Statiunile de schi din zona de vest a Romaniei sunt intr-o continua dezvoltare

Romania este o tara inzestrata pentru turism prin simpla asezare geografica. Daca pana acum cativa ani inzestrarea cu multa frumusete a acestor locuri de la Dumnezeu era principalul punct de atractie, acum lucrurile incep sa se schimbe.

Statiunile montane incep sa prinda alta forma, apar utilaje noi, instalatii moderne, se schimba calitatea serviciilor turistice etc. Proiectele montane incep sa prinda viata.

Arieseni, Straja, Pasul Vulcan si Parang sunt doar cateva din statiunile din vestul Romaniei, in care se gasesc mai multe facilitati decat anul trecut.

In statiunea Arieseni este sarbatoare pentru iubitorii sporturilor de iarna. Partie nou-nouta, locuri de parcare si telescaune moderne. Spre sfarsitul lunii octombrie s-a montat statia de plecare, doua saptamani mai tarziu s-a intins cablul, au urmat scaunele si s-a dat primul termen de finalizare (15 decembrie). In urmatoarele zile s-a pornit nocturna si s-a asteptat venirea zapezii. S-au stabilit tarifele la telescaune si programul de functionare a acestora. Tarifele la adulti pornesc de la 7 lei pe urcare si ajung la 150 lei pentru 30 de urcari.

Asa arata planul celor care au dat drumul acestui proiect. Partia are 1600 metri, va avea trei variante de coborare (albastra, rosie si neagra) si va fi deservita de un scaun modern cu 4 locuri. Parcarea cu 140 de locuri,  va fi perfecta pentru turisti.

Nici pentru statiunea Straja proiectele nu lipsesc. Emil Parau unul din investitorii principali in aceasta statiune spune ca anul acesta se va continua cu modernizarea instalatiilor de zapada artificiala.

Emil Parau

Se continua munca pentru ca toate partile din statiune sa dispuna de o instalatie de facut zapada artificiala, cu lac de acumulare si cu toate conditiile necesare”. Nici vestitul proiect care urmareste sa uneasca statiunea Straja cu Pasul Vulcan nu se odihneste in acte. Pentru cei 70 km de partie se lucreaza cu spor. „Acesta este un proiect mare, in Pasul Vulcan se lucreaza deja. Prin luna februarie se preconizeaza ca se va da drumul la o consola noua care o sa aiba si doua instalatii”, adauga Parau.

Pentru lucrarile care vor incepe dinspre statiunea Straja se va licita proiectul luna aceasta, iar in functie de fonduri se va decide si termenul limita de finalizare. Omul de afaceri sustine ca in maxim doi-trei ani, proiectul va fi gata, iar banatenii vor fi asteptati sa inlocuiasca pistele din Austria, cu cei 70 km in plus de partie de la Straja.

Si despre Pasul Vulcan numai de bine. La sfarsitul aceste luni se va inaugura prima telegondola cu o lungime de 3099 m. Dispune de 72 de cabine, fiecare cu 8 locuri si are o capacitate de urcare de 1.800 persoane pe ora si o durata de transport de aproximativ 8 minute. Pentru aceasta  a fost alocata suma totala de 3,5 milioane euro. In varf se gasesc doua partii de aproximativ 1000 m. In continuarea acesteia se va construi telegondola 2, o investitie de aproximativ 9 milioane de euro, in capatul careia vor exista 5 partii, cu o lungime totala de 5 km. „Finalizarea primei telegondole este un proiect de milioane la propriu si la figurat. Sunt deosebit de multumit de aceasta telegondola, eu am si facut o proba. Este ceva extraordinar pentru Romania”, spune Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. Ca un punct maxim de dezvoltare va fi o legatura schiabila cu partiile din Straja.

Alte proiecte pentru Pasul Vulcan se refera la realizarea si dotarea a 5 partii de schi cu o lungime cumulata de peste 5.500 m si realizarea alimentarii cu apa a instalatiilor de producere a zapezii artificiale.

Pe langa acestea, construirea unui punct salvamont, a unui punct sanitar, un post pentru jandarmii montani si amenajarea unor refugii. Pentru toate aceste investitii exista deja proiecte tehnice aprobate. „Ne-am apropiat mult de Austria si Italia, toate instalatiile sunt si vor fi aduse de la ei. Sigur pe viitor vom ajunge la nivelul lor”, mai adauga primarul Gheorghe Ile.

In urma finalizarii tuturor proiectelor, se vor activa aproximativ 3.000 de locuri noi de munca.

Si autoritatile din Petrosani au planuri mari pentru Masivul Parang. Cu pasi mici, se doreste ca statiunea sa ajunga cel mai mare domeniu schiabil din sud-estul Europei. Este vorba de un proiect amplu, care are in vedere construirea unei telegondole cu o lungime de peste 8 km si care va lega statiunea Parang de Petrosani, dar si extinderea partiilor, de la 3,8 kilometri, cat au acestea in prezent, la 23,6 kilometri, realizarea unei retele de canalizare si construirea unei statii de epurare. Suprafata destinata schiorilor va ajunge, astfel, la peste 100 de hectare, iar accesul pe partii se va face in baza unui sistem modern de tiketing integrat.

Telegondola va avea statia de plecare din Petrosani – zona Aeroport, o statie intermediara va fi construita in vecinatatea Hotelului Rusu, iar statia de sosire va fi la Slima. Sumele necesare pentru proiect sunt asigurate de Guvern si completate cu fonduri europene. Costul proiectului este estimat undeva peste 85 milioane de euro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.