Noutati :

Surpriza de proportii la cel mai spectaculos castel medieval din Romania!

13 noiembrie, 2015 - 11:17 PM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
0

HUNEDOARA. Devenit una dintre destinatiile de top ale turismului istoric european, Castelul Corvinilor le promite vizitatorilor noi surprize. Din primavara, ei vor avea ocazia sa-i vada la lucru, la fel ca in Evul Mediu, pe mesterii tigani care stiu sa faca bijuterii, linguri si caldari. Pentru asta, 12 romi vor urma gratuit cursuri de mestesuguri traditionale, pentru ca apoi sa lucreze in atelierele din Castel.

800px-Castelul_Corvinilor_-_Curtea_Interioara

Romii interesați sa lucreze la Castelul Corvinilor se pot inscrie pana in 20 noiembrie la primaria din Hunedoara. Conditiile sunt minimale – cel putin opt clase absolvite si dovada ca sunt apti de munca, noteaza digi24.ro.

In cadrul acestui proiect dorim sascolarizam 12 romi in meserii traditionale, cum ar fi argintarul, caldararul si lingurarul, aceste cursuri vortine cinci luni, iar persoanele scolarizate vor beneficia de diplome recunoscute de ministerul muncii”, a spus Corina Oprișiu, manager public la Primaria Hunedoara

Cursurile de calificare si apoi angajarea romilor ca mesteri traditionali sunt parte a unui program de un milion de euro, finantat din fonduri norvegiene. Acum, functionarii primariei Hunedoara incearca sa-i convinga pe oameni sa vina la astfel de cursuri.

Etnicii romi au parut interesati de oferta. „Din partea mea, din punctul meu de vedere, ii benefica, pentru ca, no, nu stai degeaba, deci faci, iți pui creierul acolo la contributie”, spune un barbat.

Un altul spune ca se gândește ca ar fi bune cursurile. „Pai ne trebe bani, avem copii, avem familie.”, spune acesta.

Cei 12 absolvenți ai cursurilor vor reinvia, La Casa Breslelor, meșteșugurile tradiționale din perioada secolelor 17-19.

Asta se va realiza prin aplicarea pe pereți a unor imagini, scara unu la unu, cu detalii din viața uneisatre. In fața acestor imagini, pentru a integra cat mai realist in peisaj, vor fi amplasate niște standuri in care respectivii mesteșugari isi vor desfasura activitațile specifice”, a spus Sorin Tincu, directorul Casei Breslelor.

800px-Corvin's_Castle_-_Hunedoara

Casa Breslelor va deveni functionala din aprilie anul viitor, iar obiectele care ies din mainile mesterilor priceputi vor fi vandute turistilor care viziteaza Castelul Corvinilor din Hunedoara. Pana la sfarsitul lunii trecute aproape 270.000 de turisti au vizitat edificiul, considerat una dintre cele mai bine conservate fortificatii medievale din Europa.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...