Noutati :

Statuia ecvestra a Sfantului Gheorghe, la un pas de mutare. Au inceput sapaturile in centrul istoric al Timisoarei. FOTO!

20 noiembrie, 2013 - 11:39 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
5

 

UPDATE: Se amana mutarea statuii Sfantului Gheorghe. Aceasta este foarte grea, cantareste 9 tone, si trebuie mutata cu tot cu soclu.

Desi muncitorii erau hotarati sa o transfere astazi din Piata in curtea Uniunii Artistilor Plastici, acestia au decis ca pregatirile nu sunt suficiente. Ridicarea monumentului trebuie facuta in conditii speciale, iar statuia nu poate fi desprinsa de piedestal, ci trebuie luata pe sus cu totul. Or asta implica alte operatiuni.

„Intr-adevar nu poate fi mutata cu usurinta, va dati seama, are 9 tone, este foarte grea si trebuie dusa cu tot cu soclu si asezata cu grija pe mijlocul de transport. Vom amana mutarea pana cand vom stabili exact sistemul de prindere”, a declarat inginerul Misu Tomescu de la firma care se ocupa de lucrari.

„Statuia n-a mai fost mutata, au fost anumite probleme, a fost o fisura. Depinde cu ce utilaje se transporta, incat sa nu se produca stricaciuni. E destuil de greu sa se faca aceasta mutare, pentru ca sunt si cabluri. O sa se descurce cei care se ocupa”, a explicat si primarul Nicolae Robu.

————-

TIMISOARA. Agitatie in zona Pietei Sfantul Gheorghe unde muncitorii au descins inca de dimineata pusi pe fapte mari. Dupa ce inca de luni piata a fost golita de masinile parcate si s-au facut primele pregatiri pentru deschiderea santierului, miercuri dimineata utilajele au inceput lucrul.

Toata zona va fi reabilitata si va deveni pietonala pana in vara lui 2015.

In imediata vecinatate a Pietei Sfantul Gheorghe, peste drum de Bega Mica, muncitorii lucreaza la amenajarea provizorie a unor locuri unde sa depoziteze utilaje.

In ceea ce priveste statuia ecvestra, aceasta urmeaza sa fie ridicata, poate chiar in cursul zilei de azi, si mutata in curte la Uniunea Artistilor Plastici pana la finalizarea lucrarilor. Odata ce se va termina reabilitarea pietei, conform proiectului, monumentul infatisandu-l pe Sfantul Gheorghe calare se va intoarce in zona, insa nu in mijlocul pietei, asa cum o stiu timisorenii. Mai mult, aceasta va fi inaltata pe un alt soclu.

Muncitorii se asteapta ca primele sapaturi sa scoata la iveala vestigii istorice, iar aceasta va insemna oprirea lucrarilor pentru descarcare arheologica.

Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se vor executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.

Ar trebui sa fie complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Grisselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.

In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se vor face insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele.

Lucrarile ar trebui sa fie gata pana in luna iulie a anului 2015.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Mai, oameni buni, scrieti corect „initiat de administratia Ciuhandu care a SCOS piatra de temelie in primavara anului 2012”, A SCOS piatra cu cetatea, mai exact in plina campanie, si, dupa ce lumea a protestat ca pana in 2013 mai e destul, au pus-o la loc cu coada intre picioare.

  • Daca vorbeti de cea din Unirii originalul l-au furat italienii in 1992 mai intereseaza-te,de asta au scos-o sa nu dispara si asta,dar acum e o noua ocazie.

 2. E bine ca scrieti si ne informati legat de lucrari …

  dar nu va mai contraziceti in articol:
  „Toata zona va fi reabilitata si va deveni pietonala pana anul viitor in vara.”
  „Lucrarile ar trebui sa fie gata pana in luna iulie a anului 2015.”

  … anul viitor nu e 2015 😉

 3. De ce taie copacii?

 4. In Piata Uniri se scoate pavajul de granit si se va pune din care ,sper ca nu ca si cel de pe str. Alba Iulia de ex.