Noutati :

Start la Festivalul Euroregional de Teatru de la Timisoara! Premiera TESZT: ‘Maghiar’, un spectacol intr-o limba umana teatrala

21 mai, 2016 - 04:32 PM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Festivalul Euroregional de Teatru din Timisoara TESZT incepe, pentru a noua oara, cu o premiera. Anul acesta, ziua de 22 mai aduce in fata publicului festivalier spectacolul „Maghiar”, coproductie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara si a Teatrului „Kosztolányi Dezső” din Subotica. Regia ii apartine lui Urbán András, unul dintre regizorii cu cele mai puternice reprezentatii din estul Europei.
Prezent in selectia TESZT-ului trecut cu spectacolul „Banul Bank”, regizorul a iscat reactii si discutii aprinse prin abordarea aleasa.

Premiera spectacolului „Maghiar” va avea loc duminica, 22 mai, de la ora 19:00, in Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat din Timisoara, marcand deschiderea celei de-a noua editii a Festivalului Euroregional de Teatru Timisoara TESZT.

Nu stiu in ce masura s-ar incadra acest spectacol intr-un repertoriu clasic. Dar sunt sigur ca vor fi reactii foarte diferite. Depinde si cu ce este obisnuit publicul. Sunt sigur ca unii vor cauta discursul politic metaforic. Sper ca acest spectacol va iesi in asa fel incat sa-si gaseasca drumul catre toata lumea. Indiferent de nationalitate, religie sau orientare politica,” explica Urbán András.

Distributia este compusa din Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Éder Enikő, Lőrincz Rita, Simó Emese, Czumbil Orsolya, Kiss Anikó, Kucsov Boris, Mikes Imre Elek si Nagyabonyi Emese.

Muzica a fost compusa de Irena Popović, coregrafia ii apartine lui Kiss Anikó. Costume: Marina Sremac, masti: Daniela Mamužić; consultant de psihodrama a fost Boris Telečki, dramaturgia este semnata de Góli Kornélia, iar regia tehnica, de Molnos András. Partener de coproductii: Baza de Teatru si de Arta, Zsámbék
Spectacolul este recomandat celor cu varste de peste 18 ani, nu este in limba maghiara si nu se traduce.

A noua editie a Festivalului Euroregional de Teatru Timisoara TESZT (22-29 mai) aduce in Timisoara spectacole din zece tari: Serbia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Croatia, Italia, Portugalia, Bosnia si Hertegovina, Belgia si Macedonia.
TESZT 2016 prilejuieste intalniri intense in Timisoara cu spectacole si artisti din zece tari. in jurul spectacolelor se vor inchega discutii pe marginea unor teme mereu actuale: identitatea, responsabilitatea, misiuni şi promisiuni, traume individuale sau colective. Se vor spune poveşti despre relatiile copiilor cu parinţii, despre indivizi şi raporturile lor cu comunitatea (fie ea familia, oraşul, statul) — povesti impartasite de creatori şi public.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...