Studentii arunca in aer chiriile la Timisoara. Unde sunt cele mai ieftine apartamente

TIMISOARA. Apropierea deschiderii noului an universitar accelereaza activitatea firmelor de imobiliare din Timisoara care nu mai prididesc cu treaba. Apartamentele de inchiriat sunt la mare cautare si se dau ca painea calda. Iar asta a dus la o crestere substantiala a sumelor cerute clientilor dornici sa isi gaseasca cat mai grabnic o locuinta aproape de scoala.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, insa, datele Imobiliare.ro arata ca la finalul lunii august 2022, chiriile medii solicitate pentru apartamentele cu una, doua si trei camere (construite pana in anul 2000) au consemnat, in general, majorari de pana in 10%.

Chiriile practicate pentru majoritatea segmentelor rezidentiale sunt in continuare mai ieftine decat in 2019, nereusind sa recupereze scaderile masive din 2020. Totusi, sub impactul inflatiei si a cresterii generale de costuri si in contextul unei cresteri ridicate a cererii, ne asteptam ca aceasta toamna sa depasim nivelul de preturi practicat inaintea pandemiei. Daca cele mai mari preturi vor continua sa fie in Cluj pentru apartamentele cu 1 si 2 camere, ne asteptam ca cele mai mari scumpiri sa le vedem in Timisoara, deoarece raportul dintre veniturile locuitorilor din Timisoara si nivelul chiriilor este mult mai bun decat in Brasov, Iasi sau Constanta”, arata Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

In Timisoara, suma medie solicitata pentru inchirierea unei garsoniere se situeaza, la finalul verii 2022, la 200 de euro pe luna, la fel ca in perioada similara a anului trecut. Comparand preturile actuale cu cele din aceeasi perioada din 2019, preturile medii la inchiriere pentru aceasta categorie au suferit un declin de -10%.

In zona ultracentrala a Timisoarei, chiria pentru un apartament cu 2-3 camere, in aceasta perioada, poate ajunge si la 400-500 de euro, insa nu sunt prea multi clientii pentru astfel de locuinte.

Pe masura ce se apropie deschiderea anului universitar, este de asteptat chiar sa mai creasca preturile, deoarece si mai multi studenti vor veni in Timisoara sa-si caute o locuinta. Mai ales ca acum cursurile se tin fizic.

Segmentul apartamentelor cu doua camere a consemnat, comparativ cu anul trecut, o crestere usoara a pretului mediu solicitat, acesta ajungand la 330 de euro pe luna, fata de 310 de euro pe luna. Pe de alta parte, comparand preturile actuale cu cele din aceeasi perioada din 2019, constatam in continuare o diferenta de 6%.
Asteptarile proprietarilor pentru apartamentele cu trei camere, pe de alta parte, se situeaza in momentul de fata la un nivel de 390 de euro pe luna, comparativ cu 360 de euro, consemnat in 2021. Iar, comparand preturile actuale cu cele din aceeasi perioada din 2019, preturile medii la inchiriere pentru aceasta categorie sunt in continuare mai accesibile cu 2.6%.

Conform datelor disponibile pe Imobiliare.ro, cele mai accesibile chirii din Timisoara sunt in zonele Fabric (4.9 €/mp), Freidorf (5.3 €/mp) si Steaua (5.3 €/mp). Pe de alta parte, cele mai scumpe zone din Timisoara sunt Take Ionescu, Medicina, Circumvalatiunii, Aradului, Torontalului si Bucovinei.

Evolutia chiriilor in marile centre universitare

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. ppppppppppppp spune:

  articol publicitar

 2. Nume? spune:

  Va rog sa publicati unde se arunca chirii in aer, ca m-as duce sa prind cateva…

 3. McZid spune:

  poate ” studentii ” ucraineni, ai nostri fac online. spor la vanzari!