Tabara: exista cumparatori de terenuri cu miile de hectare care traiesc din subventii

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca are informatii potrivit carora exista persoane care cumpara „mii de hectare” de teren si traiesc astfel din subventia la hectar, precizand, insa, ca se are in vedere penalizarea acestora. „Am semnale ca exista cumparatori de terenuri cu miile de hectare care traiesc din subventia la hectar. Le convine sa ia 81 euro, mai vin alti 50, cat am dat anul acesta, si sa stea. Nu vom lasa chestiunea respectiva. Legea e elaborata, dar am retras-o din inaintarea catre Guvern pentru a o pune in discutie publica referitor la cuantumul acestei penalitati. Nu voi putea obliga pe nimeni sa cultive terenul, dar sa il oblig sa-l curete, pot sa o fac”, a declarat Valeriu Tabara. Ministrul a spus ca, in Romania, sunt aproximativ trei milioane de hectare necultivate, precizand ca „vegetatia de pe aceste terenuri ar putea fi transformata in carne sau in produse agricole”. „Cel mai important lucru este ca Romania dispune de un potential extraordinar de a produce si nu numai pentru necesarul intern, ci si pentru piata internationala. Am crezut si cred ca Romania poate fi o putere agricola si nu una zonala, ci o putere internationala. Suntem a doua tara producatoare de porumb in acest an in Europa dupa Franta”, a spus el. Oficialii vor sa stimuleze arenda pe termen lung De asemenea, ministrul Agriculturii a afirmat ca a discutat de curand, la Bruxelles, posibilitatea de a stimula arenda pe termen lung, nu pe termen scurt, mergand de la zece ani in sus, inclusiv cu ceea ce prevede Codul Civil de transfer a acestui contract pe urmas. „Nu e o noutate. E un procedeu care s-a folosit in Germania cu rezultate exceptionale. Speram sa obtinem pachetul, sa vedem si sursele. Nu stiu cat va fi cuantumul maxim sau minim, dar ne gandim la stimularea arendei. De asemenea, vom reintroduce Legea pietei funciare, poate ca nu atat de drastica ca in Austria, dar doua elemente este cert ca este nevoie sa le avem: dreptul de preemtiune al vecinului, al rudei de gradul intai sau mai ales al arendasului, a celui care investeste si foloseste terenul respectiv”, a spus Valeriu Tabara. El a mentionat ca o alta prevedere va fi ca fermele mici sa poata fi vandute doar in intregimea lor si nu pe bucati. „Este o prevedere in legislatia mai multor tari europene. Vand ferma intreaga. Pe cei care au un hectar, doua, trei, va trebui sa-i aducem intr-un sistem de sustinere sociala. Poate ca cel mai bine e ca sprijinul pentru ferma de subzistenta sa creasca, sa se poata aseza si pentru autoconsum si sa se orienteze spre piata”, a declarat Tabara.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca are informatii potrivit carora exista persoane care cumpara „mii de hectare” de teren si traiesc astfel din subventia la hectar, precizand, insa, ca se are in vedere penalizarea acestora.

„Am semnale ca exista cumparatori de terenuri cu miile de hectare care traiesc din subventia la hectar. Le convine sa ia 81 euro, mai vin alti 50, cat am dat anul acesta, si sa stea. Nu vom lasa chestiunea respectiva. Legea e elaborata, dar am retras-o din inaintarea catre Guvern pentru a o pune in discutie publica referitor la cuantumul acestei penalitati. Nu voi putea obliga pe nimeni sa cultive terenul, dar sa il oblig sa-l curete, pot sa o fac”, a declarat Valeriu Tabara.

Ministrul a spus ca, in Romania, sunt aproximativ trei milioane de hectare necultivate, precizand ca „vegetatia de pe aceste terenuri ar putea fi transformata in carne sau in produse agricole”.

„Cel mai important lucru este ca Romania dispune de un potential extraordinar de a produce si nu numai pentru necesarul intern, ci si pentru piata internationala. Am crezut si cred ca Romania poate fi o putere agricola si nu una zonala, ci o putere internationala. Suntem a doua tara producatoare de porumb in acest an in Europa dupa Franta”, a spus el.

Oficialii vor sa stimuleze arenda pe termen lung

De asemenea, ministrul Agriculturii a afirmat ca a discutat de curand, la Bruxelles, posibilitatea de a stimula arenda pe termen lung, nu pe termen scurt, mergand de la zece ani in sus, inclusiv cu ceea ce prevede Codul Civil de transfer a acestui contract pe urmas.

„Nu e o noutate. E un procedeu care s-a folosit in Germania cu rezultate exceptionale. Speram sa obtinem pachetul, sa vedem si sursele. Nu stiu cat va fi cuantumul maxim sau minim, dar ne gandim la stimularea arendei. De asemenea, vom reintroduce Legea pietei funciare, poate ca nu atat de drastica ca in Austria, dar doua elemente este cert ca este nevoie sa le avem: dreptul de preemtiune al vecinului, al rudei de gradul intai sau mai ales al arendasului, a celui care investeste si foloseste terenul respectiv”, a spus Valeriu Tabara.

El a mentionat ca o alta prevedere va fi ca fermele mici sa poata fi vandute doar in intregimea lor si nu pe bucati.

„Este o prevedere in legislatia mai multor tari europene. Vand ferma intreaga. Pe cei care au un hectar, doua, trei, va trebui sa-i aducem intr-un sistem de sustinere sociala. Poate ca cel mai bine e ca sprijinul pentru ferma de subzistenta sa creasca, sa se poata aseza si pentru autoconsum si sa se orienteze spre piata”, a declarat Tabara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.