Steve Jobs a murit. Vizionarul de la Apple a pierdut lupta cu cancerul, la 56 de ani

Steve Jobs a pierdut lupta cu cancerul si a murit miercuri noapte. Decesul lui a fost anuntat printr-un comunicat al companiei Apple.

Apple a pierdut un geniu vizionar si creativ, iar lumea a pierdut o fiinta uimitoare. Aceia dintre noi care au fost suficient de norocosi sa-l cunoasca si sa lucreze cu Steve au pierdut un prieten bun si un mentor. Steve lasa in urma o companie pe care numai el ar fi putut sa o construiasca, iar spiritul sau va reprezenta vesnic fundatia Apple„.

Cei care vor sa-si impartaseaca gandurile, amintirile sau sa transmita condoleantele au la dispozitie adresa [email protected].

Steve Jobs avea 56 de ani si a renuntat la conducerea companiei Apple in luna august. Suferea de mai multi ani de cancer pancreatic.

In mod ironic, Steve Jobs a murit la o zi dupa ce Apple a lansat pe piata ultimul produs, iPhone 4S.

Steve Jobs s-a nascut la San Francisco pe 24 februarie 1955. Parintii lui, Joanne Schieble si sirianul Abdulfattah Jandali, erau studenti si nu erau casatoriti cand Steve Jobs a venit pe lume. Parintii lui l-au dat spre adoptie lui Paul si Clara Jobs, doi muncitori.

Steven Paul Jobs a fost co-fondatorul si CEO-ul (directorul general) Apple Computer, precum si CEO al Pixar pana la achizitia acestui studio de animatie de catre compania Disney.

A fost cel mai mare actionar al companiei Disney si membru in consiliul de directori ai Disney. Jobs a fost considerat ca fiind cel mai influent personaj atat din industria calculatoarelor, cat si in industria divertismentului.

Povesti adevarate. Cum a fost dat afara Steve Jobs de la Apple, iar apoi s-a intors … mai puternic

Cariera in afaceri a lui Jobs a contribuit la formarea mitului intreprinzatorului inteligent si individualist din Silicon Valley, care este preocupat de designul produsului si importanta cruciala pe care o are aspectul estetic al produsului in cucerirea clientilor.

Munca sa de dezvoltare de produse care sunt atat functionale cat si elegante i-au adus o reputatie la care multi admiratori fac referinta.

Impreuna cu co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, Jobs a ajutat la popularizarea calculatorului personal spre sfarsitul anilor ’70. La inceputul anilor ’80, inca lucrand la Apple, Jobs a fost unul dintre primii care a sesizat succesul comercial pe care interfetele grafice operate prin intermediul mouse-ului il pot avea.

Dupa ce a pierdul in lupta pentru putere cu consiliul de directori ai Apple, in anul 1985, Jobs a fondat NeXT, o companie care dezvolta o platforma de computere specializata in invatamantul superior si piata oamenilor de afaceri. Achizitia lui NeXT din anul 1997 de catre Apple l-a adus inapoi pe Jobs la compania pe care o fondase.

Moartea lui Steve Jobs a provocat un val de reactii in toata lumea, inclusiv in randul fostilor rivali de la Microsoft sau chiar a muzicienilor.

Imediat dupa anuntul mortii, marele sau concurent Bill Gates a postat un anunt pe internet.

Am fost profund intristat la auzul mortii lui Steve Jobs. Steve si cu mine ne-am intalnit prima oara cu 30 de ani in urma, si am fost colegi, adversari si prieteni, mai bine de jumatate din viata” – Bill Gates, presedinte Microsoft.

La randul sau, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a scris pe blogul sau: „Steve, iti multumesc pentru ca mi-ai fost prieten si mentor„.

Si presedintele american Barack Obama a tinut sa-i aduca un omagiu: „Lumea a pierdut un vizionar. Steve a fost unul dintre cei mai mari inventatori americani, suficient de curajos ca sa gandeasca altfel decat ceilalti, atat de convins ca putea sa schimbe lumea si atat de talentat, incat a si facut asta.

Nici macar rivalii de la Samsung nu au intarziat sa transmita condoleante familiei si sa recunoasca spiritul antreprenorial de exceptie al lui Jobs.

Dar poate cel mai impresionant omagiu, vine din partea unui jurnalist de la Indianapolis Star. Pornind de la marca produselor Apple, el a postat pe pagina sa de Facebook, o expresie e cat de simpla, pe atat de graitoare: „iSad” (Sunt trist, n.r.)

De asemenea, muzicianul Snoop Dogg si-a luat ramas bun de la Steve Jobs, pe pagina de Facebook, in stilu-i caracteristic: „RIP Steve Jobs. Rest in peace homie.”

_______________________________________

Povestea unui geniu. Steve Jobs- copilul nedorit, dat spre adoptie, care a revolutionat tehnologia

Viata lui Steve Jobs a fost, cu siguranta, un model pentru cei care isi doresc o cariera de succes. De-a lungul anilor, cel mai invidiat om din industria tehnologiei a avut parte de multe incercari, inclusiv atunci cand a fost dat afara din compania Apple.

