‘Spitalul fantoma’ de pe Torontalului, transformat in Institutul Oncologic Timisoara. Ar putea trata peste 500 de pacienti

TIMISOARA. La aproape 30 de ani de la momentul in care era abandonata constructia ‘spitalului fantoma’ din Calea Torontalului, a fost facut, in sfarsit, un prim pas pentru ca acesta sa fie transformat in Institut Oncologic, care sa deserveasca intreaga zona de vest a tarii.

CITESTE SI: Pesti morti pe Bega, pontoane rupte, balarii, betivi si gunoaie aruncate, caini plimbati fara botnita. Au curs amenzile in prima luna de patrulare a politistilor locali la Timisoara in tandem, cu salupa si pe biciclete

Astazi, 16 iunie 2022, comisia de specialitate din cadrul Directiei de Sanatate Publica Timis a receptionat ultima etapa a serviciilor de actualizare a temei de proiectare si elaborare a studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții “ Institutul Regional de Oncologie Timișoara”, Calea Torontalului, km.5. Incheierea acestui stadiu procedural reprezintă un moment important care urmează a fi continuat prin demararea etapelor de proiectare si executie a obiectivului cu impact major pentru sanatatea publica„, transmit reprezentantii DSP Timis.

Acestia precizeaza ca noul Institut Oncologic ar urma sa fie construit pe actualul schelet al spitalului.

Varianta aleasa a fost cea de consolidare si remodelare a cladirii existente, incluzand si o extindere a acesteia. Spitalul va avea un total de 384 paturi pentru spitalizarea continua a pacientilor, la care se adauga 55 paturi pentru spitalizare de zi, 55 de paturi pentru chirurgie de zi, 20 paturi pentru terapie intensiva si 10 paturi in cadrul Centrului pentru transplant medular si afereza celule stem, ajungand la un total de 524 paturi.

Institutul de Oncologie Timișoara reprezintă o necesitate stringentă pentru sistemul sanitar regional, acesta urmând a fi un centru de excelență în specialitatea oncologie, care va polariza cazurile dificile din regiune și va adăposti un important sector de cercetare și inovare în acest domeniu, pentru a oferi pacienților acces la cele mai actuale metode de tratament personalizat”, mai spune DSP Timis.

Initial, Institutul Regional de Oncologie Timisoara e prevazut sa fie amplasat pe o parcela de 5,5 hectare si ar fi trebuit sa aiba 476 de paturi de spitalizare, potrivit unei Hotarari prin care Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investitii.

Durata de realizare a Institutului era estimata la 36 de luni, iar valoarea constructiei si a dotarii unitatii de peste 511 milioane de lei, din care constructia efectiva a cladirii este estimata la 140 de milioane de lei.

Proiectul era inclus intr-un portofoliu ce cuprinde 49 de investitii pentru care se doreste atragerea de fonduri prin PNRR. Doar 25 dintre ele vor fi insa finantate, iar dintre aceste 25, doar 3 vor primi sume mari, cuprinse intre 150 si 200 de milioane de lei, asa cum ar fi necesar pentru Timisoara.

Cancerul reprezinta a doua principala cauza de mortalitate (19,4%), dupa bolile cardiovasculare.

Judetul Timis este unul dintre judetele cu cea mai mare rata a afectiunilor oncologice din Romania, cu peste 15.000 de pacienti luati in evidenta, numarul cazurilor nou aparute fiind in crestere.

**

Va reamintim, in anul 1994, la Timisoara se puneau bazele unui proiect de construire a unul spital municipal la marginea Timisoarei, pe drumul spre Sannicolau Mare, in nordul orasului. In primii doi-trei ani de la initierea acestui proiect, a fost ridicat si asa-numitul schelet al cladirii, insa totul s-a oprit in acest stadiu din pricina banilor. Si asa a ramas pana astazi. Intre timp, imobilul a avut parte de un adevarat meci de ping-pong, proiectul a trecut de la Ministerul Sanatatii, la Primaria Timisoara si inapoi la minister.

Ideea de a ridica un spital la marginea Timisoarei, la iesirea de pe Torontalului, i-a apartinut, in anul 1994, directorului Directiei de Sanatate Publica Timis din acea vreme, Marioara Poenaru, care a obtinut de la Ministerul Sanatatii primele fonduri pentru construirea unui spital.

Insa banii s-au terminat repede, proiectul s-a oprit in vremea guvernarii CDR, iar in timpul cabinetului PSDR al lui Adrian Nastase, constructia neterminata a fost trecuta in patrimoniul Primariei Timisoara.

Fostul edil Gheorghe Ciuhandu a incercat sa aduca la Timisoara mai multi investitori straini care sa finalizeze spitalul si sa il introduca in circuitul sanitar, insa acestia au fost alungati de raspunsul negativ al Ministerului Sanatatii atunci cand au cerut garantii ca diverse programe vor fi transferate spre acest obiectiv.

A urmat o noua hotarare de guvern prin care Ministerul Sanatatii a preluat inapoi cladirea nefinalizata a acestui spital de la Primaria Timisoara. Se intampla in anul 2009.
Tot atunci, Consiliul Local Timisoara atribuia 10 hectare de teren in acea zona pentru construirea unui Spital Regional. Dar nu s-a miscat nimic acolo. Nici macar praful.

