Noutati :

Strazi scaldate in lumina cu tehnologii de ultima generatie, intr-un proiect pilot in Timis, la Deta, pus la cale cu sarbii din Varset

21 martie, 2014 - 02:27 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
0

TIMIS. Primaria orasului Deta si cea  din Varset (Serbia)  implementeaza impreuna un proiect  pentru imbunatatirea iluminatului stradal, dar si pentru a reduce consumul de curent electric.

Proiectul pilot al celor doua orase aflate de o parte si de alta a frontierei este finantat din fonduri europene, iar la incheierea acestuia, iluminatul stradal va fi complet modernizat in unele zone din cele doua localitati.

Intr-un cartier din orasul Deta vor fi instalati 50 de stalpi, care vor fi alimentati cu energie solara, in timp ce la Varset vor fi montati 287 de stalpi care vor ilumina cu becuri economice.

In urma relatiilor bune de prietenie de zeci de ani cu Serbia, am ajuns astazi sa discutam lucruri concrete. La Deta vom moderniza iluminatul public prin montarea a 50 de stalpi cu lumina si energie solara. Speram ca dupa ce va fi implementat proiectul  sa facem economie si sa aducem oamenilor energie verde„, a declarat Petru Roman, primarul orasului Deta.

Facturile la energie electrica vor scadea simtitor, odata cu implementarea acestui sistem modern de iluminare a strazilor. Economia la buget va fi intre 7 si 10%.

De cealalta parte a granitei, la Varset, nu vor fi montati stalpi care vor fi alimentati pe baza de panouri solare.

Noi, in Varset vom avea 287 de stalpi cu lampi economice. Becurile cu LED sunt mai scumpe si nu ne-am fi incadrat in buget. Totodata, in Varset se va achizitiona si o camera cu termoviziune care va folosi la eliberarea certificatelor energetice pentru cladiri„, a declarat Vladimir Bajici, consilier al primarului din Varset.

Proiectul este, asadar, unul pilot si s-ar putea extinde pe toate strazile din cele doua orase. Valoarea proiectului este de aproape 800.000 de euro, din care 342.100 de euro revin Primariei Deta. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...