Noutati :

Statul a platit alocatii pentru 49 de copii care erau morti de mai multi ani

2 iulie, 2013 - 01:27 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Statul roman a platit alocatii pentru 49 de copii din judetul Cluj care erau morti de cativa ani, unul chiar din 2001, precum si pentru sapte tineri care au implinit 18 ani si care nu au facut dovada continuarii cursurilor scolare.

Prejudiciul se ridica la aproape 200.000 de lei.

Directorul executiv al Agentiei Judetene de Prestatii si Inspectie Sociala (AJPIS) Cluj, Viorica Zlati, a declarat ca institutia a desfasurat, in perioada 29 aprilie-31 mai, o campanie de identificare si verificare a dosarelor care prezinta suspiciuni de eroare, frauda, coruptie in procesul de acordare si plata a alocatiei de stat pentru copii.

„Inspectorii sociali au identificat 17 cazuri, din 42 de suspiciuni, in care s-a efectuat plata alocatiei de stat desi copilul era decedat. Ulterior, au mai fost descoperite alte 32 de astfel de cazuri. De asemenea, s-au identificat sapte cazuri, din 53 de suspiciuni, de plata necuvenita pentru copii cu varsta peste 18 ani fara dovada frecventarii cursurilor scolare. S-a recuperat din prejudiciul total suma de 30.614 lei, urmand sa mai fie recuperata o suma de 154.936 de lei, pentru care s-au emis decizii de recuperare a banilor acordati necuvenit. Beneficiarii au fost notificati, iar, daca nu platesc, anuntam Administratia Financiara pentru recuparea sumelor cu titlu executoriu”, a spus Zlati.

Potrivit acesteia, descoperirea cazurilor de familii care primeau alocatia de stat pentru copii, in valoare de 42 de lei pe luna, desi acestia erau morti, a fost posibila in urma suprapunerii bazelor de date ale AJPIS Cluj cu cele de la Evidenta Populatiei.

„Obligatia de a declara un copil decedat apartinea familiilor, dar si primariilor. Sunt cazuri de copii decedati in urma cu doi-trei ani, cel mai vechi fiind din 2001. Am discutat cu tatal acelui copil decedat in urma cu 12 ani, care a incasat in acest interval alocatia de stat si care era revoltat ca trebuie sa plateasca o singura data suma pe care o datora si a cerut sa o esalonam. A recunoscut ca stia ca incaseaza necuvenit acele sume, dar a spus ca familia este saraca si a avut mare nevoie de bani. S-a gandit, probabil, ca nu va fi descoperit. Cred ca toate acele familii s-au gandit ca, daca nu s-au suprapus pana acum bazele de date, vor scapa. Eu am fost socata de ceea ce am descoperit”, a spus Zlati.

Ea a subliniat ca beneficiarii sumelor trebuie sa plateasca debitul fara sa li se perceapa vreo dobanda sau vreo penalizare.

Viorica Zlati a mentionat ca toate platile necuvenite facute in cazul copiilor morti sau al celor care au implinit 18 ani si nu au facut dovada continuarii studiilor au incetat si ca in fiecare luna va avea loc suprapunerea bazelor de date cu toate institutiile, astfel incat sa nu mai apara cazuri similare.

Alocatia de stat se acorda, potrivit legii, si pentru copiii care au implinit varsta de 18 ani si care urmeaza cursurile profesionale sau liceale, pana la finalizarea acestoraInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...