Noutati :

Sunt asteptate viituri pe Timis. Raurile tot mai umflate in Banat. Mobilizare de Cod Rosu

19 iunie, 2020 - 09:53 AM
Autor: Redactie      
Categorie: EVENIMENT
0

Din cauza viiturilor formate in cursul zilei de joi, care se propaga acum in aval, si a precipitatiilor insemnate cazute in timpul noptii, avem cresteri importante de debite si niveluri pe toate cursurile de apa din Banat.

CITESTE SI: Oameni salvati din mijlocul viiturii cu elicopterul, in Banat. 12 copii si 9 adulti, izolati intre ape. Foto si video 

CITESTE SI: Zece localitati din Timis, afectate de inundatii. Oameni evacuati, apa in gospodarii si pe drumuri 

Cele mai afectate cursuri de apa de aceasta propagare sunt cele vizate de codul rosu hidrologic: Timis si Poganis.

Pe raul Timis, avem urmatoarea situatie: la statia hidrometrica (sh) Caransebes, varful viiturii a trecut, deci apele sunt in scadere, insa, la s.h. Lugoj, inca nu am atins maximul undei de viitura (ora 8.00). In acest moment, la s.h. Lugoj avem depasita FIII cu 130 cm (cod rosu de inundatii).

Pe raul Poganis (afluent de stanga al raului Timis), debitele sunt in crestere la s.h. Valea Pai, unde la ora 8.00 avem depasita Cota de pericol.

Pe raul Bistra (afluent de dreapta al Timisului), datorita precipitatiilor insemnate cazute in cursul noptii, nivelurile raman in continuare ridicate. Unde de viitura este in scadere, cotele mentinandu-se peste cotele de aparare.

Pe raul Bega, debitul maxim de la s.h. Faget a fost atins aseara la ora 23.00, unde de viitura propagandu-se in aval. De la ora 1.00 am, au fost depasite cotele de aparare la s.h. Balint, in acest moment tendinta fiind una de crestere.
Pe raul Caras, varful viiturii se propaga pe cursul inferior si este asteptat la s.h. Varadia, unde la ora 8.00, era depasita cota de inundatie.

Pe raul Barzava, debitul este in scadere la s.h. Moniom si in crestere la s.h. Gataia si s.h. Partos unde la ora 8.00, inca nu era atinsa cota de atentie.

Pe raul Nera, avem scaderi de debite si niveluri pe cursul ei superior, acestea crescand, prin propagare, pe cursul mijlociu si inferior, respectiv la s.h. Sasca Montana si s.h. Naides.

In acest moment, INHGA a emis o noua avertizare hidrologica de cod rosu pentru fenomene imediate pentru raurile Timis-bazin aval de s.h. Caransebes-amonte s.h. Brod si raul Poganis-bazinul amonte de acumularea Cadar Duboz, incepand de azi, 19 iunie, ora 9.00, pana la ora 12.00.

https://www.facebook.com/lugojinfo.ro/videos/267241114488875/

Specialiştii ABA Banat monitorizeaza in permanenţa debitele şi nivelurile cursurilor de apa din spaţiul hidrografic Banat vizate de avertizarile hidrologice in vigoare si va interveni cu utilajele din dotare acolo unde situatia o impune.

UPDATE:  Alerta, a cedat un dig. Apele Timisului, la Lugoj, peste maximul inregistrat la inundatiile catastrofale din 2005 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...