Noutati :

Stimulentele pentru bugetari, eliminate complet din 2012! Vezi cine are de suferit!

1 septembrie, 2011 - 06:40 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Guvernul a decis eliminarea tuturor fondurilor constituite in sectorul bugetar, incepand cu 1 ianuarie 2012. Masura va afecta functionari din ministere si institutiile subordonate, politisti, vamesi sau personalul din sistemul judiciar. Conform Scrisorii de intentie, semnata cu Fondul Monetar International (FMI) in iunie, Romania si-a luat angajamentul de a elimina baza legala pentru fondurile de stimulente cu intrare in vigoare de la 1 ianuarie 2012.

Totodata, „Romania s-a angajat ca pana la sfarsitul lunii august 2011 sa fie aprobat de catre Guvern actul normativ de abrogare a bazei legale de constituire a fondurilor de stimulente, reprezentand un criteriu de referinta structural de a carui indeplinire depinde continuarea Acordului Stand-by incheiat cu FMI”, au declarat surse oficiale.

Bugetarii afectati de aceasta masura

Potrivit acestora, desi prin legea cadru privind salarizarea in sectorul bugetar, in vigoare de la 1 ianuarie, au fost luate in considerare toate drepturile salariale stabilite prin acte normative speciale, au ramas in vigoare acte legislative care permit unor institutii si autoritati ale administratiei publice centrale sa constituie fonduri pentru stimularea angajatilor.

Prin urmare, Guvernul a adecis abrogarea prevederilor din Lega petrolului si Legea minelor privind constituirea unor fonduri de stimulente de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, dar si cele care permiteau Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat sau Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului sa foloseasca veniturile extrabugetare pentru stimulente.

Fara stimulente pentru politisti, vamesi si functionari

De asemenea, personalul din sistemul judiciar nu va mai beneficia de stimulentele constituite din taxa de timbru judiciar. Conform deciziei Guvernului, politisitii nu vor mai putea fi recompensati cu pana la 1% din cuantumul veniturilor aduse prin actiunile acestora, iar vamesii si angajatii Garzii Financiare nu vor mai beneficia de stimulentele acordate drept cota parte din amenzi, confiscari sau alte venituri.

Alte institutii vizate

Functionarii din cadrul Ministerului Finantelor Publice si directiilor financiare teritoriale, personalul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Ministerului Sanatatii sau autoritatilor de sanatate publica, precum si angajatii Ministerului Mediului, Administratiei Fondului de Mediu, Administratiei Nationale Apele Romane, Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei nu vor mai putea beneficia nici ei de fondurile de stimulente.
Printre cei care nu vor mai primi stimulente se mai regasesc agajatii Oficiului Roman al Drepturilor de Autor, Agentiei Nationale Antidoping si personalul din domeniul silvic.
Guvernul va reglementa pentru personalul bugetar afectat modul de compensare a drepturilor banesti eliminate prin legea legea de salarizare pentru anul 2012.

Salariatii din finante nu vor avea de suferit

Presedintele Aliantei „Sed Lex”, Vasile Marica, a declarat ca stimulentele primite de angajatii din finante au fost introduse in salariul de baza, potrivit legii salarizarii din sistemul public, astfel ca fiecare angajat va primi, in medie, inca un sfert de salariu lunar.

Chiar daca Guvernul a eliminat fondul de stimulente, pe salariatii din finante nu ii afecteaza, pentru ca le-am introdus in salariul de baza. Pentru asta m-am batut si am reusit sa le introducem, astfel ca fiecare angajat va primi in plus la salariu inca un sfert de salariu lunar„, a precizat Marica.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...