‘Sunt de 1000 de ori mai fericit sa promovez un oras din Romania pe turism cultural decat pe Dracula’. Reprezentantii turismului din toata tara isi unesc fortele pentru Timisoara Capitala Culturala

TIMISOARA. Reprezentanti ai asociatiilor de turism, ai industriei hoteliere si ghizi din intreaga tara s-au adunat la Timisoara pentru a pune la punct cele mai bune strategii pentru promovarea turistica a Romaniei, in general, si a Timisoarei in special, atat in acest an cat si in anul  Capitalei Europene a Culturii.

CITESTE SI: Se face lumina, pentru prima data de la infiintare, intr-unul dintre cele mai mari parcuri din Timisoara. Bani europeni pentru sistemul de iluminat in Botanic 

In prima zi a conferintei „Timisoara in coming” s-au discutat patru teme teme mari, invitatii avand ocazia sa faca prezentari despre management in turism, organizare de evenimente sau industria hoteliera. Fiecare a venit cu idei legate de promovarea si dezvoltarea acestui sector, mai ales la Timisoara.

Timisoara are o atat de puternica amprenta culturala si de civilizatie, incat ar trebui sa infloreasca, iar 2021 este momentul in care ar trebui sa iasa pe scena imbracata frumos si sa castige competitia. Are atuurile respective. Acum este la inceput, nu se simte comunicarea, dar se pregateste, am vazut ca au aparut mici vizualuri despre Timisoara Capitala Culturala a Europei si incepem sa vedem ca exista un oarecare calendar de evenimente. Cultura poate sa insemne aproape orice. Vrem sa stim daca este teatru, opera, film, arta stradala, arta in interior, acum am venit aici sa aflam si noi in incercarea de a promova din interes patriotic, fratesc, pentru ca ne sprijinim unii pe altii. E mult de facut, se stie prea putin si e timpul scurt. Sunt multe de facut. Un astfel de succes, sa fii Capitala Culturala, trebuie pregatit cu 3 ani inainte, trebuie sa ai campanii profesioniste, sa stii ce segment ataci. Te adresezi unei piete targetate si vii cu un mesaj pentru piata respectiva. Eu sunt de o mie de ori mai fericit sa fie promovat un oras din Romania pe turism cultural, care inseamna o anumita tinuta, decat pe Dracula, de exemplu„, a declarat Adrian Voican, presedintele al Asociatiei Promovarea Dezvoltarea judetului Prahova.

Prin aceasta conferinta Timisoara va prelua idei de la ceilalti invitati legate de modul in care urmeaza sa se promoveze in tara si in strainatate pentru 2021. Primul pas a fost deja facut odata cu targul de turism de la Viena, insa Capitala Culturala din 2021 urmeaza sa se prezinte si la alte evenimente de gen.

Am facut un sondaj de opinie la Tragul de la Viena cu ajutorul Facultatii de Geografie, printre specialistii prezenti la targ. Ne-a interesant sa stim daca o capitala culturala europeana poate sa fie o motivatie turistica serioasa, si au considerat ca este asa peste 81%. Iar la intrebarea <daca stiu ca Timisoara va fi capitala culturala>, peste 30% au raspuns cu da. Vom avea o prezenta in cel mai mare cotidian din Austria, vizita jurnalistica s-a facut in decembrie, articolul este aproape finalizat, dar in 3-4 saptamani o sa apara. Kronen Zeitung este cel mai mare cotidian din Austria, cu aproape 2 milioane de cititori. O sa mai avem niste reportaje radio scurte care vor fi difuzate pana la inceputuil lui martie. Am vrut sa fie asa pentru ca in martie e marele Targ de la Berlin, numarul 1 mondial, si o sa aparem la posturi de radio din Germania, o sa avem reportaje facute in Timisoara„, spune Simion Giurca, consultat de turism al Asociatiei Timisoara 2021 Capitala Europeana a Culturii.

Autoritatile isi doresc ca in anul 2021 la Timisoara sa ajunga 1 milion de turisti straini. Specialistii in turism spun insa ca nu doar atragerea turistilor trebuie sa fie un obiectiv, ci si determinarea celor care vin in vizita sa petreaca mai mult de o noapte in oras.

Noi cu Capitala Culturala Europeana avem in momentul de fata foarte multi vizitatori din Serbia,
care vin, fac vizita, fac un pic de shopping, mananca si pleaca inapoi. Va trebui prin programe specifice sa ii castigam si sa ii facem sa vina si sa si ramana macar o noapte. Un lucru foarte important e sa le asiguram un acces foarte facil la informatie. De multe ori nu e usor. Omul vine, vede ce vede pe unde e dus, dar nu stie mai mult. Poate nici nu stie ca partea de trecut sarbesc a orasului exista si are ce sa vada si se simte si el mandru. Pentru turisti sa asiguram un acces usor. Astazi avem lumea digitala. Prin digitalizare va trebui sa oferim informatii bune in timp util tuturor celor care se intereseaza de Timisoara in tara lor, fie ca o fac aici. Nu putem sa avem pretentia ca toata lumea sa treaca prin Centrul de Informare Turistica, chiar daca am avea inca un punct la gara si inca unul de aeroport, lucru pe care probabil ca o sa il facem ca e important, dar nu va fi suficient„, mai spune Simion Giurca, consultat de turism al Asociatiei Timisoara 2021 Capitala Europeana a Culturii.

A doua zi a conferintei de la Timisoara a fost rezervata unei plimbari cu tramvaiul turistic si un tur al orasului alaturi de un ghid specializat pentru invitatii din toata tara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Oameni buni ce sa vada la noi turisti care vin?