Opinia Timisoarei

Strategia administratiei Fritz pentru alimentarea cu energie termica merge mai departe, la Timisoara. Avem o singura oferta pentru o documentatie de 70.000 de euro

TIMISOARA. E planuita elaborarea unei noi strategii pentru mentinerea si dezvoltarea sistemului de termoficare, la Timisoara. Administratia Fritz vrea sa plateasca putin peste 70.000 de euro unei firme, care se va ocupa de elaborarea documentatiei care sa includa solutii tehnice si economice pentru modernizarea sistemului de incalzire din oras.

Aceasta dupa ce a fost aprobat deja un contract de consultanta de 200.000 de euro specialistilor de la Banca Mondiala care sa faca un alt studiu de fundamentare pentru o viitoare strategie privind Colterm.

CITESTE SI: Experti de la Banca Mondiala vor realiza un plan care sa stea la baza strategiei de termoficare a Primariei Timisoara

CITESTE SI: Dominic Fritz: Nu e gratis consultanta de 200.000 de euro a expertilor de la Banca Mondiala pentru o viitoare strategie la Colterm. Am putea sa o deducem, cu o conditie. Ce spune primarul Timisoarei despre amenda

ENERGY-SERV Bucuresti este singura societate care a depus o oferta la licitatia lansata de Primaria Timisoara pentru realizarea strategiei de alimentare cu energie termica a consumatorilor.

Oferta a intrat marti in evaluare, iar daca va fi declarata castigatoare, firma va trebui sa intocmeasca planurile si sa indice cum sa se realizeze modernizarea sistemului de incalzire pe tot lantul productie-transport/distributie – consum energie, proiecte de investitii pana in 2026, dar si studii pentru continuarea investitiilor dupa 2026.

Conform reprezentantilor primariei, „scopul elaborarii strategiei este de a identifica si prioritiza necesitatile investitionale, astfel incat sa respecte conformarea cu politicile nationale si europene in domeniul energiei si mediului, luand in considerare suportabilitatea investitiilor de catre populatie si capacitatea locala de implementare a proiectului.

Obiectivele strategiei sunt reprezentate de atingerea simultana a urmatoarelor tinte: reducerea emisiilor interne de gaze cu efect de sera cu cel putin 50% pana in 2030, comparativ cu 2020; un consum de energie din surse regenerabile de 32% in 2030; imbunatatirea eficientei energetice cu 32,5% in 2030; indeplinirea pana in 2030 a criteriilor care definesc un “sistem eficient de incalzire centralizata”.

Daca va castiga contractul de aproximativ 70.000 de euro, bani de la bugetul local, ENERGY-SERV Bucuresti va trebui sa elaboreze strategia in 3 luni.

Practic, studiul va servi drept justificare pentru finantarea lucrarilor de modernizare a sistemului de alimentare cu energie termica, prin prezentarea situatiei actuale si a proiectiilor de viitor.

Pe baza acestor informatii, documentatia va expune optiunile strategice pentru sistemul de alimentare cu energie termica centralizat si optiunile specifice aferente fiecarei componente a sistemului”, mai spun reprezentantii Primariei Timisoara.

Exit mobile version