Noutati :

Stii sa colectezi corect separat deseurile? In sistemul ‘Platesti pentru cat arunci’, care va fi implementat de RETIM in Timis, vei achita factura in functie de volumul de deseuri din pubela. Video

31 august, 2022 - 07:56 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: UTILE
1

TIMIS. RETIM se pregateste sa implementeze un nou sistem prin care se doreste scaderea cantitatii de deseuri care ajunge la groapa de gunoi, dar propune diminuarea facturilor. Conditia este ca deseurile sa fie separate cat mai corect.

Aceasta sortare a diferitelor tipuri de resturi ar trebui sa inceapa din propriile noastre case.

Astfel, in pubela neagra vor fi depuse scutece, tampoane, cenusa din sobe, oase, excrementele animalelor de casaresturile de vegetale tratate cu pesticide, lemnul tratat sau vopsit, continutul sacului de aspirator, mucuri de tigara, haine sau materiale textile maruntite sau vesela sparta din portelan sau sticla.

Multe dintre resturile care ajungeau pana acum in acelasi recipient, vor trebuie aruncate separat, in noua pubela maro. Vorbim aici despre resturi alimentare(produse lactate, oua intregi, resturi de carne si peste gatite), resturi de paine, cereale, zat de cafea, resturi de ceai, par, blana, coji de oua sau nuca, rumegus, fan,paie, plante de casa, cenusa din soba(cand se arde doar lemn).

In noul sistem propus de RETIM, in pubela galbena vom pune doar deseurile reciclabile din plastic sau metal. Vorbim aici despre peturi de apa, suc sau bere sau doze sau conserve goale. Acestea vor fi depuse in recipient dupa clatire.

Hartia si cartonul, care pana acum ajungeau tot in tomberoanele galbene, vor avea locul lor in noul recipient de culoare albastra. Ambalajele de carton de mari dimensiuni trebuie sa fie pliate sau rupte. Atentie! Cutiile din carton in care au fost ambalate alimente NU vor fi depuse in acest recipient, ci in cel negru.

Ambalajele din sticla sau borcanele vor depuse si de acum inainte in clopotele verzi, dupa ce au fost golite si clatite cu apa. Trebuie sa tinem cont de asemenea de faptul ca este interzis sa abandonam becuri si neoane, parbrize de masina, oglinzi, sticla de geam sau cea de termopan langa clopotele verzi. In cazul in care clopotul verde in care vreti sa aruncati sticlele este plin, puteti scana codul QR aflat pe recipient si veti accesa harta clopotelor aflate in apropiere si frecventa colectarii.

Daca aceste reguli de colectare selectiva vor fi respectate, deseurile nu vor fi amestecate, iar cele reciclabile vor fi turtite sau pliate, volumul fiecarui recipient va fi unul mai scazut, iar clientul va plati strict pentru cantitatea din pubela.

Tarifele vor fi diferite pentru fiecare tip de deseu. In cazul in care resturile vor fi amestecate in pubele, timisenii vor fi taxati de 3 ori mai mult decat cel mai mare tarif aplicat.

Pana la implementarea programului „Plateste pentru cat arunci„, timisorenii sunt sfatuiti sa respecte regulile de colectare separata in vigoare si sa depuna fiecare tip de deseu in pubela regulamentara existenta. Ghidul de colectare separata poate fi consultat AICI.

Pentru mai multe informatii despre colectarea separata corecta a deseurilor, putetio consulta site-ul retim.ro sau puteti contacta compania la numarul de telefon 0374885692 sau la adresa [email protected].Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Foarte buna idee ar trebui implementata cat mai curand, la fel trebuie stimulate persoanele care recicleaza deseurile menajere cele care se vor introduce in tomberonul maro si sa se plateasca in functie de cantitatea de gunoi aruncata, de exemplu eu fac compost din toate deseurile biodegradabile si in tomberon saptamanal nu am decat un sac de gunoi ce se colecteaza, deci nu am un tomberon plin cum au anumiti vecini care mai au si crescatorie de vreo 10 caini deserile carora unde credeti ca se arunca? Fiecare gospodarie trebuie sa fie cat mai autonom posibil si sa fie incurajata sa arunce cat mai putine deseuri si sa plateasca cantitativ nu in functie de cate persoane sunt