Spectaculoasa aurora boreala de pe Jupiter

Noi imagini obtinute de telescopul spatial Hubble arata aurora boreala de la polul sud al planetei Jupiter si permite oamenilor de stiinta studierea in detaliu a acestui fenomen cosmic asemanator celui de pe Pamant.

Imaginile prezinta lumina ultravioleta care apare si se stinge la un interval de 2-3 minute. Aceste emisii sunt similare celor de pe Terra, de la polul nord al planetei noastre, informeaza Space.

„Pe Pamant, aurora boreala este influentata de vantul solar. Pe Jupiter, aceasta nu se datroeaza atat de mult vantului solar, ci rotatiei rapide a planetei si materialului provenit de pe satelitul ei natural vulcanic, Io, spune astronomul Bertrand Bonfond, de la Universitatea din Liege, Belgia.

Asemanarea este aceea ca, si pe Jupiter, aurora boreala apare la polii planetei. Folosind imaginile oferite de telescopul Hubble, Bonfond si echipa lui au realizat cele mai bune imagini de inalta rezolutie ale aurorei boreale de pe Jupiter.

Studiul referitor la acest fenomen a aparut in numarul din 28 ianuarie 2011 al revistei Geophysical Research Letters.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.