TIMIȘOARA. Multe promisiuni, puține fapte. În ultimii 5 ani au fost amenajate piste noi de biciclete pe bulevardele care erau în lucru și le aveau prevăzute încă din proiect. Pe lângă acestea, însă, Primaria Timisoara a mai trasat doar două, una pe strada Budai Deleanu și o alta de pe Eneas spre Pârvan.
Puține au fost bordurile modificate și coborâte pentru a ușura traficul pe două roți, deși administrația Fritz a susținut în mai multe rânduri că va interveni serios în acest sens.
Actuală rețea jalnică de piste îi expune pe bicicliști accidentelor rutiere si nu puține au fost cele cărora le-au căzut victime.
Bicicliștii nemulțumiți de infrastructura velo din Timișoara, care, spun ei, îi pune în pericol, au decis să protesteze. Fac apel la toți cei care folosesc bicicleta în oraș și se simt ignorați de autorități să participe la mișcarea programată în 18 iulie, de la ora 19.00.
Bicicliștii vor face o tură prin Timișoara pentru a se face ascultați, iar primăria să intervină în favoarea unui trafic mai accesibil tuturor.
Punctul de pornire al protestului va fi langa Catedrala Mitropolitană/Parcul Central.
Detalii AICI.
Petiție pentru un oraș prietenos cu bicicliștii
A fost întocmită și o petiție ce va fi înaintată Primăriei Timișoara. Iată textul documentului pe care sunt invitați să îl semneze cei care folosesc transportul alternativ pe două roți în oraș!
„Cerem realizarea unui Master Plan Velo și a unei infrastructuri sigure pentru biciclete în Timișoara!
Timișoara are nevoie de un sistem de mobilitate modern, sustenabil și sigur pentru toți cetățenii. Bicicleta este un mijloc de transport accesibil, ecologic și sănătos, dar lipsa unei rețele coerente și sigure de piste descurajează utilizarea sa pe scară largă.
Ce solicităm:
Elaborarea și implementarea unui Master Plan Velo pentru Timișoara, cu obiective clare și termene asumate pentru dezvoltarea rețelei de infrastructură velo.
Crearea de piste de biciclete continue, protejate și bine semnalizate, care să asigure siguranța tuturor participanților la trafic, indiferent de vârstă sau experiență.
Conectarea cartierelor, a zonelor industriale, comerciale și de agrement prin trasee velo eficiente și sigure.
Măsuri concrete pentru reducerea accidentelor rutiere care implică bicicliști și promovarea unui climat de respect reciproc în trafic.
De ce este important?
Un oraș prietenos cu bicicliștii este un oraș mai curat, mai liniștit și mai sănătos.
Creșterea numărului de bicicliști contribuie la reducerea poluării, a traficului și la îmbunătățirea calității vieții.
Infrastructura velo de calitate înseamnă siguranță pentru toți: bicicliști, pietoni, șoferi.
Petiția este completată de Marșul bicicliștilor din Timișoara, acțiune care are loc în data de 18.07.2025, începând cu ora 19, cu plecare din Parcul Central”, se arată în petiția campaniei inițiată de o cunoscută activistă in comunitatea din Timișoara, Andrea Wolfer.
Detalii AICI.
Pareri
Pistele existente sunt goale in mare parte, vezi un biciclist pe ora. Ongistii au zis ca daca se fac piste incepe lumea sa mearga cu bicicleta, uite ca nu au mai inceput. Cine vroia sa mearga cu bicicleta mergea si inainte, mergeai frumos pe partea dreapta a drumului, mai pe strazi laturalnice, erai atent.
Acuma ma uit la pistele gen eneas, crizantemelor etc…ocupa juma de drum si nu circula nimeni pe ele. Ba mai mult se strang gunoaie vegetale. Daca lumea chiar ar merge cu bicicleta atunci ar avea sens.
Din miscarile lor rezulta o intreaga industrie …asa fac bani Ong-urile ..ai doare pe ei la patine de biciclete sau alte kkturi ..fondurile sa vina
Eu circul 90 % cu bicicleta, nu am vazut o bordura coborata din vremea lui Robu. Una.
Pune-ți ochelarii, fenomenul pistelor goale nu există. Măturatul pistelor este o problemă, mai ales acolo unde sunt și delimitate.
Am mers pe jos de la Matirilor până la Sagului pe Eneas și am văzut în 2 ore, dus întors, 5 bicicliști și o persoană cu rolele pe pista aia. Sigur s-a meritat spațiul și investiția în popice care sigur provin de la o firmă prietenoasă cu maestrul Fritz. Nu vrea nimeni să meargă cu bicicleta, decât niște copii teribiliști și niște progresiști talibanizați, plus incapabilii care nu-s în stare să își ia permisul de prosti ce sunt, că de bani de mașină nici nu poate fi vorba la astfel de specimene.
