Noutati :

Statuia Sfantului Nepomuk, cel mai vechi monument al Timisoarei, a fost restaurata

13 octombrie, 2013 - 02:58 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. Cel mai vechi monument al municipiului Timisoara, statuia Sfantului Nepomuk care dateaza, cel mai probabil, din anul 1722, a fost restaurat cu suma de 15.000 de euro si a fost amplasat in Piata Romanilor.

”Este cel mai vechi monument al orasului. Cel mai probabil statuia este din anul 1722, aceasta a fost restaurata de sculptorul si restauratorul Ion Oprescu, iar valoarea lucrarii de restaurare este de 15.000 de euro, bani din bugetul local. Restaurarea a durat patru-cinci luni, iar amenajarea piatetei a inceput in luna august. Urmeaza sa iluminam arhitectural atat statuia, cat si biserica din spatele acesteia”, a declarat Nicolae Robu.

Statuia Sfantului Nepomuk este cel mai vechi monument al municipiului Timisoara si dateaza, cel mai probabil din anul 1722, niciun istoric nereusind sa o dateze cu exactitate. Se stie, insa, ca in anul 1725 a fost amplasata in fata primariei vechi, in actuala Piata Libertatii.

Unii istorici cred ca statuia a fost adusa la inceputul secolul XVIII-lea, cu vaporul, de catre colonistii din Boemia, in timp ce altii cred ca ea a fost facuta chiar in Timisoara. In 1760, monumentul a fost scos in afara zidurilor cetatii si amplasat pe malul Canalului Bega, apoi, in 1932 a fost mutat in curtea bisericii catolice din Piata Iosefin unde s-a degradat si a stat pana anul acesta.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...