STS: Medicul Zamfir nu a dat coordonatele GPS. Cum ajunge o victima sa fie de vina pentru incompetenta autoritatilor

Adrian Fulea purtatorul de cuvant al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, sustine ca medicul Radu Zamfir nu a dat niciul fel de coordonate geografice privind locul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, iar epava avionului prabusit a fost gasita in aria indicata de STS.

Doctorul Radu Zamfir nu a dat niciun fel de coordonate geografice, s-a discutat cu apelantul, i s-au cerut datele geografice si nu a reusit sa le trimita si sa le furnizeze. Epava avionului a fost gasita in zona in care a fost data harta STS, la marginea zonei respective, in zona indicata de STS. Aria de cerc a fost cu raza de 14-15 kilometri, iar la marginea ei s-a gasit avionul prabusit. STS-ul nu a dat doua coordonate gresite. A dat o singura locatie, nu mai multe, una si buna. Au fost sapte apeluri (de la pasageri ai avionului -n.r.) de pe doua telefoane mobile diferite din doua retele de telefonie diferite si s-au primit aceleasi semnale din doua celule. Aceleasi informatii s-au primit din ambele celule, pentru aceeasi zona”, a spus Fulea.

Potrivit acestuia, STS nu face localizare si nicio interpretare a datelor.

Nu facem nicio interpretare a datelor, datele sunt luate dintr-un sistem informatic, puse pe o harta si harta este trimisa inspectoratelor de urgenta. Interpretarea o face ISU, o face Jandarmeria, ei citesc harta„, a subliniat Adrian Fulea.

In conferinta de presa sustinuta marti, medicul Radu Zamfir a povestit ca, dupa prabusire, a acordat ajutor celorlalti si a luat legatura sa transmita coordonatele locului unde s-a prabusit aeronava. „A durat ceva pana ne-am gasit. Ne-am descurcat cum am putut, incercam sa-i ajutam pe toti. Am acordat ajutor cui era de acordat ajutor (…) Toata lumea si-a dat silinta sa faca ce a putut. (…) Eu m-am considerat mai putin vatamat si am folosit ce aveam, paturi, ca sa ii acopar. Am purtat echipament de motocicleta. Aveam geaca si cizme cu protectie. Imediat cum mi-a explicat cineva cum sa trimit coordonatele, le-am trimis. Imediat ce am putut sa fac un bilant, m-am preocupat sa sun„, a povestit el.

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Raed Arafat zice ca Radu Zamfir n-a putut da coordonatele GPS ptr ca telefonul (Samsung) pe care il detine acesta nu avea instalat Google Maps, iar cind cei cu care a discutat au incercat sa-l ajute ca sa-si descarce programul s-a ajuns la concluzia ca descarcarea nu functioneaza ptr ca semnalul de GSM era prea slab. Asa incit Zamfir a dat mai degraba o descriere a zonei in care se afla, descriere care totusi se pare c-a fost destul de corecta ptr ca cei de la Salvamont Cluj au mers in directia corecta, ca dupa o vreme sa fie deturnati de catre niste oficialitati in directie totalmente opusa. Incompetenta crasa la virf. Cica satenii salvatori (Trif, Giurgiu, Argentin) au primit fiecare cite 1000 €, din partea A3. Frumos gest. Incompetentilor ar trebui sa le ia cite 10.000 € sa plateasca 1/3 din salar ani de zile. Cica si aia de la ISU au cam fost pe nicaieri, Trif povesteste ca Zamfir i-a certat pe primii medici care au ajuns sus, cica erau totalmente nedotati cu instumentar ptr ingrijirea ranitilor. Aveau doar castile pe cap si miinile in buzunar.

  2. In caz ca unii nu stiu, modulul GPS al unui telefon functioneaza si fara acces la Internet si fara cartela GSM. Doar curentul din baterie poate fi suficient pentru a face o simpla poza cu localizare GPS(sau Geo-tag). In detalii poza apar coordonatele, cu o toleranta de cativa metri, suficient in cazul avionului prabusit. Aceste coordonate de forma ex:45.723 cu 21.325 puse intr-un sistem de navigatie ii duc pe potentialii salvatori in locatie, exact si in timp util. Deci, nu mai vreu sa aud de Google Maps, alte aplicatii destepte si smartphone-uri. Un simplu telefon cu modul GPS incorporat. Incercati si voi dupa care introduceti coordonatele in Google Earth sa vedeti unde va „arunca”. In fata nasului.