Noutati :

Suspiciune de pesta porcina africana intr-o gospodarie din judetul Timis

26 ianuarie, 2019 - 06:20 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
2

TIMISOARA. Intr-o gospodarie din Timis a fost depistata o posibila pesta porcina africana, dupa ce proprietarii au cumparat mai multi porci de la marginea comunei Giroc, fara ca acestia sa aiba documente veterinare.

CITESTE SI: Mobilizare la deszapezire pe principalele artere si in statiile STPT. Cu cate utilaje actioneaza Primaria Timisoara

Potrivit Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, vineri seara s-a primit o notificare de la un laborator ca exista suspiciuna de pesta porcina africana (PPA) la porcii dintr-o gospodarie, din localitatea Belint, judetul Timis.

Conform procedurilor, probele au fost trimise catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti – Laborator National de Referinta, pentru confirmarea diagnosticului.

CITESTE SI: Femeie jefuita, in Timis. A fost legata, batuta si lasata fara bani si bijuterii

In urma investigatiilor preliminare, a rezultat ca in perioada 10-11.01.2019 au fost cumparate, de catre doua persoane din satul Belint si o persoana din satul Barna, un numar de 25 capete tineret porcin, de la o exploatatie situata in extravilanul localitatii Giroc, judetul Timis. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare si nici insotite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscriptiile respective nefiind anuntati de aceste tranzactii, fapt ce constituie o incalcare grava a legislatiei. Pana la data aparitiei rezultatului de laborator, murisera 23 porcine”, transmite ANSVSA.

Investigatiile vor continua si in zilele urmatoare. Centrul judetean de Control al Bolilor, a fost convocat pentru analizarea situatiei si adoptarea planului de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane.

CITESTE SI: Cel mai curat aer e in Timisoara, intre orasele mari din Romania, potrivit masuratorilor unui sistem girat de OMS. Ce le spune Nicolae Robu timisorenilor care stau langa marile fabrici 

D.S.V.S.A. Timis solicita, in continuare crescatorilor de porcine, sa nu procedeze la achizitii de porcine neidentificate prin crotalii si fara a fi insotite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice miscare a porcior, din exploatatiile de origine catre alte locatii, se poate face doar dupa anuntarea, in prealabil, a medicului veterinar din circumscriptia sanitara veterinara locala.

Orice caz de moarte sau imbolnavire al animalelor din gospodarie trebuie adus imediat la cunostinta autoritatilor sanitare veterinare.

Pesta porcina africana nu afecteaza omul, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici si mistretii.

In judetul Timis acesta ar fi primul caz de pesta porcina africana, daca va fi confirmat oficial.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Si io care am zis ca dupe craciun o diperiut pesta la porci. Ni ca iara o venitu…Iara nu mai vindem piciuor de porc

  2. Iaca sa marga pretul in jos cat mai jos sa traiasca mai bine smit fildu si taranu agricultoru sa moara de foame… c/asai la noi