Opinia Timisoarei

Supermaketurile sa fie scoase din Timisoara! Cine vrea sa ne facem cumparaturile la marginea orasului?

TIMISOARA. Strategia integrata de dezvoltare a polului de crestere Timisoara a fost dezbatuta public in prezenta reprezentantilor mai multor primarii din judet, dar si a timisorenilor care au dorit sa participe la discutii. Cei prezenti au venit cu propuneri legate de viitoarele proiecte ale orasului, cuprinse in perioada 2015-2020.

Documentul a fost elaborat de Directia de Dezvoltare a Primariei Timisoara, in colaborare cu departamentul de geografie al Universitatii de Vest, prin Centrul de Dezvoltare Regionala si are 373 de pagini. Conform documentului, polul de crestere Timisoara este format din resedinta de judet si 14 comune, si chiar daca strategia de dezvoltare este pana in 2020, aceasta poate fi prelungita.

Echipa de consultanti de la Universitatea de Vest a fost de sase oameni. E cu orizont 2020, dar cu orizont de implementare e 2023, pe care de fapt l-am avut in vedere de la inceput….Am plasat polul Timisoara intr-un context, ne-am consultat cu reprezentantii Primariei si ai altor institutii si am vrut sa vedem daca Timisoara e interesata si de o dezvoltare in tandem cu Aradul. Daca reusim sa ne dezvoltam in corelatie, avem numai de castigat. Exista un pericol de a fi ocoliti de axele majore de transport„, a spus Nicolae Popa, profesor la Facultatea de Geografie din Universitatea de Vest din Timisoara.

Creatorii strategiei au stabilit cinci obiective care trebuie atinse:

1. Cresterea competitivitatii economice
2. Dezvoltarea unei infrastructuri integrate si flexibile
3. Asigurarea unui mediu social intercultural coeziv si dinamic
4. Asigurarea unui habitat ecologic
5. Promovarea unei administratii inteligente, inclusive si transparente

Pentru atingerea acestor obiective, cei prezenti au venit cu diferite idei.

Ar trebui ca centrele comerciale sa fie scose in afara orasului. Nu avem o prioritizare normala pentru a crea o fluidizare a circulatiei si in 4-5 ani de zile ne vom sufoca. Am oprit circulatia in zona Cetate, foarte bine, dar nu avem parcari….In 1990, timisorenii mi-au propus sa facem cinci poduri. Au trecut 26 de ani si nu s-a facut niciunul. Poate ca trebuie inceput de undeva„, a spus omul de afaceri Petrisor Morar.

Trebuie sa gandim un sistem de transport periurban, sa vedem cum facem ca Timisoara sa nu fie sufocata si de trafic si de poluare. A doua chestiune este ca nu am vazut o masura care sa se refere exclusiv la turism. Cred de asemenea ca trebuie sa punem accent pe cercetare si inovare. Este o nisa pe care trebuie sa o fructificam…Comuna Sanandrei, care este o gaura in aceasta asociatie, trebuie adusa neaparat in acest pol de crestere„, a spus si primarul de la Dudestii Noi, Alin Nica.

Bugetul stabilit pentru implementarea proiectelor este intre 417 milioane de euro si aproximativ 460 de milioane.

Au fost destul de multe idei interesante care au aparut din partea celor care au participat la dezbaterea publica. In general strategia este una cuprinzatoare si cred ca toate aceste idei pot fi cuprinse in cursul saptamanii urmatoare alaturi de cele care urmeaza sa fie trimisa si pe cale electronica de catre cei care au participat sau cei care mai au idei de proiect pentru completarea portofoliului sau a masurilor cuprinse in strategie…Toate proiectele din planul de mobilitate sunt cuprinse in strategia de dezvoltare a polului de crestere. Ele au fost preluate nu doar din planul de mobilitate urbana durabila, dar si din planul de actiune in domeniul energiilor durabile, in strategia culturala, toate documentele care definesc Timisoara sectorial pana dupa anul 2020 si au adus proiectele in cadrul strategiei„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro, viceprimarul Timisoarei, Dan Diaconu.

Cei care doresc sa mai faca sugestii pe marginea strategiei, sunt asteptati la Primarie sa depuna proiecte, sau o pot face online pana marti, la ora 17.00.

Dupa ce vor fi introduse si sugestiile din dezbaterea publica si cele care vor mai sosi la Primarie pana marti, documentul va trebui sa treaca prin plenul Consiliului Local. Dupa votul consilierilor, acesta va sta la baza viitoarelor proiecte ale Timisoarei. In cazul celorlalte localitati din polul de crestere, documentul va trebui sa treaca si prin consiliile locale ale acestora.

Strategia integrata de dezvoltare urbana a polului de crestere Timisoara 2015-2020 poate fi consultata AICI

CITESTE SI130.000 de masini la 50.000 de locuri de parcare, in Timisoara! Doar 1% dintre drumuri se fac cu bicicleta prin oras. Vino si tu cu o idee care sa schimbe lucrurile!

Exit mobile version