Stiu ca s-au adunat multe frustrari, dar sa nu stergem cu buretele ce-am castigat. Indemnurile medicului Virgil Musta, omul care a vindecat peste 400 de pacienti cu coronavirus la Timisoara

TIMISOARA. Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase de la Timisoara indeamna la responsabilitate in perioada urmatoare, cu toate ca de vineri iesim din starea de urgenta. Omul care a vindecat alaturi de echipa sa peste 400 de pacienti cu coronavirus spune ca perioada care urmeaza nu este una de relaxare, ci una de responsabilizare.

CITESTE SI: Timisoara isi dubleaza capacitatea de testare pentru coronavirus. Un nou laborator a fost deschis la Spitalul Judetean, unde se pot prelucra peste 500 de probe pe zi. Foto

Virgil Musta afirma ca pana in prezent coronavirusul a fost tinut bine sub control pentru ca cei mai multi dintre romani au fost responsabili si au respectat regulile impuse. Medicul ii sfatuieste pe toti timisorenii sa continue sa fie precauti, sa se protejeze atat pe ei, cat si pe cei din jur. Purtarea mastii de protectie, spalatul cat mai des pe maini sau mentinerea distantei regulamentare sunt cateva dintre lucrurile ce trebuie sa ramana obligatorii si dupa iesirea din starea de urgenta.

Iata mesajul integral al medicului Virgil Musta, publicat pe pagina de Facebook, City Doctors-comunitate pentru sanatate.

Poate ca unora li se pare ca insist prea mult pe aceasta idee de a continua sa ramanem si dupa 15 mai foarte atenti si sa pastram la nivel personal si familial majoritatea masurilor de preventie si precautie cu care deja ne-am obisnuit. Dar am motivele mele, bazate pe ceea ce am trait intens în aceasta perioada si tocmai de aceea încerc sa explic si celor care, din fericire pentru ei, nu au ajuns sa simta pe pielea lor decat frustrarea izolarii, nu si boala.
Stiu ca aceste doua luni de zile au reprezentat o perioada grea, în care pentru multi s-au acumulat multe frustrari, din diverse motive întemeiate.
Dar mai stiu foarte bine si ca destui oameni au suferit în spitale (unii înca mai sufera) din cauza acestui virus. Este o realitate pe care eu am trait-o direct. Am încercat împreuna cu colegii mei sa gasim în permanenta solutii astfel încat sa reusim sa le alinam suferinta si sa facem tot posibilul sa-i vindecam cat mai repede.
Chiar daca nu am ajuns la dramele din alte tari, noi medicii din linia întai am trait tot timpul cu gandul ca e posibil oricand sa explodeze numarul de cazuri si sa ajungem sa nu-i mai putem trata pe toti, în special cazurile grave.
Asa ca, daca pana acum am reusit sa tinem situatia sub control, în special datorita responsabilitati manifestate de marea majoritate a romanilor (asa cum am mai spus), nu vreau sa stergem cu buretele ce am castigat si sa traim din nou cu totii cu teama ca totul poate scapa de sub control.
Sa nu uitam ca totusi suntem înca într-o pandemie, într-o faza de platou, dar curba înca poate merge în jos sau în sus.
Consider ca în perioada urmatoare raman foarte importante urmatoarele:
· protejarea persoanelor cu risc, atat prin atitudinea lor individuala, cat si prin atitudinea si ajutorul celor din jurul lor.
· respectarea masurilor de precautie individuala, ce constau în special în evitarea locurilor aglomerate, purtarea mastii, pastrarea distantei de 2 metri, dezinfectarea spatiilor si suprafetelor si spalarea mainilor.
· pe cat putem, daca ne deplasam pe distante scurte, sa mergem pe jos. În aer liber riscul de contaminare este mai mic. Putem frecventa parcurile, dar sa nu ne întalnim si sa stam la povesti, în numar mare si foarte apropiati.
· la serviciu, companiile sa-si calculeze bine riscurile, sa-si faca planuri individualizate, în functie de cei care lucreaza acolo, de caracteristicile locului de munca, de posibilitatea servirii mesei, de transportul persoanelor sau modul în care ajung la serviciu.
Avem nevoie sa ne reluam viata, sa ne pastram locurile de munca, sa ne bucuram de prieteni. si vom începe sa facem aceste lucruri, dar trebuie sa avem întelepciunea sa le facem pas cu pas, cu responsabilitate personala.

Indiferent de masurile luate de autoritati, responsabilitatea este în primul rand la fiecare dintre noi. Aceasta presupune ca fiecare sa-si calculeze pur-si-simplu riscul sau individual, al familiei sale sau al impactului asupra celor din jur, înainte de a întreprinde o actiune din zona de “relaxare”. Apoi sa gandeasca cum poate sa-l evite sau sa-l minimizeze cat de mult posibil.
Nu este greu, trebuie doar sa ne obisnuim cu acest obicei, cel putin pentru o perioada.

Va multumesc anticipat pentru efortul fiecaruia dintre voi!

tinem aproape, desi înca pastram distanta!
Numai împreuna vom reusi!”

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Domul doctor ar trebui sa mulțumească tuturor cadrelor medicale aflate în linia întâi. Nu doar infecționiștii de la Spitalul Victor Babeș tratează cazurile de COVID ci și pneumologii. Aproape jumătate din cazurile de COVID vindecate sunt de pe sectiile de pneumologie.

  2. „2 metrii”? „2 METRII” ?????
    Nu judec orice greseala in orice comentariu sau postare. Dar ma astept ca un site de stiri cu pretentii sa scrie corect in limba materna. Dezamagitor…

    Si da, haideti sa tinem cont de indemnurile D-lui Doctor. Cu putin noroc, vom ramane cu deprinderi sanatoase, de genul spalatului pe maini.

    Sanatate multa!