Spectacol pe cer surprins in premiera de un telescop al NASA

Astronomii NASA au realizat o premiera cu ajutorul unui telescop care apartine agentiei spatiale americane. Oamenii de stiinta au vazut pentru prima data pe viu explozia unei stele, in cadrul unui proiect care a durat trei ani.

O echipa internationala de oameni de stiinta, coordonata de Peter Garnavich, profesor de astrofizica la Universitatea din Indiana, a analizat lumina captata de Kepler la intervale de 30 de minute pe o perioada de 3 ani.

NASA a stat cu ochii pe 500 de galaxii indepartate in care se afla aproximativ 50 de trilioane de stele, in cautarea fenomenelor violente de moarte stelara denumite supernove.

In cadrul acestei analize a fost observata in premiera unda de soc a unei supernove, in spectrul vizibil al luminii, chiar in clipa in care ajunge la suprafata stelei, potrivit Agerpres.

Astfel de supernove de tipul II apar doar in cazul unor stele mult mai masive decât Soarele, supergigante rosii. In 2011, Kepler a observat doua astfel de supergigante rosii intrate in stadiul de supernova.

Prima dintre ele, KSN 2011a, este de aproximativ 300 de ori mai mare decat Soarele si se afla la 700 de milioane de ani lumina distanta. Cea de-a doua, KSN 2011d, este de aproximativ 500 de ori mai mare decat Soarele, se afla la 1,2 miliarde de ani lumina distanta si unda de soc a exploziei sale a fost surprinsa de Kepler.

Citeste mai multe: AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.