Opinia Timisoarei

Spitalul Judetean Timisoara, aproape de colaps financiar. Nu mai sunt bani de materiale sanitare si medicamente, iar sporurile personalului sunt tot mai mici. Solutia gasita de ministrul Sanatatii

TIMISOARA. Intr-o perioada in care personalul medical este epuizat din cauza numeroaselor ore muncite peste program, prin spitale, iata ca Spitalul Judetean Timisoara se confrunta cu o situatie fara precedent.

CITESTE SI:  Spitalul CFR ar putea fi preluat de Spitalul Judetean Timisoara

Prof.dr. Dorel Sandesc, managerul celui mai mare spital din vestul tarii a trimis un memoriu la Ministerul Sanatatii in care atrage atentia ca spitalele mari din Romania, cele care duc greul atunci cand se intampla un accident colectiv, o explozie, un dezastru, sunt afectate din lipsa banilor. Spitalul Judetean Timisoara, spre exemplu este pe marginea prapastiei. Banii pentru medicamentele si materialele cu care sunt ingrijiti pacientii sunt pe terminate, noroc cu fundatiile care mai dau cate o mana de ajutor. Preturile au crescut si cu 500 la suta in unele cazuri, iar acestea sunt tot mai greu de achizitionat. Iar in ceea ce priveste plata personalului, medicii, asistentele, infirmierele, brancardierii etc, au poate cele mai mici sporuri, dar muncesc adeseori peste program, fara sa li se plateasca aceste ore suplimentare.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat solutia salvatoare: va fi data o ordonanta de urgenta care sa rezolve situatia.

CITESTE SI: Cu noua Maternitate aproape gata si viitorul corp ce va adaposti Urgentele, Marii Arsi si ATI in santier, CJ Timis cauta inca… solutii pentru o parcare mare in zona Spitalului Judetean Timisoara 

”Trebuie sa spunem, de aici, din Timisoara a pornit memoriul care a aratat situatia actuala a finantarii spitalelor publice, mai ales a celor mari. Noi am aratat ca schimbarea regulilor de finatare din acest an a facut practic imposibila o finantare adecvata pentru ca finantarea din acest an nu tine cont de evolutia economica a Romaniei, astfel ca plata pe care noi o primim de la Casa (Casa de Asigurari de Sanatate – n.r.) pe serviciile noastre a crescut cu doar 15 la suta fata de 2019 timp in care costurile la produsele pe care le cumparam petru a asigura serviciile, pentru ingrijirea pacientilor, au crescut de la 500 la suta la unele medicamente, 300 la suta, 400 la suta, materiale, reactivi sau utilitati. Aceasta dovada indubitabila am pus-o pe masa autoritatilor, am propus solutiile pentru a se compensa aceasta situatie grava si din fericire, domnul ministru a reactionat si a spus ca va vei cu o ordonanta care sa corecteze acest lucru”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro. medicul Dorel Sandesc.

Managerul Judeteanului este de parere ca finantarea spitalelor este gandita nepotrivit, deoarece spitalele mari sunt defavorizate.

”Noi credem ca finantarea spitalelor publice in Romania este facuta total nepotrivit. Este o intoarcere a piramidei. Practic, daca ne uitam in ultimele decenii, spitalele lici o duc bine, nu au datorii, platesc sporurile la maxim astfel incat medici din orasele mici castiga semnificativ mai bine decat medici din Fundeni, Floreasca, pentru ca finantarea actuala le permite sa fie pe plus si sa plateasca sporuri, pe cand spitalele mari sunt defavorizate de sistemul actual. Exact spitalele care au un rol strategic, sunt defavorizate. Credem ca aceasta situatie trebuie sa se schimbe. Romania trebuie sa aprecieze acele structuri care au un rol strategic. Atat in vremuri obisnuite cat si in situatii deosebite pe care le-am vazut din pacate in ultimul timp, de la pandemii, la accidente colective, explozii, incendii, s-a vazut cine duce greul sistemului sanitar. Cred ca acest lucru trebuie sa se schimbe.Premierul a initiat o reformare a Casei de Sanatate si noi suntem gata sa venim cu propuneri concrete prin care sa putem sa asiguram o finantare adecvata importantei rolului complexitatii spitalelor romanesti”, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro medicul Dorel Sandesc.

Intrbat daca pacientii din Spitalul Judetean sunt nevoiti sa isi cumpere singuri medicamente, managerul a explicat ca salvarea vine de la fundatii care asigura necesarul, deocamdata.

”Sa stiti ca nu e neaparat o situatie noua total. Se fac eforturi multiple ca sa compensam. Exista fundatii, exista asociatii facute de personalul medical si asa cum am facut-o o facem si acum si cumparam lucruri prin fundatii pentru ca o fundatie de aia e facuta, sa sprijine sistemul sanitar, sectorul, sectia respectiva. Exista sponsori care s-au oferit sa ajute. exista o preocupare reala. Din fericire aceste mecanisme s-au dezvoltat si compenseaza”, a raspuns Sandesc.

Managerul Spitalului Judetean Timisoara a explicat, de asemenea, ca nu sunt bani pentru functionarea celui mai mare spital din vestul tarii.

”Nu avem suficienti bani pentru functionarea spitalului, in sensul ca sa asiguram cele necesare ingrijirii, sa facem plata la timp. Vrand nevrand ajungi sa nu poti plati la timp. Ajungem in situatia de arierate care creeaza riscurile de a compromite participarea la fondurile europene. Putem ajunge la obligativitatea de a scadea din sporuri si unele spitale au facut-o. Deci efectele subfinantarii sunt multiple. este clar ca actuala finantare e inadecvata, dar este adevarat ca trebuie sa lucram foarte mult la managementul intern al spitalului. De exemplu, desi muncesc mult, nu raporteaza tot unii colegi, lucreaza foarte mult, dar nu sunt atenti sa raporteze tot. Ne dedicam mult la gasirea acestor obiective prin care sa eficientizam managementul. Nu vom mai tolera nerespectarea programului de lucru, efectuarea unei munci efective. Aceste lucrrui tin de managementul interior”, a mai spus Sandesc.

Intrebat de asemenea daca exista deficit de personal in Spitalul Judetean Timisoara, managerul a precizat ca a obtinut deblocarea unor posturi.

”Exista, dar din fericire, Ministerul Sanatatii a facut acel memorandum si a obtinut deblocarea posturilor pentru spitalele care sunt sub autoritatea sa. Noi am scos posturi la concurs, unele s-au si ocupat. Tintim zonele foarte critice, atunci cand nu ai bani, nu iti permiti. Am angajat unele categorii foarte critice, brancardieri, infirmieri, asistente, foarte putini medici, dar in conditiile subfinantarii ajungi sa nu mai poti sa scoti posuri desi ministerul a aprobat, pentru ca nu mai ai resursa financiara, insemana un efort in plus”, a concluzionat Sandesc.

Prezent la Timisoara, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuta ca Guvernul Romaniei va modifica legea aflata in vigoare pentru finantarea spitalelor publice, printr-o ordonanta de urgenta.

„Am identificat o solutie pe care o s-o prezentam sub forma unei ordonante de urgenta in Guvern, am discutat si cu domnul Marcel Ciolacu aceasta problema astfel incat sa putem sa rezolvam problema spitalelor mari care nu reusesc sa isi acopere cheltuielile in acest moment, trebuie un anumit act normativ care sa permita finantarea spitalului la nivelul valorii contractate de fiecare unitate sanitara”, a declarat Alexandru Rafila.

 

Exit mobile version