Noutati :

Stelele luminoase de la Filarmonica Banatul. Aleea Muzicienilor este acum iluminata artistic

15 octombrie, 2013 - 10:16 PM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: CULTURA
1

La Filarmonica Banatul a fost inaugurata cea de-a cincea stea din seria dedicata unor mari personalitati ale muzicii universale: cea a compozitorului Johannes Brahms. Intreaga alee a personalitatilor este iluminata artistic.

In total, aleea personalitatilor din fata Filarmonicii Banatul va cuprinde 24 de stele inscriptionate cu numele unor muzicieni celebrii.

“Sunt nume mari, atat ale artei din Romania cat si universale care vor fi astfel omagiate. In aceasta seara am avut un dublu eveniment. Pe langa inaugurarea placii dedicate lui Brahms am inaugurat si sistemul de iluminare. Le-am scos in evidenta pentru trecatori, acum par vii. Vreau sa precizez ca investitia reprezinta o donatie din banii personali ai presedintelui in exercitiu al Asociatiei Pro Philharmonia, nu sunt banii Filarmonicii sau ai Primariei. Este o donatie facuta pentru Timisoara, in lupta noastra pentru titlul de Capitala Culturala” a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Garboni.

Trecatorii s-au oprit sa admire aleea care cuprinde, in acest moment, cinci stele si au facut fotografii cu dalele iluminate artistic.  Tuturor li s-a parut o idee buna aparitia acestei atractii culturale in centrul Timisoarei.

“Cu cat mai multe astfel de lucruri, cu atat mai bine. In strainatate stiu sa puna in valoare orice atractie, orice monument. Iar iluminatul este ceva ce chiar atrage atentia, intr-un mod placut” a spus o doamna care s-a oprit sa admire aleea luminoasa.

“Interesanta idee. Chiar ma intrebam ce straluceste asa si am venit sa vad. Mi se pare frumos …” a adaugat o tanara.

Sistemul de iluminat este unul special. Spoturile de lumina sunt directionate pe stelele de pe asfalt. In plus, sistemul este unul ecologic, care consuma extrem de putin.

“Fiind un mare iubitor de muzica, legat de oraşul Timisoara si membru al Pro Philharmonia din oras mi se pare normal sa completam aleea muzicienilor . Mie imi place in mod deosebit Brahms. Asa am ales sa fac steaua lui Brahms.”  a declarat presedintele in exercitiu al Asociatiei Pro Philharmonia, Gheorghe Cocian, director al fabricii Elba.

El este cel care a sponsorizat atat iluminatul artistic cat si steaua dedicata lui Brahms.

Dublul eveniment a avut loc in pauza recitalului “Va place… Brahms?” sustinut de violoncelistul Razvan Suma, in prezenta membrilor Asociatiei Pro Philharmoni si a publicului prezent la concert

Celelalte patru stele din cadrul aleei personalitatilor din fata Filarmonicii Banatul apartin muzicienilor George Enescu, Bela Bartok, Franz Liszt si Johann Strauss.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Dar vai, ce initiativa nobila. De ce trebuia sa scrie acolo de cine e donat ? Sa ii calce lumea numele in picioare ? Sadic… maso