Noutati :

Spionaj Industrial in Romania! Documente despre zacamintele de cupru de la Moldova Noua au fost vandute rusilor

26 octombrie, 2012 - 01:25 PM
Autor: Milena Cernescu      
Categorie: NATIONAL
0

UPDATE: Exploatarea zacamantului de la Moldova Noua e in curs de privatizare

Primarul din Moldova Noua, Matei Lupu, a declarat, vineri, ca exploatarea zacamantului de cupru si metale rare din localitate se afla in curs de privatizare. Deocamdata, mina este inchisa din anul 2004.

Am auzit ca este vorba despre un caz de spionaj, dar noi nu stim despre ce este vorba. Ce pot sa va spun este ca zacamantul este mare si se afla in curs de privatizare, iar noi chiar ne asteptam sa se auda vesti bune, ca se va redeschide intreprinderea. Ca marime, zacamantul este al doilea din tara si ar putea sa ridice zona asa cum a fost in urma cu cativa ani. Pentru prima data a fost exploatat in anii ’60 si mai poate fi exploatat cativa zeci de ani”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Matei Lupu.

Potrivit primarului a fost o licitatie pentru privatizarea acestui zacamant, s-a semnat un precontract, urmand sa se intabuleze terenurile, sa fie obtinute certificatele de exploatare, apoi contractul final.

Precontractul a fost semnat cu o firma elvetiana, nu mai stiu, exact, cum se numeste. Intreprinderea Miniera Moldova Noua este inchisa din anul 2004”, a mai spus Lupu.

DIICOT face verificari dupa ce factori de decizie din IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa informaţii si documente clasificate referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul „Suvorov”.

____________________________________

Procurorii DIICOT fac verificari dupa ce directori din IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa informatii si documente clasificate referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua.

Sefii de la IPROMIN ar fi dat aceste documente unui om de afaceri din Rusia. Acesta a fost prins de SRI pe Aeoportul Otopeni in timp ce se pregatea sa plece din tara cu tot cu aceste documente. Barbatul a primit interdictia de a parasi Romania, noteaza stirileprotv.ro.

„In fapt, s-a retinut ca factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa, informatii si documente clasificate, referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul de banatite si zacamantul «SUVOROV»„, se arata intr-un comunicat de vineri al DIICOT.

Procurorii DIICOT fac verificari privind autenticitatea documentatiei, caracterul clasificat al informatiilor si documentelor, impactul negativ asupra securitatii nationale, precum si efectele produse asupra economiei nationale si mediului concurential, urmand ca, raportat la probatoriul administrat, sa fie dispuse masurile legale in cauza.

In 19 octombrie, O.M., in varsta de 42 de ani, cetatean rus, a fost depistat pe Aeroportul International „Henri Coanda”, in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei, avand asupra sa documente si harti geologice, emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate privitoare la zacamintele de cupru si metale rare aferente exploatarilor Moldova Noua si SUVOROV, a precizat DIICOT.
Suportul informativ a fost asigurat de catre SRI.

Cercetarile continua in vederea documentarii intregii activitati infractionale, a precizat sursa citata.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...