Noutati :

Studentii din Timisoara, asteptati sa faca tururi ghidate pe santierul de la Turnul de Apa din Iosefin

8 februarie, 2022 - 12:33 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Incep tururile ghidate pentru studentii care vor sa viziteze santierul Castelului de Apa din zona Iosefin, aflat in plin proces de reabilitare.

Astfel, cei care invata la facultatile de Arhitectura, Constructii, Istorie, dar si cei pasionati de constructiile industriale si patrimoniul cultural timisorean vor avea ocazia sa afle, direct de pe santier, cum turnul de apa a reusit sa treaca testul timpului, cum a fost ridicat, care sunt principiile sale de functionare, dar si importanta lui pentru oras.

De asemenea, tinerii vor putea vedea cum se desfasoara procesul de restaurare si etapele refunctionalizarii monumentului istoric in centru cultural.

Vizitele pe santier pentru studenti fac parte din calendarul de activitati al proiectului „Refunctionalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apa, Iosefin”, iar cea de joi, 10 februarie, deschide o serie care se va intinde pe toata durata lucrarilor.

Studentii interesati se pot inscrie pentru aceasta prima vizita, completand acest formular: https://bit.ly/vizita1CasteldeApa. Grupurile vor fi formate din cel mult 20 de persoane, coordonatorul tururilor fiind inginerul Cornel Farcas.

Castelul de Apa din Iosefin, de pe strada Gheorghe Baritiu, are 52 de metri si a fost construit in anul 1914. Avea rolul de a regla nivelul apei de consum pentru populatie si, impreuna cu cel din Fabric puteau asigura apa vreme de mai multe ore pentru intreg orasul.

Proiectul „Refunctionalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apa, Iosefin” este finantat prin Granturile SEE 2014-2021, in cadrul Programului RO-Cultura si este implementat de catre Primaria Municipiului Timisoara, in calitate de promotor de proiect, alaturi de Asociatia Prin Banat, in calitate de partener.

Proiectul propune realizarea unor spatii expozitionale si pentru evenimente culturale. La exterior, va fi amenajata o rampa de acces catre turn, dar si un mic imobil, care va gazdui un birou administrativ si grupuri sanitare. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton si o copertina.

Pe parcursul lucrarilor, aici vor avea loc vizite ale studentilor de la facultatile de profil, proiectii 3D pe monument, sesiuni de cercetare si expozitii. Vor fi amenajate o cafenea, dar si un muzeu al cafelei, spatii pentru expozitii, atat in interior cat si in exterior, dar si un spatiu pentru admirarea panoramica a orasului. Capacitatea maxima a Turnului de Apa este de 70 de persoane.

Valoarea totala a proiectului este de 10.921.581,94 lei, adica aproximativ 2.200.000 euro, bani veniti, in marea lor majoritate din fonduri norvegiene, inca din 2019. Durata de executie a lucrarilor este de 15 luni, ceea ce inseamna ca Turnul de Apa trebuie sa fie complet modernizat pana in februarie 2024.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Tururi ghidate pentru studenți pe șantierul de la Turnul de Apă din Iosefin.Dragi studenti va invitam sa vizionati in sistem panoramic de sus cum arata orasul Timisoara in numai 1,5 ani de cand am reusit sa “”FRAIERIM”” locuitori sa ne voteze.In aceasta scurta perioada am reusit sa transformam orasul in halda de gunoi,se poate vedea or unde va uitati,am transformat orasul in frigider de mare capacitate sa nu se strice locuitori,am lasat santiere in paragina cu termene de finalizare cand vor fi gata,am mostenit de la greaua mostenire tramvaiele astea BOZANCAIA pe care nu le putem pune in circulatie ca nu avem stati pentru ele.Am facut numai si numai proiecte magnifice dar nu le prezentam ca ne fura alti ideile noastre sclipitoare.Mai imi trebuie 2 mandate si imi cumpar castelul PELES ca in anul asta am reusit sa imi cumpar numai o VILA MODESTA de 320000 de euro

  2. Am trecut pe langa Turnul de apa – miscari de trupe cam slabutz si se auzeaua ceva ciocanituri din interior.Au renovat casuta din fata Turnului de Apa dar in jurul Turnului – Blocurile de Nefamilisti arata ca de pe vremea lu’ Ceausescu…gen Kosovo si plus ca la intrarea spre acele blocuri stau comasate Tomberoanele de Gunoi care vor aduce o Aroma Orientala specifica zonei si care se va inalta triumfator exact la nasul Vizitatorilor – Aferim Mon Chéri ! Sper ca o sa le cosmetizeze putin fiindca daca cei care vor „lectura” la o cafea si se uita Panoramic in jur – o sa coboare din turn in stare de dezgust si greatza.