Aici e o acțiune pentru ca să îi ofere maestrului Fritz ocazia să mai aloce ceva spațiu aiurea și să mai comande niște popice.
Da și eu prefer să circul cu bicicleta să las mașina parcată în curte. Singurul of este că pistele nu au continuitate, bordurile nu sunt aduse la același nivel și nu sunt marcate.
Pe bl. Eroilor parțial s-au adus la același nivel cu carosabilul iar pe str Martirilor marcajul pistei de biciclete a dispărut și nu a mai fost refăcut de aproape 2 ani.La intersecțiile de străzi cu piste de biciclete nu am văzut niciunde continuitate, bordurile sunt tot înalte.
Cred că locuiești într-o altă Timișoară, sincer. Pe Eneas, de exemplu, e trafic constant de bicicliști, am mers personal pe acolo și am văzut cât e de folosită. Dacă tu din mașină vezi un biciclist pe oră, poate suferi de vedere periferică redusă sau te uiți doar după locuri de parcare.
Faptul că pistele nu sunt pline 24/7 nu înseamnă că nu sunt utile. Dar da, multe nu sunt folosite la capacitate maximă pentru că sunt făcute fără o logică coerentă: nu sunt conectate între ele, nu te duc lângă magazine, locul de muncă sau instituții, și în multe cazuri nu te simți deloc în siguranță pe ele, sunt prea aproape de trafic, ba se termină brusc în borduri sau în nicăieri, ba te intersectezi cu traficul și riști să fi luat pe capotă.
Cât despre mersul „frumos pe partea dreaptă a drumului” încearcă să faci asta tu în trafic real și mai vorbim, sunt șoferi grăbiți care trec la 30 cm de tine. Legal nici nu ai voie să mergi pe carosabil unde ai pistă marcată, iar unde nu există pistă, mulți bicicliști pur și simplu evită să riște.
Suntem in pericol datorita invaziei imigrantilor in Romania!
D’alea cu Merțane de COCALARI cu care fac virale in timp ce conduc . Iar la semafor se lasă agățate de șmecherașii din BMW
Dragi cititori. La concursul „Frustratul saptamanii” s-au aliniat la start:
– pocaitii
– vegetarienii
– biciclistii
– poponarii
– angajatul de la Conti
Cine credeti ca va castiga premiul saptamana asta?
Ei
Sunt puțini dar cu tupeu și gură mare. Eu aici suspectez o manevră a maestrului Fritz prin care să impună și mai multe restricții în trafic ca dacă ne uităm pe stradă și mai ales pe pistele amenajate, nu prea se văd bicicliști și ne dăm seama că este o risipă de spațiu. Oricum noi nu avem climă pentru așa mai mult de 2 luni pe an, și atunci în zilele când nu plouă.
Clar ca e manevră..sa vezi ce kkturi vor sa faca !!!
De atunci nimeni nu l-a mai văzut pedalînd. 😉
Iar cit despre piste de biciclete, doar PROIECTE SCUMPE date la firmele de casă a USR.Pina atunci le-a dat verde oportunistu bavarez la curieri sa ne CALCE in voie PE ZONA PIETONALA , pe centru ori malul Begăi. Precum in INDIA. Mari CRETINI USRistii astia.
Dreptate avea Robulache cind ne avertiza că e mare mincinos …un fel de Johannis mai mic.
Nici piwtoni nu prea vezi pe majoritatea trotuarelor, dar asta nu e motiv sa desfiintezi trotuarele, Bioxy!
Cat despre clima… nu clima e problema, ci lipsa echipamentului corespunzator (asa zic nemtii, dar Spritz nu e neamtz)
Deci sa se faca circulatie alternanta: iarna sa se poata circula cu masina pe pistele de biciclisti! Nici nu e o idee asa absurda cum pare la prima vedere, atat ca pentru a face infrastructura adaptabila periodic la asa ceva ar trebui sa ai administratie, nu niste pacalici.
Basti, Bioxy, tu „gandesti” in alb/negru. Adica reactionezi. Adica nu gandesti. Basti la AJOFM, lasa ganditul pentru aia care au cu ce, tu du-te si munceste ceva!🤡😁🤡
Hopa va dadura liber la net pe cambuza?
Mai bine spune-ne cum ți-a plăcut parada favorită a maestrului Fritz, dacă tot ești eco-marxist de-al lui.
