Studenti maghiari din Romania, Ungaria si Serbia si-au prezentat lucrarile stiintifice la Universitatea Politehnica Timisoara

Universitatea Politehnica Timișoara a găzduit, în perioada 16-18 mai 2025, cea de-a XXVI-a ediție a Sesiunii de Comunicări Științifice a Cercurilor Studențești, eveniment organizat de Organizația Studenților Maghiari din Timișoara, cu sprijinul UPT, al Fundației Politehnica, al Societății Muzeului Ardelean și al Universității Obuda din Ungaria. Scopul conferinței este de a încuraja activitățile cluburilor științifice studențești și de a oferi studenților un spațiu pentru a-și prezenta proiectele de cercetare.

De remarcat este faptul că evenimentul a fost inițiat în 1999 de prof.univ.dr.ing. Levente Kovacs, rectorul Universității Obuda din Budapesta/Ungaria, absolvent al Universității Politehnica Timișoara, în perioada în care era încă student.

În cadrul ceremoniei de deschidere, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a declarat că, din multitudinea de evenimente organizate de instituția pe care o conduce, acesta este unul special, în care prieteni din România și Ungaria se întâlnesc, colaborează, ceea ce contribuie la dezvoltarea ambelor țări. La rândul său, rectorul Universității Obuda, prof.univ.dr.ing. Levente Kovacs, a mulțumit prietenilor din UPT pentru sprijinul acordat în fiecare an acestei conferințe, evidențiind relația foarte bună de colaborare pe multiple planuri.

Tot în cadrul ceremoniei de deschidere, au adresat mesaje prof.dr.habil. Tamas Weiszburg, președintele Consiliului Național al Cercurilor Științifice Studențești din Ungaria, prof.em.dr.ing. Ivan Bogdanov, președintele executiv al Fundației Politehnica Timișoara, acad. Bitay Enikő, președintele Societății Muzeului Ardelean, prof.dr.ing. Domokos Jozsef, rectorul Universității Sapientia și prof.dr.ing. Nagy-Gyorgy Tamas, de la UPT, co-președinții conferinței, și studenta Győrfi Krisztina, de la UPT, organizatorul principal al conferinței.

Conferința a reunit circa 150 de participanți, studenți și specialiști, membri ai celor 8 jurii de specialitate, aferente celor 8 secțiuni ale conferinței: Automatizări și Informatică Aplicată, Inginerie Mecanică, Inginerie Civilă și Arhitectură, Inginerie Chimică, Inginerie Electrică, Secțiunea Tehnologiilor Verzi (unde au fost așteptate soluții inovatoare și eficiente de la reprezentanți ai diverselor domenii inginerești care să contribuie la construirea unui viitor mai sustenabil), sesiune de postere (pentru elevii de liceu și studenții din anul I de universitate).

În fața celor 8 jurii de specialitate au fost susținute de către studenți 63 de lucrări științifice, rezumatele acestora fiind cuprinse și într-un volum al conferinței.

Evenimentul a mai inclus inaugurarea atelierului de creație Bolyai Janos Szakkollegium, o nouă structură de învățământ dual în limba maghiară precum și lansarea unui volum dedicat celor 25 de ani ai Conferinței Cercurilor Științifice Studențești.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.