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Ce atita filosofie ptr locatie,sa fie oricum in Timisoara spre exemplu in Freidorf,caci in apropiere sunt f multi cultivatori in primul rind pomicoli.Oricum,initiativa e salutara