Sunt tot mai putini! Eroii de Razboi de la Timisoara si-au comemorat camarazii

TIMISOARA. La Biserica Militara din Piata 700, dar si la Muzeul Banatului au fost comemorati eroii veterani din Regimentul 6 Artilerie Grea ”Tribunul Axente Sever”.

Preotul diacon George Dimoiu a oficiat slujba de pomenire a eroilor si veteranilor de razboi la Biserica Militara din Piata 700, la care au participat un pluton de 12 militari din Brigada 18 Infanterie Banat, presedintele Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi—Filiala Timis, generalul de brigada in retragere Constantin Maracine si cercetatori de la Muzeul Banatului.

Slujba religioasa a fost urmata de un discurs al profesorului Laurentiu Mioc despre istoria Regimentului 6 Artilerie Grea roman si un discurs al veteranului de razboi Constantin Calina despre importanta zilei de 20 august 1944 in viata regimentului.

Manifestarea a luat sfarsit prin depunerea a doua coroane de flori la placa memoriala a Regimentului 6 Artilerie Grea de la Muzeul Banatului din Timisoara, una de catre militarii Brigazii 18 Infanterie Banat, iar o alta de catre reprezentantii Muzeului Banatului.

veterani-razboi2

Infiintat in 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea roman a avut garnizoana de resedinta la Alba Iulia, comuna Floresti (judetul Cluj), Sibiu si Timisoara (sediul Muzeului Banatului din Piata Huniade nr. 1).

A participat la campania armatei romane impotriva Uniunii Sovietice de la inceputul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind actiunile de lupta ale trupelor romane si germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), trecerea Nistrului (17-19 iulie 1941) si cucerirea Odessei (16 octombrie 1941), pana la 23 August 1944.

Dupa lovitura de stat de la 23 August 1944, cand Romania s-a alaturat Natiunilor Unite, a luat parte in cooperare cu trupele romano-sovietice la actiunile de lupta impotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, esecul ofensivei germano-maghiare asupra Timisoarei (10-17 septembrie 1944) si revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul national al Romaniei (25 octombrie 1944).

coroane-veterani-razboi3

Sub conducerea veteranului de razboi Constantin Calina veteranii de razboi din acest regiment au organizat intre 1987-2011 o aniversare in memoria celor cazuti pe campul de lupta in fiecare an la 20 august la ora 9, la sediul Muzeului Banatului din Piata Huniade nr. 1 din Timisoara, regimentul supravietuind ofensivei sovietice declansata la 20 august 1944 pe aliniamentul Iasi-Chisinau.

Aniversarea este cea mai longeviva manifestare a veteranilor de razboi din armata romana.

Daca in 1992 la ea participau 78-80 persoane, in prezent in Timisoara mai sunt doar 4-5 veterani de razboi, ce nu mai pot participa la aceasta din cauza varstei inaintate. Din acest motiv veteranii de razboi ai regimentului si urmasii acestora, la initiativa profesorului Laurentiu Mioc si a col. (r) Neculai Stegarita, au decis continuarea traditiei de comemorare a eroilor si a veteranilor de razboi din Regimentul 6 Artilerie Grea roman.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Buna ziua, bunicul meu Pelea Valer (decedat in anul 2004) a fost combatant pe frontul Est-Vest 1941-1944 in cadrul batalionului, pacat ca nu am posibilitatea sa postez imagini cu regimentul intrucat detin poze originale mostenite de la bunic. Le putetii vedea pe facebook – Pavel Pelea!