Sute de studenti din Timisoara au inceput sa lucreze inca din facultate si au acumulat experienta necesara pana la absolvire

TIMISOARA. Universitatile cauta noi metode de a-i atrage pe viitorii studenti la facultatile lor. Una dintre acestea o reprezinta semnarea de parteneriate cu firme din Timisoara prin care studentii fac un stagiu de practica in cadrul acestora. Astfel, situatia este de dublu castig: pe de-o parte, studentii au posibilitatea sa castige experienta intr-o firma, pe de alta parte, compania gaseste forta de munca pe care o pregateste in domeniile deficitare.

Sute de studenti se inscriu in fiecare an la LigaAC LABS, un proiect desfasurat in cadrul Universitatii Politehnica Timisoara. Tinerii participa la diferite multinationale din Timisoara la stagii de formare. O parte dintre ei se angajeaza odata ce termina stagiul. Liga AC LABS a adunat peste 400 de studenti numai in 2011, tineri care au fost acceptati sa faca practica in cadrul companiilor, si cateva mii de la lansarea programului, la inceputul anilor 2000.

Dintre cei inscrisi anul trecut, dupa un semestru intreg de practica, 25 s-au angajat in cadrul companiilor.

Marele plus al proiectului este acela ca deschide apetitul studentilor pentru invatare si pentru lucru, deoarece peste 40 de studenti s-au angajat in maxim 2 luni dupa laboratoare la alta companie decat cea cu care au facut laboratorul“, ne spune Dan Tudor, coordonator al proiectului. Studentii vor participa si in 2012 la laboratoarele de lucru din cadrul proiectului. Firme din domeniul IT si autoliv si-au anuntat disponibilitatea de a-i instrui pe tineri.

De asemenea, studentii Universitatii de Vest participa la fel de fel de proiecte in cadrul carora iau parte la stagii de formare in cadrul companiilor din domeniul in care se specializeaza, fie ca vorbim de viitorii economisti (proiectul PRACTEAM) sau de altii din cadrul universitatii (proiectul Practica Ta).

Schimburi de experienta intre studenti timisoreni si tineri din alte tari se desfasoara si la celelalte doua universitati de stat din Timisoara – Universitatea de Medicina „Victor Babes“ si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului. La Universitatea de Vest unde cateva zeci de tineri de la studii masterale merg mai multe zile la firme si invata mai multe despre dimensiunea economica a companiilor in cadrul proiectului PRACTEAM, lansat in 2011.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.