Noutati :

Suntem in prag de criza energetica. Transelectrica a notificat Guvernul Grindeanu

13 ianuarie, 2017 - 10:27 AM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
1

Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, o Hotarare care permite monopolului de stat Transelectrica sa ia mai multe masuri extreme, precum intreruperea exporturilor de energie, in caz de situatie extrema, actul normativ fiind propus de ministerele Energiei si Economiei, care au fost notificate miercuri de catre Transelectrica cu privire la iminenta aparitiei unei situatii de criza in functionarea Sistemului Energetic National.

Hotararea este o masura preventiva si temporara care poate fi aplicata doar in conditiile aparitiei unei situatii de criza pe piata de energie in perioada urmatoare (16 ianuarie – 15 februarie 2017) si doar daca este amenintata siguranta populatiei ori a Sistemului Electroenergetic„, a precizat Ministerul Energiei, intr-un comunicat.

Miercuri, 11 ianuarie, compania de stat Transelectrica, un monopol al transportului de energie electrica, a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) „cu privire la iminenta aparitiei unei situatii de criza in functionarea SEN”.

Notificarea a fost argumentata de factori precum prognozele meteorologilor, care indica un nou interval de vreme severa in perioada imediat urmatoare (17 – 20 ianuarie 2017), de deficitul de energie electrica inregistrat din cauza reducerii nivelului Dunarii, debitul acesteia atingand minim fara precedent in ultimii ani (circa 1.800 mc/s), dar si de scaderea rezervelor de apa din marile acumulari hidroenergetice ca urmare a utilizarii acestora la echilibrarea sistemului.

Un alt factor a fost deficitul semnificativ de energie electrica din statele vecine, pe fondul valului de frig care a cuprins regiunea inca din 6 ianuarie.

Romania inregistreaza in aceste zile consumuri mari de gaze naturale, de peste 70 de milioane de metri cubi pe zi, si de energie electrica, de peste 9.500 MW la varfurile de consum.

In aceasta situatie, productia de electricitate in parcurile eoliene este deficitara, iar aprovizionarea centralelor pe carbune din Oltenia si Hunedoara a fost ingreunata din cauza transportului dificil al carbunelui.

Ministerul Energiei sustine ca s-au inregistrat defectiuni asupra capacitatii de productie a unor grupuri energetice.

Toma Petcu a dat vina si pe guvernarea tehnocrata, sustinand ca Guvernul Ciolos nu a asigurat din timp resurse pentru iarna. El a fost insa contrazis de fostul ministru al Energiei Victor Grigorescu.

Ce se intampla daca intram in criza energetica

Toma Petcu, a prezentat joi, in cadrul sedintei de Guvern, o analiza privind functionarea Sistemului Energetic National, urmare a parcurgerii a sase zile de varf de iarna, marcate de consumuri istorice de gaze naturale cat si de energie electrica.

Ministrul Energiei sustine ca adoptarea Hotararii „nu inseamna deloc aplicarea imediata a acesteia”, ci un plan B la care autoritatile pot apela „in cazul in care situatia o cere”.

Aceste masuri presupun, intre altele, trecerea centralelor pe combustibil alternativ (pacura) pentru siguranta functionarii atat a retelei de transport de energiei electrica cat si a retelei de transport a gazelor naturale.

Masurile permit reducerea sau anularea exporturilor de energie electrica. Aceasta masura nu ar afecta contractele anterioare ale companiilor romanesti, ci ar impiedica doar realizarea de exporturi suplimentare.

Totusi, actul normativ permite si reducerea sau anularea exporturilor notificate. In caz de criza energetica, actul normativ paermite si reducerea consumului de energie electrica pentru companii.

Hotararea a fost realizata in acord cu o directiva europeana ce permite unui stat membru, in cazul unei crize subite pe piata energiei, care poate ameninta siguranta sau securitatea persoanelor, sa ia temporar masuri de salvgardare necesare.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Vaaai mamicuta noastra!Nici n=au inceput ,,dragnealetii,, guvernarea,si ne dau in cap cu belelele!N-or mai fi fost ierni mai dificile ,o saptamana =doua,si in alte guvernari?Doar ca eu nu-mi aduc aminte sa se fi luat astfel de masuri…notificare guvern…Precis ,Ghita e vinovat,urmeaza sa anunte..