Noutati :

Spectacol grandios la Timisoara, Lumina Unirii, marca TM2021. Istoria orasului prezentata in trei seri magice, cand piata devine personaj si decor

27 septembrie, 2019 - 12:46 PM
Autor: Redactie      
Categorie: CULTURA
1

TIMISOARA. Piata Unirii din Timisoara se transforma intr-o scena gigant unde se va monta ca spectacol de sunet si lumina istoria orasului.

In trei zile consecutive, vineri – 27, sambata – 28 si duminica – 29 septembrie, incepand cu ora 20.30, in Piata Unirii peste 100 de artisti recreeaza istoria orasului, pana la momentul Unirii cu Romania, din 3 august 1919.

Personajul principal, Timisoara, este intruchipat de o marioneta uriasa, care, impreuna cu actori, muzicieni, concerte, efecte de sunet si lumina, va istorisi povestea orasului in trei acte, cate unul in fiecare seara de spectacol. Publicul nu este doar invitat, ci va putea participa la momentele importante.

Vineri, actul I este dedicat nasterii orasului si se va termina cu momentul ciumei care a ravasit orasul. Formatia Baba Zula va interpreta scenele din perioada otomana, iar formatia ARAC va interpreta momentele tragice din perioada ciumei. Baba Zula s-a format in 1996 la Istanbul, si este compusa din membrul fondator Levent Akman (linguri, percutii, masini, jucarii), Murat Ertel (saz electric si instrumente cu coarde, voce, oscilatoare, theremin), precum si din Ümit Adakale (darbuka si percutie) si Periklis Tsoukalas (ud electric si voce). Baba ZuLa le ofera spectatorilor o experienta unica de show live. Spectacolul lor, ca un ritualul, este, de obicei, un amestec de diverse arte, cu costume elaborate, poezie, teatru si desen in direct, oferind un festin auditiv si vizual.

ARAC, cel mai recent proiect muzical coordonat de rocker-ul Costin Chioreanu, ii reuneste pe Sofia Sarri (voce), Costin Chioreanu (chitara, efecte) si Adrian Tabacaru (tobe, percutie, temple bass, synth). Adrian Tabacaru, percutionist renumit in scena locala si muzica de orchestra, fost membru in trupa de death metal Taine, s-a alaturat in acest proiect lui Costin Chioreanu, artist plastic cunoscut gratie ilustrarii materialelor unora dintre cele mai respectate trupe ale momentului. Costin Chioreanu este in acelasi timp un chitarist care s-a remarcat prin autenticitate si a avut onoarea sa inregistreze muzica alaturi de David Tibet sau Attila Csihar. Din ansamblul lor face parte o voce puternica, straina de orice forma de previzibil, intrupata de artista greaca Sofia Sarri, care a explorat de-a lungul timpului o plaja foarte larga de stiluri, de la avant-garde, metal si post-rock, la free jazz, improviatie, coruri polifonice, fara sa omita latura folk pe care a cultivat-o in locul de origine, insula Creta.

Sambata, actul II are loc in perioada austro-ungara. Artistii internationali, prezenti la festivalul Eufonia si apoi artistii Operei Nationale Romane din Timisoara (dirijor: Wolfgang Groehs) vor interpreta muzica din aceasta seara.

Ultima seara, a treia – duminica, 29 septembrie – este dedicata momentului Unirii. Muzica va fi asigurata de Tymes Orchestra alaturi de Lucian Nagy Quartet, sub bagheta dirijorului Radu Zaharia.

In toate cele trei seri, cladirile Piata Unirii vor fi inundate de sunet si lumina, concepute de Music Service, sound design de Sol Faur, video Electronic Resistance.

In spectacol vor avea loc concerte live cu doua orchestre si doua band-uri: Baba Zula, Arac, Lucian Nagy Quartett si Tymes Orchestra, Opera Nationala Romana Timisoara.

Coordonarea actorilor – Teatrul Aualeu, decoruri – Dan Visovan, director de productie este Bogdan Cotirta, iar scenariul si regia sunt semnate de Ovidiu Mihaita.

Lumina Unirii este un proiect este realizat de Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii, cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timisoara. Capitala Europeana a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

FOTO: Sebastian TatarInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Aici sunt taxele si impozitele Dvs.!