Noutati :

Spitalul din Timisoara unde infectiile nozocomiale sunt tinute sub control printr-o metoda simpla si eficienta

16 decembrie, 2017 - 11:02 AM
Autor: Anonim      
Categorie: INTERVIU
0

TIMISOARA. Infectiile intraspitalicesti care au bagat groaza in romanii ce ajung sa se interneze pot fi tinute sub control.

Sta marturie o metoda simpla si eficienta aplicata la Spitalu Judetean Timisoara de mai multa vreme. A dezvaluit-o managerul unitatii medicale, dr. Marius Craina in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro  si Orasul Timisoara din studioul HDV.

Emisiunea de joi seara a fost urmarita de peste 15.000 de oameni.


Managerul Spitalului Judetean Timisoara explica in ce fel infectiile nozocomiale au scazut la 2% in cel mai mare spital din vestul Romaniei.

Am implementat un regulament, un sistem dupa care functionam si care respecta legislatia din Romania. Avem niste medici exceptionali care se ocupa de un Compartiment de Prevenire a Infectiilor Nozocomiale. Am angajat in cursul anului trecut prin concurs inca doi medici infectionisti, iar acum mai avem inca un post scos la concurs. Ce am facut noi? Practic, la toti pacientii care sunt suspecti de a se interna in Spitalul Judetean sau au anumite afectiuni, anumite boli, care pot sa duca la aparitia infectiilor nozocomiale, de la internare deja incepem sa luam probe de laborator, ceea ce in urma cu cativa ani de zile nu faceam. Astfel putem sa stabilim clar: pacientul pe care Spitalul Judetean il interneaza este infectat de la internare sau infectia a aparut pe parcursul internarii si sa eliminam orice fel de suspiciune. Cheltuielile au crescut enorm de mult, insa raportarile la infectii nozocomiale sunt de 2 si ceva la suta. Sunt in scadere fata de anul trecut, aceasta datorita si multitudinii de lucrari pe care le-am executat in Judetean„, a precizat medicul Marius Craina in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Managerul Spitalului Judetean Timisoara explica si faptul ca aceste infectii pot fi reduse nu doar printr-o curatenie exemplara, ci si prin innoirea saloanelor si salilor de operatie, or asta inseamna foarte multi bani, pe care sistemul de sanatate din Romania nu-i are.

Noi am stabilit aceasta procedura pe care o respectam cu strictete. In urma cu un an am propus noi Ministerului Sanatatii crearea unui program national care sa se ocupe de aceste infectii nozocomiale de la intrarea pacientului in spital pana la iesirea lui. Aceasta si pentru ca acum un an si jumatate, avand in vedere si sumele pe care Spitalul Judetean le cheltuie pe dezinfectanti si pe materiale de curatenie, am auzit un ministru al Sanatatii spunand la televizor: <Vreau spitale curate in Romania!>. Toti vrem spitale curate in Romania, dar curatenia costa. Nu poti sa faci curatenie fara finantare, ceea ce ministerul Sanatatii trebuie sa se gandeasca. Nu poti sa ceri ceva pana nu-i asiguri finantarea. Si eu as vrea sa ma duc pe Luna, dar n-am racheta cu care sa ajung pana acolo. E foarte usor din afara sistemului sa vii sa-ti dai cu parerea, dar finantarea in sistem sa fie insuficienta, si atuncea toata responsabilitatea sa fie pe colegii nostri si pe noi in calitate de conducatori ai institutiei? Este incorect. De aceea am decis, in urma cu mai bine de 2 ani si jumatate, ca absolut tot ceea ce se solicita, toate memoriile care vin din partea sefilor de sectii justificate sa fie onorate. De aceea am ajuns cu cheltuielile la linia de plutire. Nu e usor sa schimbi paturi, sa schimbi noptiere, saltele, sa asiguri materiale de curatenie. Sa vedeti referatele. Tot timpul instalatiile electrice si santiare se defectau des inainte sa fie renovate si cheltuielile nu-s usor de intretinut. Nu e usor sa schimbi in 2-3 ani fata unui spital„, a mai spus managerul Spitalului Judetean din Timisoara.

Medicul Marius Craina, managerul Spitalului Judetean Timisoara, a fost a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook, realizata de opiniatimisoarei.ro si Orasul Timisoara.

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara si pe site-ul opiniatimisoarei.ro in fiecare joi seara de la orele 21.30.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...