Noutati :

Supercomputer de 1 milion de euro la Universitatea de Vest! Timisoara va avea Institut de Cercetari Avansate de Mediu

24 februarie, 2011 - 03:02 PM
Autor: Andreea Hnyatek      
Categorie: EDUCATIE
1

Studentii din Timisoara vor putea cerceta traiectoria tuturor satelitilor care traverseaza spatiul cosmic. Universitatea de Vest pune bazele unui Institut de Cercetari Avansate de Mediu, un proiect de zece milioane de euro, care va fi construit in Campusul Oituz pana in 2014.

Prima achizitie este chiar un supercomputer care costa un milion de euro, bani ce vin de la Uniunea Europeana. Acesta va fi unicat in Romania si va ajunge in Timisoara in cel mult o luna, spun reprezentantii UVT. Un asemenea supercomputer exista numai la vecinii nostri bulgari, in Sofia. Tinerii studenti si profesorii de la cea mai mare universitate de vestul tarii il vor folosi pentru activitatea de cercetare, dar si pentru prestarea de servicii pentru diferite societati comerciale.

„Vom face cercetari stiintifice de mare profunzime, de mare valoare. Acest supercomputer va fi integrat la Institutul de Cercetari Avansate de Mediu pe care il vom face. Este prima achizitie a proiectului. Cu supercomputerul vom putea cerceta traiectoria tuturor satelitilor care traverseaza spatiul Romaniei. Vom face dimensionari, previziuni”, ne-a declarat Ioan Talpos, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

Un supercomputer este compus din mai multe procesoare care acceseaza aceeasi memorie centrala si care functioneaza concomitent si coordonat, astfel incat poate atinge o mare performanta de calcul. De supercomputer vor putea beneficia tinerii care studiaza biologia, chimia, geologia, ingineria aerospatiala, medicina, meteorologia, fizica cuantica, matematica, criptografia sau tehnica militara.
Pentru ca Institutul de Cercetari Avansate de Mediu sa functioneze la parametri normali, reprezentantii Universitatii de Vest mai trebuie sa faca achizitii de inca opt milioane de euro.

Supercomputerul va fi montat mai intai la sediul Universitatii de Vest de pe Parvan. Va fi instalat de o echipa de specialisti americani, pentru ca in Romania nu exista o echipa specializata in punerea in functiune a unor astfel de tehnologii.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Si tu ar trebui sa pui mana pe o carte de gramatica. Si sa citesti stiri, nu comunicate de presa!