Despre Steve Jobs s-au scris foarte multe lucruri in ultimii 30 de ani, de cand si-a facut simtita prezenta pe piata tehnologiei informatiilor, asa ca nu este de mirare ca acum exista nu numai articole, ci si carti sau chiar website-uri: All about Steve Jobs.

Nasterea lui Steve Jobs a fost una  … neconventionala. A fost copilul ilegitim al cuplului format din Joanne Schieble si Abdulfattah „John” Jandali (de origine siriana) – studenti de 23 de ani la Universitatea din Wisconsin.

La cateva luni de la nasterea sa, cei doi tineri s-au casatorit si au avut inca un copil, Mona, pe care l-au pastrat. Steve, in schimb, a fost adoptat de Paul si Clara Jobs, care traiau in Mountain View, acolo unde urma sa se nasca o alta legenda: Apple.

Dupa absolvire, Jobs s-a dus la colegiul din Portland, Oregon, unde a stat doar un trimestru, nefiind capabil sa tina pasul cu standardele rigide ale scolii. In schimb, s-a concentrat pe activitatea unui club mic, format din doar cativa omeni, care se numea Homebrew Computer Club. De asemenea, si-a luat o slujba la compania de jocuri video Atari, iar cu banii obtinuti a calatorit in India. S-a intors complet schimbat de acolo. Si-a ras barba si a trecut la budism. A fost perioada lui „hippy”, dupa cum ii placea chiar lui sa spuna.
Apple

Doi ani mai tarziu, combinatia uluitoare dintre filosofia multiculturala si pasiunea vizionara pentru tehnologie a dus la formarea companiei Apple Computer.

Si, in timp ce Apple „crestea intr-un an cat altii in zece”, istoria parea sa se repete in viata lui Steve Jobs. Exact la varsta de 23 de ani, la fel ca parintii sai biologici, el a avut un copil nelegitim, Lisa, cu fosta sa iubita Chrisann Brennan. Avand deja milioane de dolari in conturile sale bancare, Steve Jobs a declarat la tribunal ca nu putea fi tatal Lisei, deoarece este „infertil”.

In cele din urma a recunoscut paternitatea Lisei si s-a casatorit cu Laurene Powell, cu care are trei copii. Nunta din 1991 a fost oficiata de calugarul budist Kobun Chino.

In timp ce generatia a III-a a computerelor Apple bombardau deja piata mondiala, Steve Jobs punea la cale un nou proiect. Acesta se numea Lisa, dupa numele fiicei sale, si a „spart” piata la momentul respectiv datorita tehnicii revolutionare a interfatei video folosite.

Cu toate acestea, Steve Jobs este repede dat afara de la proiectul Lisa, deoarece era considerat un „manager prea temperamental”. Extrem de furios, el hotaraste sa se razbune lansand un alt proiect, pe nume MacIntosh, la care lucra inca din 1979. Acest computer reuseste in scurt timp sa canibalizeze vanzarile Lisei, deoarece avea la baza un concept de folosinta „la fel de simplu ca un prajitor de paine”.

Ba mai mult, Steve Jobs a recrutat tinere talente in inginerie computerizata, iar in scurt timp MacIntosh a amenintat vanzarile Apple, deoarece Lisa nu mai era un produs cautat. In ianuarie 1984, MacIntosh era in plina glorie, iar John Sculley, CEO la Apple, nu era deloc fericit.

Dupa o sedinta de board esuata la mijlocul anului 1985, Sculley anunta ca, impreuna cu board-ul director, a decis sa-i ofere o alta functie lui Steve Jobs. El urma sa nu mai detina nicio functie manageriala si sa devina un presedinte onorific.

Bineinteles, Steve a fost socat. Apple era viata sa si tocmai fusese dat afara. Asa ca a inceput sa calatoreasca prin lume, cautand noi oportunitati de a-si folosi energia. Asa ca, in a doua jumatate a anului 1985 a facut cunostiinta cu o echipa mica de experti in grafica de computer, pe care George Lucas incerca sa o vanda.

Steve a cumparat-o pentru 10 milioane de dolari, iar in septembrie 1985 a anuntat ca lanseaza un nou proiect, NeXT, care avea drept scop constructia de computere avansate pentru cei cu educatie inalta si pentru cercetarea stiintifica.
Steve Jobs

De asemenea, a cooptat mai multi membri de la Mac, iar Apple … a amenintat ca il da in judecata. Atunci, Steve si-a vandut aproape toate actiunile pe care le mai avea la Apple.

NeXT a inceput productia in 1986, iar Apple a renuntat la proces. Steve avea planuri mari: voia cel mai bun hardware, cu cel mai bun software din lume.

In 1996, noul CEO al Apple era Gil Amelio, care cauta un nou software pentru inlocuirea batranului MAC OS. Asa ca a cumparat NeXT cu 400 de milioane de dolari, iar Steve Jobs era din noua „acasa”.

Iar cand Amelio a anuntat in 1997 ca Apple a avut pierderi de 700 de milioane de dolari, bord-ul director a decis ca este vremea pentru un nou CEO: Steve Jobs.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.