Dupa sase ani de la preluarea acestei constructii, Ministerul Sanatatii a anuntat, in anul 2005, ca va finanta constructia unui Institut Oncologic la Timisoara. Insa, abia in luna septembrie 2015, Executivul a decis, in cadrul unei sedinte, cum va arata acest spital si a aprobat indicatorii tehnico-economici.

De atunci, Timisoara a mai pierdut banii pentru studii de pre si fezabilitate, care s-au intors la Minister din cauza balbaielii autoritatilor locale la momentul transferului cladirii de la Primarie la Directia de Sanatate Publica, apoi s-a lasat cu plangeri penale in vremea ministrului PSD Sorina Pintea.

Cum au trecut ani buni de la momentul la care Primaria Timisoara ridica ceea ce se mai vede pe Calea Torontalului, o cladire din care au disparut peste 900 de geamuri si usi, dar si alte bunuri si materiale, dar si de la cel in care s-a decis ca acolo nu va mai fi noul Spital Municipal, ci Institut Oncologic, trebuiau facute noi studii si documentatii.

O licitatie pentru un studiu de fezabilitate a fost lansata in acest sens in martie 2020 de catre DSP Timis, iar acum a fost prezentat documentul.

Ramane de vazut daca spitalul va fi sau nu finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. PNL = PSD au furat din sănătate cam tot ,cred că ultimii 4 miniștri ai sănătății de la PSD au fost condamnați penal. Spitalul de copii de 11 ani nu e gata , PNL = PSD = hoție + incompetenta

    • I-am vazut si pe cei doi ministri USR de la Sanatate, doi tampiti care au lasat dezastru dupa ei in minister. USR=PSD=PNL=incompetenta

      • Da, toti sunt la fel de rai, asta e ultima prosteala ca sa poata fura PSD+PNL inca 30 de ani

  2. Voiculescu de de la USR a fost cel mai bun ministrul al sănătății din ultimii 30 de ani ,nu a furat a făcut reforme și a vrut să spargă clica doctorilor cu predau ,consulta in același timp la stat și la privat ,dar sa te lupți cu 30 de ani de hoție și metehne i a fost fatal. PNL = PSD au distrus în 30 de ani sănătatea și asta știe oricine a călcat în vreun spital de stat .

    • Da ai dreptate omidă târâtoare!! Vlăduț puiuțul de securist a fost cel mai bun pentru că nu a primit 10 miliarde de euro să le toace împreună cu unchiul care are afaceri în industria medicală.

  3. Eu nu inteleg de ce nu vreti sa intelegeti !??
    Traim intr-o societate de consum in care vrem – nu vrem, si omul este un consumabil !!
    Si asta se poate vedea cu ochiul liber daca ne uitam in ceea ce avem ca infrastructura in SPORT / SANATATE / EDUCATIE … care daca ar fi decente ar creste prea mult speranta de viata !! si ar fi in antiteza cu cee ce socitatea ne vrea.!!

  4. Sa ne spuna aici angajatii de la inspectia muncii cu litere mici de ce doctorii lucreaza de la 8 la 12 si primesc salariu pentru 8 ore,nu toti dar foarte multi,cite controale au facut in acest sens in 33 de ani,la contravizita cel putin unde am fost eu,si am fost de multe ori, nu i am vazut,are dreptate cineva de mai sus care spune ca doctorii nu toti dar foarte multi,predau,lucreaza si la stat si la privat,ori la ei in cabinet,ori la alti angajatori,toate in acelasi timp,sint de laudat pentru atita putere de munca.
    Vedeti ce orar afiseaza la cabinetele lor,nu toti dar foarte multi,in principiu de la ora 14 sau 15 , iar programul in spitalele de stat este de la ora 8 plus 8 ore , deci pina la ora 16.
    Cit despre ruina din Torontalului,toti indivizii care au condus orasul sau judetul in ultimii 25 de ani sint buni numai la vorbe,la povesti vinatoresti,si o sa faca acolo spital cind o sa zboare porcii sau cind organele statului o sa gaseasca hotii care au furat sutele de usi si de geamuri de acolo.
    Toti acestia ar trebui pusi la plata pentru degradarea cladirii si ar trebui sa li se impute pagubele,asta intr o tara normala,ceea ce tara noastra nu este nici pe departe.

  5. Iarasi ati plecat dupa fenta .
    Nu se va face nuci un spital in urmatorii 20 de ani .
    Politicienii locali sunt niste marlani incompetenti , sclavi ai sefilor de partide din Bucuresti .
    PSD=PNL=USR=AUR=UDMR

  6. Ar putea… se va…vom face…. Abureli. Nu vor sa faca nimic pentru ca exista interese ale unor doctori (unii dintre ei cu functii politice) care au spitale.

  7. Vaca de muls, studii de vezabilitate, cred ca unii doctori primesc salarii pe cabinetele din acest spital, la cate locuri de munca deservasc.

  8. dupa ruina din discutie la cateva sute de metri s a asfaltat un drum de acces la o clinica privata tot oncologie si nu pe banii clinicii,ci ai nostri.iar gasca psd-pnl ne va surprinde si cu multe alte proiecte in zona. doar in noul cartier creat in zona nu se pune macar o masina de balastru pr strada….pe strazile acestuia te trimite gps prin gropi si printre vaci si balega. TRIASCA TIMISOARA ORAS CAPITALA CULTURALA EUROPEANA.