Studentii protesteaza original impotriva Legii Educatiei Nationale

Azi, 1 noiembrie, este "Ziua Steagurilor Negre" prin universitatile din Romania. Maine, va fi ziua studentului pe cale de disparitie, pentru ca vineri sa se decreteze ziua celor 23.000 de carnete de student arse! Acesta este modul in care Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest se declara impotriva Legii Educatiei Nationale, in forma in care a fost aceasta asumata de catre Guvern si votata de Parlament. Pentru a arata cat de suparati sunt pe prevederile noii legi, saptamana aceasta va fi marcata de o serie de manifestari si activitati in oras, menite sa informeze studentii, sa sensibilizeze opinia publica, sa crească gradul de constientizare al importanţei miscarii studentesti si in final sa duca la respectarea legala a drepturilor studentilor. "In calitatea sa de reprezentant legitim al studentilor la nivel national, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania – ANOSR a depus eforturi pentru ca LEN, in varianta finala adoptata, sa fie o lege centrata pe nevoile si interesele studentilor. Cu toate ca legea prezinta studentii ca fiind „parteneri in comunitatea academica”, ei ajung sa fie exclusi din cea mai importanta decizie la nivelul unei universitati: alegerea rectorului.  Conform LEN, rectorul poate fi ales de o comisie formata din "minim 12 membri, dintre care cel putin un student”, 50% reprezentand membrii universitatii si 50% personalitati stiintifice si academice din afara universitatii. Studentul prezent in aceasta comisie ar putea fi un student reprezentant, dar si un absolvent al universitatii. In aceste condiţii, LEN nu respecta un drept fundamental al studentilor: dreptul de a fi reprezentati intr-un procent de minim 25% in toate forurile de conducere ale universitatii", spune Roxana Cioclov, reprezentantul OSUT. Asadar, astazi este "Ziua Steagurilor Negre", maine - "Ziua Nationala a Studentului Reprezentant pe cale de Disparitie", miercuri - va fi dedicata lui Daniel Funeriu, mesajul catre ministru fiind "Go, France yourself!". Joi, 4 noiembrie, vom afla marturiile studentilor din UVT cu privire la Legea Educatiei Nationale, iar vineri, 5 noiembrie este "Ziua celor 23.000 de carnete de student arse". Toate acestea se fac pentru a arata ca "OSUT si ANOSR refuza ca studentii sa fie tratati ca simple marionete, cifre si unitati de masura!".

Azi, 1 noiembrie, este „Ziua Steagurilor Negre” prin universitatile din Romania. Maine, va fi ziua studentului pe cale de disparitie, pentru ca vineri sa se decreteze ziua celor 23.000 de carnete de student arse! Acesta este modul in care Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest se declara impotriva Legii Educatiei Nationale, in forma in care a fost aceasta asumata de catre Guvern si votata de Parlament.

Pentru a arata cat de suparati sunt pe prevederile noii legi, saptamana aceasta va fi marcata de o serie de manifestari si activitati in oras, menite sa informeze studentii, sa sensibilizeze opinia publica, sa crească gradul de constientizare al importanţei miscarii studentesti si in final sa duca la respectarea legala a drepturilor studentilor.

„In calitatea sa de reprezentant legitim al studentilor la nivel national, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania – ANOSR a depus eforturi pentru ca LEN, in varianta finala adoptata, sa fie o lege centrata pe nevoile si interesele studentilor. Cu toate ca legea prezinta studentii ca fiind „parteneri in comunitatea academica”, ei ajung sa fie exclusi din cea mai importanta decizie la nivelul unei universitati: alegerea rectorului.  Conform LEN, rectorul poate fi ales de o comisie formata din „minim 12 membri, dintre care cel putin un student”, 50% reprezentand membrii universitatii si 50% personalitati stiintifice si academice din afara universitatii. Studentul prezent in aceasta comisie ar putea fi un student reprezentant, dar si un absolvent al universitatii. In aceste condiţii, LEN nu respecta un drept fundamental al studentilor: dreptul de a fi reprezentati intr-un procent de minim 25% in toate forurile de conducere ale universitatii”, spune Roxana Cioclov, reprezentantul OSUT.

Asadar, astazi este „Ziua Steagurilor Negre”, maine – „Ziua Nationala a Studentului Reprezentant pe cale de Disparitie”, miercuri – va fi dedicata lui Daniel Funeriu, mesajul catre ministru fiind „Go, France yourself!”. Joi, 4 noiembrie, vom afla marturiile studentilor din UVT cu privire la Legea Educatiei Nationale, iar vineri, 5 noiembrie este „Ziua celor 23.000 de carnete de student arse”. Toate acestea se fac pentru a arata ca „OSUT si ANOSR refuza ca studentii sa fie tratati ca simple marionete, cifre si unitati de masura!”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.