Spitalul Municipal din Timisoara ar putea avea unul dintre cele mai performante aparate medicale, unic in vestul tarii, ce poate trata inclusiv bolnavii cu COVID-19. Proiect in asteptarea banilor europeni

TIMISOARA. La Timisoara ar putea ajunge, chiar anul acesta, un aparat medical unic in vestul tarii, care sa fie folosit in depistarea si tratarea cancerelor inca din stadii incipiente, dar care va fi utilizat si pentru investigarea pacientilor COVID pozitivi. Toata nadejdea sta in banii europeni.

Este vorba despre un aparat de tip PET-CT, un echipament integrat de imagistica medicala. Acesta combina doua tipuri de scanare: PET (Tomografia cu emisie pozitronica) folosita pentru obtinerea de date functionale legate de metabolism si functii celulare si CT (Tomografia computerizata) utilizata pentru obtinerea de date morfologice legate de localizarea si raporturile anatomice ale substraturilor patologice evaluate.

„Aparatul este util si in diagnosticul formelor de COVID. Este o combinatie a doua aparate de imagistica, CT si PET. Practic, pacientului i se injecteaza un radio trasor, o molecula de glucoza, si tot ce inseamna tesuturi inflamatorii sunt captate intr-o proportie covarsitoare. Putem pune un diagnostic inainte de a vedea leziunea in sine. Este foarte util mai ales pentru pacientii oncologici, dar se foloseste, conform ultimelor studii, si in diagnosticarea COVID 19”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Daniel Malita, managerul Spitalului Municipal din Timisoara.

Achizitionarea acestui aparat este doar o parte dintr-un amplu proiect de dotare a unitatii medicale, pe care Spitalul Municipal spera sa il castige, prin Programul Operational Infrastructura Mare.

„Acest proiect depus pe POIM este un proiect extrem de important pentru noi, pentru ca vom achizitiona aparatura dedicata preponderent pacientilor COVID, dar si dupa ce, speram, se va termina pandemia, sa o putem utiliza si pentru ceilalti pacienti. Mare parte din fonduri sunt pentru echipamente de protectie si dezinfectanti, pentru achizitionarea de chituri de testare PCR, asta insumeaza aproximativ o treime din total. Celalalte doua treimi vor fi folosite pentru echipamente medicale, majoritatea dedicate clinicilor ATI, cumparam monitoare, aparatura pentru sectiile chirurgicale”, a adaugat Malita.

Proiectul urmeaza sa fie aprobat in plenul Consiliului Local, iar apoi va trebui sa treaca si de Ministerul Fondurilor Europene. Acesta este si ultimul pas procedural, inainte ca proiectul sa intre in cursa pentru finantare din fonduri europene.

Daca va fi castigat, proiectul ar urma sa aduca la Spitalul Municipal din Timisoara aparatura in valoare de peste 6 milioane euro, bani asigurati din fonduri europene.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asta e un lucru bun, ca aducem si aparatura cu folos.