Noutati :

Spitalul Judetean Timisoara, amendat pentru nereguli la gestionarea deseurilor medicale

16 aprilie, 2013 - 09:38 PM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
0

Garda Nationala de Mediu a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 190.000 de lei Spitalul Judetean Timisoara si doua societati care se ocupa de gestionarea deseurilor din Arad, in urma unor controale.

In perioada 10-12 aprilie, Garda Nationala de Mediu a continuat actiunile de verificare si control la obiectivele care gestioneaza deseuri periculoase de natura medicala, provenite de la unitatile medicale, in judetele Timis si Arad.

Toate unitatile verificate in cadrul acestei actiuni au fost sanctionate de catre comisarii GNM.

La Spitalul Judetean Timisoara, sunt sterilizate permanent deseuri medicale in incinta spitalului, desi unitatea nu detine o autorizatie de mediu prin care aceasta activitate sa fie reglementata, au constatat comisarii GNM. Totodata, colectarea deseurilor medicale de pe sectiile medicale se face deficitar, in sensul ca la locul de depozitare temporara (subsol) au fost constatate gramezi de deseuri.

In urma constatarilor, comisarii GNM au amendat spitalul cu 80.000 de lei si au stabilit masuri cu termen, printre care: respectarea obligativitatii de a face analize la deseurile tratate termic din care sa rezulte ca nu prezinta potential infectios, inainte de eliminare, introducerea in evidenta gestiunii deseurilor si deseurile rezultate in urma sterilizarii in instalatia proprie, realizarea dezinfectiei apelor uzate provenite de la sectiile medicale.

Deseurile medicale generate de Spitalul Judetean Timisoara sunt preluate de catre firma SC IF Tehnologii SRL Cluj, in vederea eliminarii la punctul de lucru din Arad. Acolo se desfasoara activitatile „tratarea si eliminarea deseurilor periculoase”. Din analiza obligatiilor stabilite prin autorizatia de mediu detinuta de aceasta societate, echipa de control a constatat incalcarea anumitor obligatii cu referire la regimul deseurilor periculoase, transportul deseurilor periculoase, respectiv modul de evidenta al gestiunii deseurilor.

In acest caz, au fost stabilite ca masuri: schimbarea/repararea recipientelor de colectare, transport deseuri medicale, interzicerea introducerii in procesul de tratare termica a deseurilor medicale din categoria deseuri anatomo-patologice, care trebuie eliminate obligatoriu prin incinerare, interzicerea eliminarii deseurilor medicale netratate la depozitul de deseuri municipal Arad, respectarea duratei de 24 de ore pentru transportul si eliminarea finala a deseurilor medicale infectioase, comisarii GNM au aplicat doua sanctiuni contraventionale in valoare cumulata de 70.000 de lei la punctul de lucru din Arad al societatii clujene.

La depozitul de deseuri SC ASA Servicii Ecologice SRL Arad, s-a constatat ca nu este respectata prevederea potrivit careia „deseurile periculoase stabilizate sunt acceptate pe depozitele pentru deseurile nepericuloase, daca indeplinesc criteriile specifice corespunzatoare prevederilor legale si daca pot fi depozitate in celule separate fata de deseurile biodegradabile”. Constatarile efectuate in teren au relevat lipsa acestei celule separate. De asemenea, deseurile medicale tratate termic provenite de la operatorii economici care desfasoara activitati de eliminare erau incluse in masa deseurilor menajere, fara a fi solicitate analizele necesare pentru a stabili daca aceste deseuri au fost tratate corespunzator, inainte de a fi acceptate in depozit.

In urma cercetarilor efectuate pe trasabilitatea deseurilor intre societatile IF Tehnologii SRL Cluj si ASA Servicii Ecologice S.R.L. Arad, echipa de control a GNM a constatat faptul ca se schimba incadrarea deseului de la expeditor la destinatar, in scopul ingreunarii verificarilor.

Comisarii GNM au stabilit mai multe masuri pentru operatorul depozitului si l-au amendat cu 40.000 de lei.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...