Spitalul din Timisoara care va contribui la realizarea unui Registru National pentru pacientii cu sindrom Lynch, afectiunea ereditara ce poate declansa cancerul. Va fi creat un centru pilot

TIMISOARA. Lupta medicilor cu cancerul, intr-o noua etapa, la Timisoara.

CITESTE SI: Se inchide Spitalul de campanie de pe Stadionul CFR de la Timisoara

Sindromul Lynch este o afectiune ereditara des intalnita, una din 300 de persoane avand o modificare genetica (mutatie) ce poate declansa boala. Pacientii afectati de sindromul Lynch prezinta risc crescut pentru a dezvolta diverse cancere. Cele mai frecvente sunt cancerul colorectal (la ambele sexe), cancerul uterin (endometrial) si ovarian, la persoanele de sex feminin. Sindromul Lynch poate fi asociat, insa, si cu alte cancere, cum ar fi cel de cai biliare (colangiocarcinom), pancreatic ori de prostata.

Trebuie spus ca in sindromul Lynch, fiind o afectiune autozomal-dominanta, este suficient ca doar unul dintre parinti sa aiba o gena mutanta pe care sa o transmita copilului, acesta avand astfel un risc de 50% de a mosteni boala. De aceea, in familiile in care exista cazuri de cancere asociate sindromului Lynch, in special colorectal si uterin (endometrial), evaluarea genetica este obligatorie. De altfel, ghidurile internationale recomanda screeningul acestei afectiuni la toti pacientii diagnosticati cu aceste 2 tipuri de cancer. Confirmarea sindromului Lynch, prin teste genetice, si, ulterior, testarea in cascada a membrilor familiei sunt esentiale pentru profilaxia cancerelor asociate acestei afectiuni. Este important de precizat faptul ca nu este obligatoriu ca persoanele afectate de sindromul Lynch sa dezvolte cancer, riscul fiind de 70% pentru cancerul colorectal si cel endometrial. Tocmai de aceea, la persoanele care au mostenit mutatia este esential screeningul pentru diversele cancere asociate sindromului Lynch. Screeningul poate duce la depistarea cancerului intr-o forma incipienta si, implicit, la inceperea cat mai rapida a tratamentului. Astfel, cresc sansele de supravietuire si chiar de vindecare. Din pacate, putini sunt cei care stiu despre posibilitatea transmiterii in familie a acestor mutatii genetice”, spune conf. dr. Adrian Trifa – medic primar genetica medicala.

Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara a incheiat un protocol de colaborare cu Asociatia ‘Societatea Romana de Sindrom Lynch’, prin care unitatea sanitara va contribui la realizarea unui Registru National de Sindrom Lynch. Prin aceasta se urmareste sprijinirea pacientilor cu inalta suspiciune de sindrom Lynch, a celor diagnosticati deja, precum si a rudelor acestora, in vederea optimizarii gradului de diagnostic, si, ulterior, screening si tratament. in acelasi timp, in cadrul Spitalului Victor Babes va fi creat un Centru Pilot pentru Sindrom Lynch, parte componenta a unei retele nationale, in relatie de colaborare cu celelalte centre de Sindrom Lynch si cu Societatea Romana de Sindrom Lynch.

Suntem bucurosi sa avem alaturi Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara. Initiativa SRSL a pornit dintr-o nevoie reala, resimtita de catre medici si pacienti deopotriva. Caracterul national al societatii are ca scop stabilirea unui punct de vedere comun pentru cresterea gradului de diagnostic, screening si tratament pentru cat mai multi pacienti, indiferent de localitatea din care provin„, spune dr. Oana Cristina Voinea – presedinte fondator Societatea Romana de Sindrom Lynch.

Este primul pas al acestei colaborari. Ne dorim ca pacientii cu aceasta afectiune sa stie ca vor putea veni la centrul pilot de la Spitalul Victor Babes pentru investigatii genetice, pentru diagnosticul si screeningul cancerelor asociate sindromului Lynch. Avem, insa, in vedere si conceperea si depunerea unor proiecte de cercetare impreuna cu alte centre de sindrom Lynch si cu Asociatia Societatea Romana de Sindrom Lynch”, spune conf. dr. Adrian Trifa – medic primar genetica medicala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. CANAL spune:

    Citez de pe medichub.ro: 98.886 români au fost diagnosticaţi cu cancer în 2020. Dintre aceştia, 13.000 sunt cazuri noi de cancer colorectal. În 2018, statisticile arată că au fost diagnosticate 1,8 milioane de cazuri noi în toată lumea, se arată într-un comunicat. Cu toate că a devenit cel mai frecvent tip de cancer din România, nu este şi cel care provoacă cele mai multe decese. Stau si ma intreb, daca statisticile sunt atat de clare, oare nu se bazeaza deja pe un „registru” existent? Pentru ce mai fac astia un registru? Au prea mult timp liber intre concedii?