Sustinere de la PNL pentru tinerii din mediul rural pentru a-si continua studiile la universitate

Programul „Primul student din familie” devine o realitate! A fost pus în consultare publică, cu sprijinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ghidul solicitantului pentru apelul competitiv de proiecte „Primul student din familie”.

Creșterea accesului la învățământul superior al grupurilor defavorizate, inclusiv prin sprijinirea și consilierea elevilor pentru a face tranziția de la liceu la universitate reprezintă o prioritate pentru PNL, iar acest demers este prevăzut în noile legi ale educației fiind parte integrantă din Raportul final al proiectului „România Educată”, spune președintele PNL Timiș, Alin Nica. „Implementarea acestui program este importantă pentru că probabilitatea ca un prim student din familie să provină din mediul rural este cu cel puțin 50% mai mare decât din mediul urban: este nevoie să susținem tinerii din mediul rural să-și continue studiile la universitate. În lipsa unor măsuri de integrare socială și academică în mediul universitar, șansele acestora de a abandona învățământul superior sunt mai crescute: este nevoie să îi sprijinim să finalizeze studiile. Existența unui absolvent de studii superioare în familie atrage o serie de beneficii pentru aceasta: creșterea calității vieții, creșterea gradului de implicare socială și creșterea veniturilor prin comparație cu elevii care nu reușesc să-și continue studiile la universitate”, mai spune Alin Nica.

Primul student din familie este parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU), prevăzut în Legea învățământului superior nr. 199/2023, și va fi finanțat printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Educație și Ocupare 2021 – 2027 și din bugetul de stat. Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50 milioane euro, fără TVA, din care contribuția UE este de 42 milioane euro. Programul se va desfășura sub forma unui apel competitiv în care solicitanții eligibili sunt instituțiile de învățământ superior de stat și unitățile de învățământ preuniversitar de stat, care își pot lua parteneri relevanți pentru atingerea obiectivelor proiectului.

Orice tânăr din România care își dorește să urmeze cursurile universitare și îndeplinește condițiile necesare ar trebui să poată să facă acest lucru. Prin lansarea în consultare publică a Programului «Primul student din familie», reafirmăm angajamentul PNL de a îmbunătăți politicile de acces în învățământul superior și de a sprijini categoriile de elevi și studenți care au cea mai mare nevoie de susținere. Decizia de a urma studiile universitare nu este atât de simplă, ci implică o serie de factori, care țin atât de disponibilitățile financiare ale familiilor și aparținătorilor, cât și de contextul social și cultural din care provin potențialii candidați. Prin programe de tipul «Primul student din familie» abordăm întocmai aceste aspecte”, a mai spus liderul liberalilor din Timiș, Alin Nica.

Ghidul solicitantului și anexele sunt disponibile pe site-ul https://mfe.gov.ro/consultare-publica-peo-ghidul-solicitantului-primul-student-din-familie/. Propunerile si observațiile pot fi transmise pe adresa de email [email protected] până la data de 16.01.2024.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...