SUA au evitat colapsul: Barack Obama a promulgat legea pentru cresterea plafonului de indatorare

Imediat dupa votul Senatului, presedintele SUA, Barack Obama a promulgat legea pentru cresterea plafonului de indatorare. Totul s-a intamplat cu cateva ore inaintea sa expire termenul limita la care SUA ar fi intrat in incapacitate de plata.

Acordul incheiat de Administratia democrata cu opozitia republicana, majoritara in Camera Reprezentantiulor, prevede reducerea cheltuielilor bugetare cu 1.000 miliarde de dolari in urmatorii 10 ani. Reduceri suplimentare de 1.500 de miliarde urmeaza sa fie stabilite de o comisie mixta a celor doua partide.

Constient de cat de aproape a fost economia americana de colaps, presedintele Barack Obama i-a averizat pe parlamentarii ca de acum inainte sa fie mai atenti la popor.

Cea mai afectata de masurile de austeritate si de reducerile bugetare va fi clasa medie. In Statele Unite, rata somajului a trecut de 9 la suta iar ritmul cresterii economice se mentine la nivelul dezamagitor de 1,3 la suta.

Acordul de ridicare a plafonului de indatorare ii nemultumeste pe multi americani de rand: potrivit unui sondaj, 60 la suta dintre ei ar fi dorit cresterea impozitelor pentru cei bogati.

Acordul pe tema datoriei nu a ameliorat prea mult situatia Americii. Agentia de rating Moody’s a anuntat ca mentine nota maxima pentru datoria publica americana, dar perspectiva nu mai este „stabila” ci „negativa”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.