Biciclistii au fost masa de manevra pt primar. Mi-e imi este f clar.Pistele sunt o mizerie in acest oras, iar primaria nu are niciun plan serios pentru ele. Totul a fost imagine electorala. Am semnat petitia, felicitari pt initiativa, dar nu am niciun fel de asteptari
Biciclisti sau activiști? Culmea ca nu protestează nimeni ca nu avem parcari, ca durează 5000 de ani sa facă un pod nou peste Bega…ca ne sunt mărite taxele și impozitele…si cumva asa deodată se unesc sa protesteze tocmai „bicicliștii”.
Acum cred ca toată lumea a priceput rolul acțiunilor de pedalat in grup sponsorizate de primărie, ong uri și diverse firme…a fost sa strângă masa critica de useful idiots care sa iasă la „proteste”…15 minutes city ne așteaptă
Evident, altă masă de manevră dar una la care nu țin astea cu apartamente la 35.000 de euro însă merge abureală eco-marxistă. Și uite așa primarul scapă de la construit de infrastructură și mai desființează niște parcări, niște benzi de circulație plus că mai comandă și niște popice de la prieteni. Apoi martorii lui DoNimic vor aplauda ca focile, coordonați de activiștii agitatori.
Adevarat ca nu suntem luati in seama. Cati trebuie sa mai fie accidentati pe strazi (nu includ iresponsabilii), pe trotuare, pe mizeriile astea de piste de pe care s-a dus si vopseaua de pe dalele denivelate? De borduri nici nu mai vorbesc, si nici despre soferii cretini. Sper sa fim cat mai multi vineri
Circul prin majoritatea orasului cu bicicleta, se poate mai bine, dar nu e nici un „dezastru”. Pericolul principal vine de la trotinetistii care merg cu viteza si de la cei pe doua roti care sfideaza toate regulile (de circulatie si de bun simt), trec pe rosu, trec cu viteza pe langa pietoni, vorbesc la telefon in intersectiile aglomerate, etc. In ultimii 10 ani am avut 2 coliziuni cu alti biciclisti: unul era absorbit de fatuca pe bicicleta de langa el, si a intrat in mine frontal, ne-am lovit ghidon in ghidon. Altul era pe telefon, seara, eu cu lumina in fata, degeaba, am strigat la el si am tras dreapta in gardul viu.
O statistica din alte tari arata ca din 7 din 10 accidente serioase (=raportate) cu biciclisti nu implica nici o masina, ci sunt de genul: bicicleta cu bicicleta, bicicleta cu pom, bicicleta cu pieton, bicicleta cu gard/zid.
Din partea unuia care a parcurs aprox. 80.000km pe bicicleta.
Am și eu vreo 2000-3000 parcuși în regim de commute pe an, văd cam la fel stadiul actual.
Unde am evoluat destul de mult în ultimii 10? ani este atenția conducătorilor auto. Am trecut de perioada în care biciclistul era privit ca inamicul nr.1 în trafic. Nu mai aud claxoane, se opresc la treceri și dau prioritate (deși nu avem în majoritatea cazurilor). Excepții încă sunt, presiunea continuă își face efectele.
Exact, NU AVETI (nu avem, ca mai merg si eu cu bicla cateodata, din ce in ce mai rar…) prioritate pe traversarea pentru biciclisti. Asa ca cine vrea prioritate sa se dea jos de pe bicicleta si sa traverseze ca pieton, iar traversarea… abia DUPA CE SE ASIGURA CA POATE TRAVERSA IN SIGURANTA
ce bicicleta ai?
Raleigh. Model din ’77.
cand o sa invete sa se dea jos de pe bicicleta la trecere, atunci putem incepe discuita…pana una alta, HAI MARS
Pe tine cineva te induce grav în eroare.
Nu trebuie să te dai jos pe trecere. Bolovanii care trec în viteză sunt problema și cei care cred că au prioritate.
Pe trecerea de pietoni nu ai voie pe bicicleta. Pe TRAVERSAREA pentru biciclisti pot traversa biciclistii pe bicicleta dar NU au prioritate, daca sunt accidentati poarta intreaga raspundere dpdv legal! Dar unii tin neaparat sa afle despre lege pe pielea lor… daca mai apuca sa afle…
Retardel! Langa trecerea de pietoni, e trecere (pista de biciclete). da tu esti prea dobitoc sa intelegi.
Pericolul sunt biciclistii atat pentru ei cat si pentru ceilalti participanti la trafic. Desi sunt piste de biciclete multi circula pe carosabil sau pe trotuar. Majoritatea n-au nicio treba cu regulile de circulatie si merg dupa cum ii taie capul.