Suleyman, Hurrem, David, Luca, Daria? Ce nume le-au dat parintii copiilor nascuti in acest an la Timisoara

TIMISOARA. Nume precum Ministru, Chitanta, Brusli sau Baronu lipsesc cu desavarsire de pe lista cu numele inregistrate ale copiilor, anul acesta, la Serviciul de Stare Civila din Timisoara.

In schimb, daca intri intr-un parc din Timisoara ori intr-o gradinita si strigi David, Luca, Antonia sau Alexandra, jumatate dintre copii vor intoarce captele.

Potrivit reprezentantilor Serviciului de Stare Civila din Timisoara, in 2013 preferate au fost numele romanesti. Nimeni nu s-a prezentat la ghiseu cerand ca fiul sau fiica sa sa poarte nume iesite din comun.

De altfel, Codul Civil nici nu le mai permite parintilor sa le dea copiilor lor nume care starnesc rasul ori pot provoca batjocura celor din jur.

Din fericire, angajatii de la Starea Civila nu au fost nevoiti, anul acesta, sa intoarca din drum vreun parinte decis sa ii puna copilului sau nume precum Cometa sau Tarzan.

In urma cu cativa ani a venit la ghiseu un barbat care a vrut sa ii puna nume fiului sau ‘Ministru’, pentru ca, spunea el, vrea ca fiul sau sa devina ministru. I-am explicat ridicolul situatiei, a inteles si apoi s-a intors la maternitate sa se consulte cu consoarta pentru a alege un alt prenume„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro un angajat al Serviciului de Stare Civila din Timisoara.

De altfel, anul acesta numele obisnuite, romanesti, au fost preferate, spun cei care intocmesc certificatele de nastere si le inscriu in registru. De departe insa cel mai preferat nume, la baieti, este David, iar la fetite Antonia.

Am observat ca anul acesta numele romanesti predomina. Mai mult decat atat, daca copilul se naste in preajma unei sarbatori mari, primeste si numele sfantului„, ne-a declarat Constanta Tecu, de la Serviciul de Stare Civila Timisoara.

Nu mai putin de 211 baietei nascuti in acest an la Timisoara poarta numele David.   57 poarta doar acest prenume, in vreme ce restul s-au ales si cu un al doilea pentru ca parintii si-au dorit doau nume pentru copilul lor. In foarte multe cazuri, cel de-al doilea prenume este Luca, un alt nume frecvent dat de parinti micutilor care au venit pe lume anul acesta in Timisoara.

Cei de la Starea Civila spun insa ca  David si Luca au fost cele mai inscrise nume in certificatele de nastere ale baietilor nascuti in ultimii ani.

Sunt 45 de bebelusi care se numesc Alexandru si alti 47 care poarta acest prenume, plus inca unul.

Si Andrei este preferat in cazul a 84 de familii, anul acesta, la Timisoara.

90 de fetite se numesc Antonia, iar Sara este, de asemenea, un nume des intalnit (45 de cazuri), in timp ce 43 de fetite poarta numele Alessia.

Sunt si nume mai deosebite, insa trebuie tinut cont ca este posibil ca parintii sau macar unul dintre parintii micutului/micutei sa fie strain. Astfel, in registrele celor de la Serviciul Starea Civila se pot intalni nume precum: Patrik, Emma, Rafael, Raisa, Aida, Anna, Ianis, Marko, Agnes, Ania, Leon, Levi, Ioas, Maya, Nikola, Rahela, Meda, Aaliyah, Abigail, Adaeze, Adar, Ala, Akos, Ahilleas sau Adeline.

Totodata, unele nume romanesti sunt extrem de rar intalnite. Este cazul prenumelor: Tania, Adela, Petru sau Alin care se intalnesc o data sau maxim de trei ori.

Interesant este ca, desi serialul Suleyman Magnificul are zeci de mii de fani printre timisoreni, niciunul nu a decis sa-si boteze odrasla ca pe maretul sultan.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.