Sute de specialisti in chirurgia minim invaziva, scoliti la Timisoara. Doi ani de pregatire pentru oncologi la Spitalul Judetean

TIMISOARA. Sute de medici din vestul tarii vor veni la Timisoara pentru a participa la un curs de perfectionare in domeniul chirurgiei oncologice minim invazive, in cadrul unui proiect finantat din fonduri europene.

CITESTE SI: Atentie, soferi. Strada inchisa si restrictii in trafic, la Timisoara 

Proiectul se numeste “Imbunatatirea nivelului competentelor PROfesionistilor din sistemul medical in domeniul chirurgiei ONCOlogice minim invazive abdominale”, sau PRONCO, iar vineri a avut loc primul curs. Prin acest proiect au fost alese 5 centre importante din tara, si in fiecare dintre acestea vor fi pregatite cadrele medicale.

Cursul inceput la Spitalul Judetean din Timisoara face parte dintr-un proiect pe bani europeni, a carui finantare este de 3 milioane de euro. Cursantii vor fi pregatiti in cinci centre din intreaga tara, iar la Timisoara vor ajunge cei mai multi, 300, din toata zona de vest.

In cadrul cursului, care va dura doi ani, vor fi prezentate atat tehnici de baza cat si tehnici avansate pentru efectuarea de interventii chirurgicale de o mare complexitate, sub forma de cursuri teoretice si lucrari practice. Vor fi de asemenea predate cursuri teoretice privitoare la preventia si depistarea precoce prin screening a cancerului abdominal.

Proiectul are drept obiectiv cresterea performantei, calificarii, la un grup de 600 de chirurgi din toata tara si de 400 de asistente, fiecare cu o anumita curicula, cu anumite obiective. Acestor 600 de chirurgi li se va ridica
nivelul de cunostinte si de aptitudini in chirurgia mini invaziva in 5 centre. In Timisoara vor veni 300, in Cluj, Iasi si Craiova, cate 200 si la Bucuresti 100. Este un prim proiect dezvoltat la nivel national si este finantat prin
fonduri europene. Aceasta finantare este extrem de avantajoasa pentru cursanti pentru ca li se asigura
cazarea, ddrumul, masa. Practic ei nu vor avea nicio cheltuiala, ci doar obligatia de a participa la cursuri si de a fi atenti„, a declarat Lazar Fulger, seful Clincii 2 Chirurgie din Spitalul Judetean Timisoara.

In cadrul proiectului urmeaza sa fie pregatiti si medici specializati in chirurgia robotica, iar prioritate vor avea medicii care au si posibilitatea de a folosi roboti in cadrul operatiilor.

Medicii responsabili de proiect sunt Lazar Fulger, coordonator la nivel national, Ciprian Duta, manager de proiect, Dan Brebu, coordonator pe regiunea vest, doctorii Ovidiu Fabian, Sandu Ramboiu si Cristian Carlan, coordonatori regionali al grupurilor tinta pe zona de vest.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.