Spitalul CFR Timisoara, inclus intr-un program national de tratament pentru o boala rara care poate fi tinuta sub control

TIMISOARA. Reusita a Spitalului CFR Timisoara. Unitatea medicala a fost inclusa intr-un program national de tratament pentru Sindromul Hemolitic Uremic Atipic (SHU Atipic).

Vorbim despre o afectiune rara, care afecteaza in principal rinichii, insa, poate avea consecinte extrem de grave asupra intregului organism. SHU Atipic se distinge de forma clasica a sindromului hemolitic uremic prin faptul ca nu este declansat de o infectie cu Escherichia coli.

Sindromul hemolitic uremic atipic are la baza mutatii genetice prezente de la nastere. Este o afectiune caracterizata de distrugerea hematiilor si a trombocitelor, afectarea vaselor de sange cu formarea de cheaguri si afectarea rinichilor cu insuficienta renala acuta.

La baza acestei afectiuni stau disfunctii ale sistemului complementului, care pot duce la o activare necontrolata a acestuia, provocand deteriorarea organelor, in special a rinichilor. Programul national de tratament pentru SHU Atipic, implementat la Spitalul Clinic CF Timisoara, are ca scop atat asigurarea accesului rapid la investigatii genetice si teste pentru identificarea corecta a pacientilor cu SHU Atipic, cat si furnizarea tratamentelor inovatoare pentru a preveni activarea necontrolata a sistemului imunitar si pentru a proteja organele vitale”, spune conf.dr. Stela Iurciuc – manager Spitalul Clinic CF Timisoara.

O colaborare interdisciplinara pentru un diagnostic rapid este extrem de importanta pentru a identifica simptomele si pentru a incepe tratamentul cat mai curand. Peste 60 la suta dintre pacientii cu SHU Atipic au nevoie de asistenta medicala specializata inca de la primul consult medical, 54% dintre pacienti ajungand direct la terapie intensiva.

Acest program de tratament pentru Sindromul Hemolitic Uremic Atipic este al doilea pe care il implementam in Spitalul Clinic CF Timisoara, dupa cel de Spinraza. Ne dorim sa oferim pacientilor acces la cele mai bune resurse si tratamente disponibile, contribuind astfel la imbunatatirea calitatii vietii acestora. Acest program arata importanta pe care o acordam ingrijirii pacientilor cu boli rare”, spune conf. dr. Stela Iurciuc – manager Spitalul Clinic CF Timisoara.

Prin acest program se urmareste si oferirea unui sistem integrat de monitorizare si suport pentru pacienti, care include evaluari periodice si ajustarea tratamentelor in functie de evolutia bolii, dar si educarea pacientilor si a familiilor acestora in legatura cu boala, cu tratamentele disponibile si gestionarea pe termen lung a acestei afectiuni.

Coordonatorul acestui program este conf. dr. Alexandru Caraba – medic primar reumatolog.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.